My Twitter Feed

17 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Προϋπολογισμός της αποτυχίας” -

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, 2022

Η Ειρήνη για τον προϋπολογισμό -

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022

Συγκέντρωση κατά της ακρίβειας -

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022

Γεωργαντάς: Κλειδί η συνεργατικότητα -

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, 2022

Άρωμα γιορτών στη πόλη του Κιλκίς -

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2022

Δώστε κι άλλα λεφτά για τη Γεωργία -

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2022

“Δούρειος Ίππος αλώνει το ΕΣΥ” -

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2022

24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις -

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 2022

“Προϋπολογισμός της αποτυχίας”

(Βίντεο) Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης τοποθετήθηκε τη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023.

Ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά της συγκυρίας μέσα στην οποία έρχεται ο Προϋπολογισμός του 2023 και είναι η γεωπολιτική αστάθεια, η ενεργειακή κρίση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η απειλή ύφεσης στην Ευρώπη. Η πανδημία δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, ενώ επιπλέον στην Ελλάδα έχουμε μια εκλογική χρονιά. Όλα αυτά καθιστούν αβέβαιες τις όποιες μακροοικονομικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, παρουσιάζει και φέτος ένα νέο success story, με ευημερούντες αριθμούς. Ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας και της ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Παρουσιάζει πλεονάσματα από φόρους και μείωση δαπανών που θα στήριζαν την κοινωνία. Η ανάπτυξη στηρίζεται στην κατανάλωση και το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου αποκαλύπτει τα σαθρά της θεμέλια. Οι επενδύσεις αφορούν περισσότερο εξαγορές έτοιμων ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους και όχι δημιουργία νέων.

Κυρίως, δεν φροντίζει για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, συνεχίζει την αφαίμαξη των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων με υψηλούς έμμεσους φόρους, για να μπορεί να ασκεί την οριζόντια επιδοματική της πολιτική, που δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, παραβλέπει τη βραδυφλεγή βόμβα του δημογραφικού.

Για την Υγεία, προβλέπει σημαντική μείωση στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας λόγω αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η οποία όμως είναι ακόμα σε εξέλιξη. Από το 2019 μέχρι το 2022 είχαμε μείωση του συνολικού τακτικού προσωπικού στην Yγεία κατά 6,3% (από 82.831 σε 77.618 εργαζόμενους), μέσα στη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, που είναι ενδεικτική των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη περιπαικτική αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και η ενθάρρυνση της ιδιώτευσής τους. Η ΝΔ επιλέγει την αποδυνάμωση του συστήματος, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η Ελλάδα εξάλλου έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία, ενώ παρουσιάζει και χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων του.

Στη συνέχεια ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, με στόχο ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην εκλογική του περιφέρεια, το Κιλκίς, είπε ότι χρειάζεται να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια, να δοθούν κίνητρα για να μείνουν οι νέοι και να εργαστούν στον τόπο τους, να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Υπενθύμισε ότι το νοσοκομείο Κιλκίς, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις από το 2019, παραμένει χωρίς ΜΕΘ.

Επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τις αυξημένες τιμές αγροεφοδίων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου αλλά και την έλλειψη των εργατών γης. Πολλές καλλιέργειες εγκαταλείπονται, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν. Ολόκληρες εκτάσεις γης δεσμεύονται από ξένες εταιρείες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ενεργειακές κοινότητες, να δοθεί η δυνατότητα για φωτοβολταϊκά σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Τέλος, ο κ. Φραγγίδης ζήτησε να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις των παραγωγών από τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Ιουνίου 2022 στον Δήμο Παιονίας.

Κατεβάστε το σχετικό βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://wetransfer.com/downloads/3bae32c464b8b53e7ed84f68f4c54e2520221214093340/b76d8e1b85fc0a03350c2e568365df5420221214093430/6da1ba
Σχολιάστε