My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Με παρουσία Κιλκίς η ημερίδα ΑΝΕΛ για μεταλλεία

imeridaΚάτοικοι του Κιλκίς, που είναι ενάντια στις επενδύσεις χρυσού, παραβρέθηκαν χθες Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε  ημερίδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με θέμα «Εξόρυξη χρυσού: Υπέρ και κατά». 

Μεταξύ των εισηγητών ήταν κι η Άννα Μαρία Γιάντση, στέλεχος του κόμματος στο Κιλκίς, ενώ σε παρέμβασή της, το μέλος του Μετώπου Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο, Αναστασία Πάγκου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πάνε να μας στερήσουν τον αέρα που αναπνέουμε και την γη που πατάμε»!

Οι κάτοικοι που κατέκλυσαν την αίθουσα του δημαρχείου ενημέρωσαν πως το επόμενο Σάββατο 9 Μαρτίου θα γίνει νέα πορεία διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη κατά των μεταλλείων χρυσού με αφετηρία το δημαρχείο.

Η ημερίδα

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Ράδιο Θεσσαλονίκη για την ημερίδα:
Στις περίπου 4,5 ώρες που διήρκεσε η ημερίδα, ακούστηκαν οι απόψεις καθηγητών Πανεπιστημίου αλλά και κατοίκων της περιοχής της ΒΑ Χαλκιδικής και του Κιλκίς που είναι ενάντια στις επενδύσεις χρυσού όχι όμως και αυτών που είναι υπέρ γιατί δεν προσήλθαν παρόλο που ήταν στο πρόγραμμα των ομιλητών. 

Μάλιστα η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στην επιστολή που έστειλε στους διοργανωτές ενημέρωσε πως δεν προσέρχεται στην εκδήλωση γιατί υπάρχει φόβος και δεν διασφαλίζεται η αποτροπή επεισοδίων, ότι διάλογος δεν χρειάζεται να γίνεται γιατί υπάρχουν ήδη όλες οι αποφάσεις και πως δεν μπορεί να γίνει αυτός όταν οι καθηγητές φέρονται σαν δημόσιοι κατήγοροι. Τέλος κάλεσε κλιμάκιο του κόμματος στις Σκουριές και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας για να τους αναλύσουν όλο το πλάνο της επένδυσης. 
 

Ο χαιρετισμός Μπουτάρη
Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τάχθηκε κάθετα αντίθετος με την τρομοκρατική επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, κρατώντας όμως ουδέτερους τόνους σημείωσε πως «επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν υπάρχουν» ενώ τόνισε πως οι αίθουσες του δημαρχείου είναι ανοιχτές για οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. 

Χαιρετισμός στην ημερίδα έκαναν και οι βουλευτίνες Χρυσούλα Γιαταγάνα και Σταυρούλα Ξουλίδου των Αν. Ελλ. Καθώς και η Κατερίνα Ιγγλέζη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι τοποθετήσεις 
Εισηγητές της ημερίδας ήταν η Άννα Μαρία Γιάντση, στέλεχος του κόμματος στο Κιλκίς και ο Κωνσταντίνος Καμπάνης, στέλεχος από την Χαλκιδική. 

Από τους καθηγητές τοποθετήθηκαν αρχικά ο κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εδαφολογίας στη Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ. για τις «Επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης , Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός με θέμα ομιλίας «Μεταλλουργεία Χρυσού στη Β.Ελλάδα: Τα κοιτάσματα, η μέθοδος, το οικονομικό πλαίσιο.» και ο Αλέξης Μπένος , Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Υγιεινής, Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. μιλώντας για τις «Επιπτώσεις στην υγεία από την εξορυκτική διαδικασία». 

Ο κ. Μπένος τόνισε πως το «πρώτο θύμα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», μίλησε για «κοινωνική ερήμωση» στην περιοχή και κατέληξε πως «έχει αρχίσει ήδη η καταστροφή και πρέπει να τη σταματήσουμε». 

Η επένδυση σε αριθμούς 
Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ , κ. Αντώνη Βαρδουλάκη στην ιστοσελίδα της ELDORADO χαρακτηρίζεται η επένδυση στη Χαλκιδική ως ένας από τους χαμηλότερου κόστους παραγωγής χρυσού με ετήσια παραγωγή 48 τόνους. Μάλιστα αναφέρει ότι η Goldman Sachs προτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας. 

Ο κ. Βαρδουλάκης έδειξε πως το ελληνικό δημόσιο πούλησε τα μεταλλεία 200 φορές πιο φθηνά από την τιμή τους καθώς την υπολογίζει κοντά στα 2 δις ευρώ (Το δημόσιο πήρε 11 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με την εταιρία τα αποθέματα χρυσού φτάνουν τους 218 τόνους που βάσει της σημερινής τιμής του η αξία του εκτιμάται στα 12 δις δολάρια ενώ για τους 2000 τόνους αργύρου η αξία εκτιμάται στο 1,7 δις δολάρια. 

Τι είπαν οι κάτοικοι – Σε αντάρτικο κάλεσε ο Τόλης Παπαγεωργίου
Η κ. Τολιάδου Κατερίνα από την Ουρανούπολη σημείωσε πως από αγροτουριστική περιοχή η ΒΑ Χαλκιδική μετατρέπεται σε βαριά βιομηχανική μεταλλευτική. Μίλησε για αγώνα επιβίωσης, αναρωτήθηκε που θα πάνε οι 15000 άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό και σημείωσε πως η επένδυση θα αφανίσει την ζωή και την βιοποικιλότητα του τόπου. 

Η κ. Λιάκου Μελαχρινή μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του αγροτικού τομέα τονίζοντας πως στην Χαλκιδική ο χρυσός βρίσκεται πάνω από τη γη. Από τη μεριά του εκπροσωπώντας το συντονιστικό φορέων Ιερισσού ο κ. Γιώργος Ζούμπας σχολίασε πως δεν ήρθε η εταιρία, δεν ήρθαν και τα εξαρτήματά της αναφερόμενος σε εργαζομένους, στον δήμαρχο Αριστοτέλη ακόμα και στο ΙΓΜΕ. 

Ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικής Δραστηριότητας κάλεσε σε αντάρτικο. «Δήλωσα χθες πως αν ήμουν 15 χρόνια νεότερος θα ανέβαινα και εγώ στο βουνό. Και θεωρήθηκα τρομοκράτης… Όσο βαστούν οι δυνάμεις μου θα παλέψω επάνω στο βουνό. Σας καλώ σε ανταρτοπόλεμο με πρώτο εμένα. Να σπάσουμε τα μπλόκα των ΜΑΤ. Αν θέλουν να με συλλάβουν ας με συλλάβουν. Εγώ πάνω στο βουνό θα είμαι» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου. 

Τουρισμός, σκάνδαλα και αειφορία
Την ημερίδα ολοκλήρωσαν οι τοποθετήσεις του καθηγητή εφαρμογών τουριστικών επιχειρήσεων στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και ερευνητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σπύρου Αβδημνιώτη με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη και μεταλλεία , του Χρήστου Ελευθεριάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή τομέα Πυρηνικής Φυσικής και στοιχειωδών σωματιδίων του Α.Π.Θ.με θέμα «Ερωτήματα ενός ενημερωμένου πολίτη» και του Κωνσταντίνου Κατσιφαράκη, Καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Α.Π.Θ.με θέμα «Θέματα αειφορίας και υδατικών πόρων». 

Ο κ. Αβδημνιώτης τόνισε ότι δεν είναι πια ιδεατός προορισμός η Χαλκιδική σημειώνοντας πως το 50% των εργαζομένων είναι στον τουρισμό και το 92% των επενδύσεων γίνονται στον τουρισμό και πως αν ο τουρισμός πέσει 30% θα χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας και το κράτος θα χάσει από το ΦΠΑ 15-17 εκ ευρώ. 

«Η όλη ιστορία χαρακτηρίζεται από αποδεδειγμένα σκάνδαλα… Πρέπει να υπάρχει κέρδος για την κοινωνία για να γίνονται οι επενδύσεις» τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης ενώ ο κ. Κατσιφαράκης ανέφερε πως η επένδυση είναι μη αειφορική και «θα αλλάξει τα φώτα του τόπου» σχολιάζοντας πως έκανε λάθος το ΙΓΜΕ.

Σχολιάστε