My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η πλατεία επέστρεψε στο δήμο -

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Τεχνοφόρμ: Επένδυση 75,6 εκ. ευρώ -

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Φραγγίδης: Προεκλογικό το market pass -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πίστωση για καταφύγιο αδέσποτων -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

ΓΝΚ: Πρόεδρος ο Πασχ. Μασούρας -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στην Αθήνα για θέματα της Παιονίας -

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 2022

ΑΝΚΙ: Προγράμματα για ανέργους -

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 2022

Για νέους αγρότες και δυνατότητες -

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, 2022

Επιτέλους νόμος και τάξη!

Του Θανάση Βαφειάδη.


Είδε, λέει, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης σε μια φωτογραφία τον ηθοποιό Μπισμπίκη να καπνίζει δημοσίως και αρειμανίως στο νυχτερινό κέντρο «Έναστρον» και ήταν σαν να του ‘ρθε κατακέφαλα ο έναστρος ουρανός. Αυτό δηλαδή που φοβούνταν μην πάθουν οι Γαλάτες του Αστερίξ.

Και πήρε ανάποδες και έστειλε το μπιλιετάκι με το πρόστιμο για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου, που απαγορεύει αυστηρώς το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, όπερ μεθερμηνευόμενον γαλλιστί «ζαμέ ω μαγαζί». Και θορυβήθηκαν οι μαγαζάτορες και φωνάξαν άρον – άρον τον «αυτοφωράκια», φοβούμενοι μήπως από υπερβάλλοντα ζήλο τους κλείσουν στην ψειρού χριστουγεννιάτικα. Φόβος απολύτως δικαιολογημένος διότι αι ελληνικαί φυλακαί δεν είναι ωσάν τας βελγικάς που σερβίρουν ως ορεκτικό σούπα σπαραγγιού, ως κύριο πιάτο pavé γαλοπούλας και για επιδόρπιο dame blanche και μάφιν, που δεν ξέρω τι είναι αυτά αλλά καλά ακούγονται.

Και αντί να επικροτήσουν όλοι την επιβολή του νόμου και της τάξης βγήκαν κάτι αριστεροαναρχοάπλυτοι και αρχίσαν τις εξυπνάδες: τους καπνούς από τα δακρυγόνα και τις κρότου λάμψης στην αίθουσα του δικαστηρίου που επέβαλε ποινή χάδι στο μαστρωπό αστυνομικό δεν τους είδε ο υπουργός αλλά διέκρινε τον καπνό από το τσιγάρο του Μπισμπίκη. Με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία» και τα τμήματα του που κοντεύουν να βάλουν λουκέτο δεν ανησύχησε και τον έπιασε ο πόνος για τους παθητικούς καπνιστές του μπουζουξίδικου, που παρότι άκαπνοι μερακλώνουν με το «όσοι με το χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη». Και τις φωτογραφίες του κολλητού από το ΛΑΟΣ του Βορίδη με τον Μαρινάκη δίπλα του να ανάβει μια πουράκλα σαν του Μάκη Ψωμιάδη δεν την εντόπισε και είδε μόνο το τσιγάρο του Μπισμπίκη και τη Βανδή να τον κοιτάει στα μάτια και κάτι να του τραγουδάει σαν το «Άναψε το τσιγάρο δος μου φωτιά» ή το «αχ να ‘σουνα τσιγάρο τελευταίο, γουλιά – γουλιά μαζί σου να τα λέω».

Εγώ, αγαπητοί φίλοι, και καπνιστής είμαι και αντικυβερνητικός είμαι αλλά αυτή η υπουργάρα πρέπει να ομολογήσω ευθαρσώς ότι πολύ καλώς έπραξε. Και δε θα δώσει αναφορά στον κάθε ψηφοφόρο και πολύ περισσότερο στο μη ψηφοφόρο για το τι θα κάνει. Θα κάνει ό,τι του καπνίσει και ουαί και αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα καπνίσει. Η υγεία μπορεί να καίγεται σαν το τσιγάρο στο τασάκι, οι υγειονομικοί μπορεί να πετιούνται και να ποδοπατούνται σαν τη γόπα του τσιγάρου, η ζωή μας όλη μπορεί να έχει καταντήσει εξαιτίας τους σαν ένα τσιγάρο που δεν το γουστάρουμε κι όμως το φουμάρουμε αλλά ο νόμος είναι νόμος κι ας είναι και σκληρός. Dura lex, sed lex, που λέγαν και οι Λατίνοι.

Και μεταξύ μας πολύ καλά του ‘κανε αυτού του Μπισμπίκη, που μας εμφανίζεται στο γνωστό σήριαλ μ’ ένα τόνο μαγκιά και μ’ ένα τσιγάρο στο στόμα σαν τον Κούρκουλο στο «Ορατότης μηδέν». Σιγά μην ξαναγυρίσουμε στο «ορατότης μηδέν» από το πολύ ντουμάνι που υπήρχε μέσα στα λεωφορεία ΚΤΕΛ όταν ταξιδεύαμε παιδιά. Και σιγά μην πεθυμήσουμε τις ωραίες εποχές με τις θέσεις καπνιζόντων στα αεροπλάνα της «Ολυμπιακής» τη δεκαετία του 80, τότε που οι ευπαρουσίαστες αεροσυνοδοί καταλάμβαναν πιο επίζηλες θέσεις από αυτήν της ευρωβουλεύτριας.

Κι αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο Μπισμπίκης τόσο χρονών έφτασε και δεν κατάλαβε ότι σ’ αυτή τη χώρα το μεγαλύτερο έγκλημα να κάνεις σίγουρα θα τη γλυτώσεις αλλά ένα τσιγάρο ν’ ανάψεις θα ‘ναι σαν να έχεις εγκληματήσει κατά της ανθρωπότητος. Εμείς, δηλαδή, όταν είμασταν μαθητές γιατί καπνίζαμε κρυφά και με όλες τις προφυλάξεις στις τουαλέτες του Γυμνασίου αρρένων; Ε, καμιά φορά το παρακάναμε κιόλας, όπως σε μια περίπτωση που είδε η Λαζαρίδου καπνούς να βγαίνουν από τα παράθυρα του αφοδευτηρίου και νόμισε ότι πήρε φωτιά, σαν το Τσάμπασιν που εκάεν, και έστειλε το γνωστό γυμναστή για να διαπιστώσει τι γίνεται. Κι ακόμη βουίζουν τ’ αυτιά μας από τις σβουριχτές σφαλιάρες που μοίραζε αφειδώς.

Αλλά αυτά παθαίνουν φίλοι μου όσοι δε γνωρίζουν ιστορία. Διότι η της ιστορίας μάθησις δεν σε καθιστά μόνον όλβιον, όπως έγραφε ο Ευριπίδης, αλλά σου μαθαίνει και τους τρόπους να καπνίσεις ατιμώρητα όταν το κάπνισμα απαγορεύεται. Ενδεικτικά αναφέρω τον τρόπο που μηχανεύτηκαν προ 200 περίπου ετών οι δεινοί καπνιστές εθνοπατέρες, όπως προκύπτει από τα απομνημονεύματα του Λουδοβίκου Ρος (1832) που σχολιάζει ο καθηγητής Ν. Βέης: «Κατά τας συνεδριάσεις της Εθνικής Συνελεύσεως απηγορεύετο το κάπνισμα, αλλ’ οι πληρεξούσιοι, οι οποίοι κατά το πλείστον ήσαν δεινοί καπνισταί, ανεκάλυψαν τρόπον λαθραίου καπνίσματος και εντός του Βουλευτηρίου, συνεδριάζοντος του Σώματος. Οι τσιμπουκτζήδες των πληρεξουσίων δια των χαινόντων αρμών των σανίδων, εξ ων απετελείτο το Βουλευτήριον της Προνοίας, και εντός της αιθούσης τούτου έχωνον τας άκρας των ανημμένων μακρών καπνοσυρίγγων, ούτως ώστε οι πατέρες του λαού ηδύναντο να παραδοθώσιν εις την απόλαυσιν του καπνίσματος, παρά την απαγορεύουσαν τούτο διάταξιν της Εθνικής Συνελεύσεως».

Ανάρτηση στο facebook

Σχολιάστε