My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

“Δίνουν τα δικαστικά σε ιδιώτες”

Με πρωτοβουλία της αν. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, 36 βουλευτές και βουλεύτριες του κόμματος φέρνουν στο επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων, με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών.

Πρόκειται για τα δικαστικά μέγαρα Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, για τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως τον μόνο τρόπο υλοποίησής τους.

Τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρη σε όλους η ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών υποδομών των χώρων άσκησης της δικαστικής λειτουργίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να γίνει η ευκαιρία για την ανάθεση της κατασκευής και της εκμετάλλευσης των Δικαστικών Μεγάρων σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να πληρώνει για αυτά τα ακίνητα.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν οι απαραίτητες μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των ΣΔΙΤ και όχι του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) που είναι Ν.Π.Δ.Δ. με σκοπό ιδρύσεως την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων, Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων και λειτουργεί με ιδίους πόρους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών κτιρίων αποτελεί βασικό συστατικό της άσκησης της δικαστικής λειτουργίας. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και για τους πολίτες και τους επαγγελματίες που κάνουν χρήση αυτών των κτιρίων.

Σε συνέχεια των παραπάνω διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ότι: «Το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) είναι Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε με το ν.δ.1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων»  με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων, Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων και λειτουργεί με ιδίους πόρους, υποστηρίζοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου του.

Από την ίδρυσή του, ο βασικός στόχος του είναι η εξασφάλιση των υποδομών και του εξοπλισμού τόσο στον τομέα της στέγασης όσο και στον τομέα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και κατάλληλων συνθηκών Κράτησης.»

Βέβαια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω, καθώς βάσει δημοσιευμάτων, αλλά και σύμφωνα με το ΦΕΚ 3254/Β’/5.8.2020, παρουσιάζονται οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως ο μόνος τρόπος υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος από την κυβέρνηση. Αναθέτοντας ουσιαστικά την κατασκευή αλλά και την εκμετάλλευση των Δικαστικών Μεγάρων σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να εκμισθώνει αυτά τα ακίνητα για την χρήση τους.

Επειδή παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κατοχύρωση των διαγωνισμών για αυτές τις συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, ξεφεύγουν από το χαρακτήρα του επείγοντος.

Επειδή το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο αν υλοποιηθούν αυτά τα έργα μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω των υπηρεσιών του δημοσίου. Ως δημοσιονομικό κόστος ορίζεται και η εκμίσθωση αυτών των ακινήτων για δεκαετίες αλλά και τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από την εκμετάλλευση χώρων των κτιρίων.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στέγασης των δικαστικών λειτουργιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται τα Υπουργεία σας να προχωρήσουν τις απαραίτητες μελέτες αλλά και την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων μέσω του Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και αν όχι γιατί;

Έχει κοστολογηθεί η δημιουργία των Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ και προκύπτει ότι συμφέρει το ελληνικό δημόσιο;

Παρακαλούμε να κατατεθούν οι οικονομικές μελέτες, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων έγινε η επιλογή να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Σχολιάστε