My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εργατικά ατυχήματα σε Κιλκίς

Σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα που συνέβησαν σε εργοστάσια της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς αναφέρεται ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές απαριθμούν 7 ατυχήματα και δυστυχήματα, εκ των οποίων τα δυο θανατηφόρα, που έλαβαν χώρα σε εργοστάσια των βιομηχανικών περιοχών Κιλκίς, Πολυκάστρου και Ν. Σάντας, στο διάστημα του τελευταίου 12μηνου.

“Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια της ΠΕ Κιλκίς, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ελλιπούς συντήρησης μηχανημάτων και εργαλείων, καθώς και της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας που επικρατούν σε αυτά, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους”, τονίζουν οι βουλευτές, προσθέτοντας στην ερώτησή τους τα εξής:.

“Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο σε εργοστάσια της ΠΕ Κιλκίς, και έχουν γίνει γνωστά, έχουν πάρει το χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

  • Στη βιομηχανία ανελκυστήρων «DOPPLER ΑΒΕΕ», στο ΒΙΟ.ΠΑ. Πολυκάστρου, εργάτης στάλθηκε στις 25/06/2016 να πραγματοποιήσει εργασίες άσχετες με την ειδίκευσή του και έπεσε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
  • Στη βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου «ELVIAL A.E.» στη βιομηχανική ζώνη Νέας Σάντας – Παντελεήμονα, στις 17/11/2016, εργάτης λόγω πτώσης πέθανε, αφού χαροπάλευε για μέρες στην εντατική νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη.
  • Στη βιομηχανική ζώνη Νέας Σάντας – Παντελεήμονα η βιομηχανία κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων «CRYSTAL Α.Ε.» πήρε φωτιά στις 11/01/2017 και καταστράφηκε ολοσχερώς, εκθέτοντας σε κίνδυνο πέρα από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
  • Στη ΒΙΠΕ Κιλκίς στο Σταυροχώρι, στις 17/02/2017, ακρωτηριάστηκε εργάτης στη βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων «ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.»
  • Στη ΒΙΠΕ Κιλκίς στο Σταυροχώρι στην «ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ» στις 07/07/2017, εργάτης ακρωτηριάστηκε (στα δάχτυλα του χεριού του) σε μηχάνημα κοπής.
  • Στη βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου «ELVIAL A.E.» στις 10/07/2017, εργάτης τραυματίστηκε στο πρόσωπο μετά από εκτίναξη θραυσμάτων από μηχάνημα διέλασης αλουμινίου.
  • Στη βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων «ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» σπουδαστής του ΟΑΕΔ Κιλκίς που ασκεί την πρακτική του στη συγκεκριμένη εταιρεία στις 12/07/2017 τραυματίστηκε στο χέρι σε μηχάνημα στο οποίο εργαζόταν.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πολιτική που έχει οδηγήσει στο ξήλωμα και των ελάχιστων νόμων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που είχαν απομείνει, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασυδοσία της εργοδοσίας προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην πράξη κανένας ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος δεν γίνεται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, ενώ η υποστελέχωσή τους και η κατάργηση 7 παραρτημάτων της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, με τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα που παρέχει στους εναπομείναντες ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες για ένα μεροκάματο, το οποίο στην κυριολεξία είναι του τρόμου.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την ολοκληρωμένη διερεύνηση των παραπάνω εργατικών ατυχημάτων και την απόδοση ευθυνών.
  • Τη στήριξη των παραπάνω εργαζομένων που έχουν τραυματιστεί σε ώρα εργασίας και των οικογενειών τους, καθώς και των οικογενειών των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους.
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων, όσο και στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους, στις βιομηχανίες της Π.Ε. Κιλκίς.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.”

 

Σχόλια
One Response to “Εργατικά ατυχήματα σε Κιλκίς”
  1. Ο/Η Georgios λέει:

    Δεν έχει σημασία ανέλ σίριαλ ν.δ κ.τ.λπ,οι εργατουπαλληλοι και υπηρεσίες εργατικής επιθεωρησης πρέπει να δουλεύουν σωστά και να κάνουν την δουλεία τους όπως πρέπει. Όλοι είναι πουλημένοι, οι γυναίκες τούς δουλεύουν στα εργοστάσια πράμα που απαγορεύεται. μετά σας φταινε τα κόμματα και κυβέρνησης ης. και ΚΚΕ να είναι στην κυβέρνηση τα ίδια θα ήταν…

Σχολιάστε