My Twitter Feed

16 Απρίλιος, 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μηνυτήρια αναφορά για ΠΑΘΕ -

Δευτέρα, 16 Απρίλιος, 2018

Ξυλοδαρμός και κλοπές στο ΓΝΚ! -

Δευτέρα, 16 Απρίλιος, 2018

Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων -

Δευτέρα, 16 Απρίλιος, 2018

Το «Λας Βέγκας» της Γευγελής -

Δευτέρα, 16 Απρίλιος, 2018

Αναγέννηση του στίβου της Αξιούπολης -

Δευτέρα, 16 Απρίλιος, 2018

Κινητοποίηση κατά του πολέμου -

Κυριακή, 15 Απρίλιος, 2018

Προσλήψεις από Εφορεία Αρχαιοτήτων -

Σάββατο, 14 Απρίλιος, 2018

Γάλα: Υποχρεωτική η προέλευση -

Παρασκευή, 13 Απρίλιος, 2018

Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Η ανακάλυψη του Κούρου Ευρωπού

Η συμπερίληψη των αρχαιολογικών χώρων του ν. Κιλκίς στο πλαίσιο προβολής των επισκέψιμων χώρων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που είχε στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, την οποία συνόδευε ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Νεκτάριος Πουλακάκης.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο βουλευτής Γεώργιος Γεωργαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Μιχαλία Καραμισάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς, αποφασίστηκε η συστηματική και στενή συνεργασία με τις διπλωματικές αποστολές (προξενεία, πρεσβείες) των συμμάχων χωρών και κυρίως της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και Μνημείων (Μ. Βρετανία).

Όπως είναι γνωστό, καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού 2018 για το νομό έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις αρχής γενομένης από την επέτειο της Μάχης του Σκρά (13 Μαΐου 2018) όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η όλη προσπάθεια να είναι η απαρχή για την ανάδειξη και προβολή των μνημειακών τόπων του Κιλκίς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι βασικές επετειακές εκδηλώσεις για το 2018 που θα λάβουν χώρα στους μνημειακούς τόπους του νομού (Πολύκαστρο, Δοϊράνη, Κρηστώνη κλπ).

Για Γουμένισσα

Παράλληλα, επίσκεψη εργασίας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας Αθανάσιος Τραχανίδης και ο π. Χριστόδουλος, ο οποίος ασχολείται εκ μέρους της Μητρόπολης Γουμένισσας με την ανάδειξη χώρων που αποτελούν ιστορικά τοπόσημα της Γουμένισσας.

Ήδη ο Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου έχει αναπαλαιωθεί και έχει τεθεί σε λειτουργία, εν αναμονή βέβαια κάποιων τελευταίων βελτιωτικών παρεμβάσεων με βάση το λαμπρό σχεδιασμό.

Ο π. Χριστόδουλος ενημέρωσε τον κ. Βεργίδη, τον περιφερειακό σύμβουλο Π. Θωμαϊδη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αντιπεριφέρειας για τα επόμενα στάδια της ανάδειξης των ιστορικών χώρων της πόλης που είναι το ιστορικό Σχολείο, το οποίο συνδέεται με τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου με κοινό αύλειο χώρο.

Ο π. Χριστόδουλος και ο κ. Τραχανίδης ενημέρωσαν τους μετέχοντες στη σύσκεψη για τα σχέδια διαχείρισης πλέον των υπό ανάδειξη μνημείων με χρήση τόσο από απλούς επισκέπτες όσο και από εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό προερχόμενο από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στο γενικότερο σχεδιασμό της ανάδειξης ιστορικών χώρων περιλαμβάνεται βέβαια και το ιστορικό Μεταξουργείο ‘Χρυσαλίς’ στην είσοδο της πόλης, το οποίο προορίζεται για πρότυπο και επισκέψιμο Βιομηχανικό Μουσείο, αφού υπήρξε το μεγαλύτερο Μεταξουργείο των Βαλκανίων.

Η Γουμένισσα θα αποτελέσει και τόπο επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 έτη από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού εκεί έδρασαν κυρίως Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, αφήνοντας ως αποτύπωμα, μεταξύ άλλων, και την ιστορική βρύση στην κεντρική πλατεία.

Σχολιάστε