My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Οι νέοι Σκύθες

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Στην αρχαία Αθήνα οι δούλοι… δεν ήταν ακριβώς δούλοι. Ούτε μαστίγια, ούτε πείνα ούτε τίποτε. Υπήρχαν δούλοι με ειδικότητες. Οι μορφωμένοι για παράδειγμα, είχαν το ρόλο του αναγνώστη. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήξεραν από τότε ότι η γνώση προσλαμβάνεται πιο εύκολα, όταν το κείμενο δεν διαβάζεται, αλλά ακούγεται.

Κάποιοι άλλοι αιχμάλωτοι είχαν επιφορτισθεί με τη Δημόσια Τάξη. Ηταν οι εύσωμοι Σκύθες που είχαν το ρόλο της σημερινής αστυνομικής περιπολίας. Οι δούλοι δηλαδή, φρόντιζαν για την επιβολή του νόμου στους αφέντες τους!

Είναι γνωστά βέβαια ότι οι δούλοι της αρχαίας Αθήνας και της ξακουστής Δημοκρατίας, έκαναν τα πάντα, εκτός από ένα: Τους απαγορευόταν να πολεμήσουν. Αυτό το υπέρτατο καθήκον ήταν αποκλειστικότητα μόνο των ελευθέρων πολιτών. Στους «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου, η βασιλομήτωρ Ατοσσα μόλις πληροφορείται την συντριβή του τεράστιου Περσικού στόλου στη Σαλαμίνα, ρωτά έκπληκτη τον αγγελιοφόρο!

-Μα τί δούλοι είναι αυτοί που πολεμούν με τόσο θάρρος; Τόσο πολύ αγαπούν το βασιλιά τους;

Για να λάβει την απάντηση:

-Δεν πολεμούν εκεί οι δούλοι κυρά μου!

germania_astynomia_1069Αυτά τα θαυμαστά συνέβαιναν στην αρχαία Αθήνα. Μας ήλθαν στο νου με ένα συνειρμό που προκάλεσε η φωτογραφία της στήλης, με τον παράταιρο συνδυασμό ιερωμένου και ενστόλων. Το στιγμιότυπο είναι από την ορθόδοξη ελληνική εκκλησία του Μονάχου. Την ώρα της λειτουργίας, ο αστυνομικής Διευθυντής της περιοχής, προσήλθε με τους επιτελείς του. Μετά την έκπληξή τους, οι εκκλησιαζόμενοι έμαθαν το σκοπό της παρουσίας τους: Η αστυνομία της Βαυαρίας απηύθυνε πρόσκληση στους  Έλληνες δεύτερης γενεάς να ενταχθούν στο Αστυνομικό Σώμα της Γερμανίας. Χωρίς την υποχρέωση να αλλάξουν υπηκοότητα. Οι Γερμανοί, όπως ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος, εμπιστεύονται τους Έλληνες μετανάστες για την εντιμότητα, την πειθαρχία και την γενναιότητά τους. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι Αθηναίοι εμπιστευόντουσαν τους Σκύθες.

Ο παραλληλισμός είναι ολίγον ακραίος και αυθαίρετος. Αλλά όπως εξελίσσονται το πραγματικό με τα αποτυχημένα success story, οι Έλληνες οδηγούνται στη δουλεία της βόρειας Ευρώπης. Πενήντα χρόνια μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης, ακολουθεί το δεύτερο κύμα με πληθυσμούς αυξανόμενους. Αυτή τη φορά οι γκασταρμπάϊτερ είναι νέα παιδιά με λαμπρές σπουδές και σκοτεινό μέλλον. Οι περιζήτητες θέσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές στην Αστυνομία, στη Γερμανία προσφέρονται δωρεάν. Για τους νέους Σκύθες της γενέτειρας της Δημοκρατίας.

Ας ελπίσουμε ότι θα μας απαγορεύσουν να πολεμήσουμε. Μεταξύ μας, εννοείται.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε