My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Απλώνεται η vegan διατροφή

Ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του παραδοσιακού εργαστηρίου χειροποίητων vegan προϊόντων “Trofeas Vegan”, που γεννήθηκε προ τριετίας με έδρα το Πεδινό του Κιλκίς, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι είναι 80.000 πλέον οι ακόλουθοι της vegan διατροφής στην Ελλάδα (0,8 % του πληθυσμού).

Το κινήμα των «Vegan», δηλαδή της αποχής από κάθε είδους ζωική πρωτεΐνη, βρίσκεται ακόμα στη χώρα μας σε πρωταρχικό στάδιο, ωστόσο ο αριθμός αυτών που το ακολουθούν συνεχώς αυξάνεται, με τη πλειοψηφία τους να είναι νεαροί, ηλικίας από 18 έως και 25 χρόνων.

“Όταν πριν 40 χρόνια, το 1979, αποφάσισα να ξεκινήσω τη vegan διατροφή, μπορεί να ήμουν και ο μοναδικός. Όχι μόνο δεν υπήρχε διαμορφωμένο ποσοστό vegan καταναλωτών στην Ελλάδα, αλλά να φανταστείτε ότι ο επόμενος vegan που γνώρισα ήταν το 1981 και αφορούσε σε έναν φοιτητή από την Σπάρτη” είπε χαρακτηριστικά ο κ Σιδηρόπουλος, προσθέτοντας: “Με αποκαλούσαν τον παράξενο του χωριού και μάλιστα οι γιατροί έλεγαν ότι θα πεθάνω, δεδομένου ότι δεν έτρωγα καμία τροφή ζωικής προέλευσης”.

Όμως, όπως επισήμανε ο Σιδηρόπουλος, “τον Απρίλιο 2019 κλείνω 40 χρόνια υγιέστατος, έχουν να λένε οι γιατροί για τους εφηβικούς δείκτες εξετάσεων μου” .Ενώ ο ίδιος τόνισε ότι “η Ελλάδα είναι η πέμπτη κρεατοφαγική χώρα στον πλανήτη και η πρώτη στον Δυτικό κόσμο με 104 κιλά/κατά κεφαλήν κατανάλωσης ετησίως”.

Επισημαίνοντας ότι είναι «ένα κίνημα μεν, αλλά και μια στάση ζωής, στην οποία όχι μόνο απέχεις διατροφικά από οτιδήποτε εμπεριέχει ύλες ζωικής προέλευσης, αλλά και δεν τα φοράς, είσαι ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση και χρήση των ζώων», δηλώνει ικανοποιημένος με την αύξηση των vegans στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι ακόμη τα νούμερα δεν πλησιάζουν καν τα ποσοστά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, όπου οι Vegans αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, Πολωνία και στην Μεγάλη Βρετανία στο 7% και Γερμανία στο 6%, στη χώρα μας είμαστε σε αυξητική τάση και ας αντιπροσωπεύουμε σήμερα μόλις το 0,8% του πληθυσμού μας. Παγκοσμίως δε οι Vegans υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 εκατ. ωστόσο το γεγονός ότι ο βιγκανισμός ακολουθείται από νεαρά άτομα, με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, “θετικά προς την κατεύθυνση αύξησης των ποσοστών vegan καταναλωτών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, λειτουργεί και η τοποθέτηση των γιατρών, που πλέον λένε ανοιχτά ότι ο βιγκανισμός αφορά σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φυτοφαγικός, και οτιδήποτε ζωικό μπαίνει στον οργανισμό, αυτός το αντιμετωπίζει σαν εισβολέα” .

Μεταξύ άλλων, ο Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εκτιμήσεις στατιστικής αποτύπωσης της αγοράς vegan σε οικονομικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, “αφού συνεχώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ολοένα και περισσότερες vegan παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις. Πλέον στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγάλη και συνεχώς αυξανομένη γκάμα vegan προϊόντων σε κατηγορίες όπως, γάλατα, τυροκομικά και κατεψυγμένα”.

Στις 13-14 Απριλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί Vegan Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι θα ακολουθήσει αντίστοιχη διοργάνωση για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Σχολιάστε