My Twitter Feed

26 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέος συνεδριακός χώρος σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιουλίου, 2022

Για τη τουριστική προβολή Παιονίας -

Τρίτη, 26 Ιουλίου, 2022

67 προσλήψεις για καθαριότητα -

Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2022

Συγχαρητήρια από την Κεραμέως -

Παρασκευή, 22 Ιουλίου, 2022

Στον «αυτόματο πιλότο» η πανδημία -

Παρασκευή, 22 Ιουλίου, 2022

Η μείωση πληθυσμού στη Παιονία -

Πέμπτη, 21 Ιουλίου, 2022

Πανδημία: Στα ύψη εν μέσω θέρους -

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Δραματική μείωση του πληθυσμού μας -

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Η “Ιφιγένεια” στο Θέατρο Λόφου

‘’Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι’’ του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, φιλοξενείται τη Τρίτη 26 Ιουλίου, στις 21:30, στη σκηνή του Θεάτρου Λόφου Αγίου Γεωργίου.

Η παράσταση, την οποία ανεβάζει η 5η Εποχή Τέχνης σε συνεργασία με την Εταιρία Τέχνης Ars Aeterna, με την σκηνοθετική γραμμή του Θέμη Μουμουλίδη, θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο. Η ηρωίδα θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Όμως η μεγαλύτερη θυσία είναι η βίαιη ωρίμανση της πρωταγωνίστριας, που αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τον πατέρα της να την προσφέρει στο μαχαίρι του μάντη. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: “Είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;’’

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: “Είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;’’

Σε ολόκληρο το έργο το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν, προμηνύοντας τα τρομερά μελλούμενα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον συγχωνεύονται μέσα στο έργο, σε μία και μόνη ματωμένη πραγματικότητα. Στην παράσταση, η σκηνοθετική ανάγνωση επιχειρεί τη δημιουργία δυο διαφορετικών χρονικών επιπέδων. Υπάρχει ο χρόνος του μέλλοντος, όπου διαδραματίζεται για μια ακόμη φορά η ίδια ιστορία, με τους ήρωες να συγκρούονται ανελέητα, σαν τίποτε να μη διδάχθηκαν, και το σύγχρονο παρόν, όπου μια συντροφιά νέων γυναικών (χορός) συναντιούνται με την ιστορία που γνωρίζουν καλά, και που αυτή τη φορά έρχεται από το μέλλον, σαν εφιάλτης. Όσο προχωρά το έργο, τα δύο επίπεδα συγκλίνουν, καθώς οι νέες γυναίκες του χορού συνειδητοποιούν ότι ίσως παρακολουθούν σκηνές από το δικό τους μέλλον.

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μαρία Πετελή, Άκης Σακελλαρίου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Λαφαζάνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχολιάστε