My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΕΛΜΕ: Κι άλλες παραιτήσεις αιρετών -

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021

Έξι νέοι γιατροί στα Νοσοκομεία μας -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Τ. Κεσίδης: Και πάλι συντονιστής -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Νέα κόντρα για το προσφυγικό -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος! -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Ηχηρή παραίτηση αιρετών ΔΑΚΕ -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Αγρότες κομμένοι από ενισχύσεις -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Έμμεσο αποκλεισμό Κιλκισιωτών

georgantasΑπό δύο διαγωνισμούς για τη σίτιση προσφύγων, καταγγέλλει ο Γ. Γεωργαντάς.

“Μόλις προχθές διενεργήθηκαν δύο διαγωνισμοί για τη σίτιση των προσφύγων στα δύο κέντρα φιλοξενίας με τρόπο που δεν δίνονταν καμία δυνατότητα ούτε καν συμμετοχής στους Κιλκισιώτες επαγγελματίες του είδους”, καταγγέλει ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

Όταν πριν είκοσι μέρες περίπου ανακοινώθηκε η δημιουργία των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κιλκίς εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων των κυβερνητικών παραγόντων. Συγκεκριμένα την 27 Φεβρουαρίου 2016 σε δελτίο τύπου που εξέδωσα διατύπωνα εγγράφως πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς η μέχρι τότε στάση της κυβέρνησης σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα στο Κιλκίς ήταν τελείως αναξιόπιστη (γραπτή δέσμευση Μουζάλα με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2015 ότι δεν θα  γίνει άλλο κέντρο στο Κιλκίς πλην της Ειδομένης). Ταυτόχρονα εκδήλωσα και την ανησυχία μου για την ιδιαίτερη επιβάρυνση του Κιλκίς λόγω του μεγάλου αριθμού των προσφύγων.

prosfyges-003Ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος  τόσο στην παρουσία του στο Χέρσο όσο και στην επικοινωνία του με τον Δήμαρχο Παιονίας και τους Δημοτικούς του Συμβούλους δήλωνε ρητά ότι πρώτη του μέριμνα θα ήταν να μην επιβαρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα δήλωνε ότι τα οφέλη  από τις ανάγκες διαμονής και διατροφής των προσφύγων θα παραμείνουν στις τοπικές οικονομίες.

Δυστυχώς και η δέσμευση αυτή αποδείχθηκε τελείως ανυπόστατη καθώς μόλις προχθές διενεργήθηκαν δύο  διαγωνισμοί για τη σίτιση των προσφύγων στα δύο κέντρα φιλοξενίας με τρόπο που δεν δίνονταν καμία δυνατότητα ούτε καν συμμετοχής στους Κιλκισιώτες επαγγελματίες του είδους.

Συγκεκριμένα, στη Νέα Καβάλα με τη διακήρυξη με ΑΔΑ : 77056-ΔΧΚ και στο Χέρσο με την διακήρυξη με ΑΔΑ : ΩΦ 256-Π15 προσκλήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή να καταθέσουν έγγραφες προσφορές οι ενδιαφερόμενοι με ημερομηνία λήξης την Τρίτη 10.00.μ.μ. Ουσιαστικά δηλαδή  όποιος ήταν τυχερός και έβλεπε την διακήρυξη, για την οποία δεν υπήρχε υποχρέωση δημοσίευσης, είχε ελάχιστες ώρες για να συγκεντρώσει πλήθος δικαιολογητικών (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο η έκδοση εγγυητικής επιστολής χρειάζεται από μόνη της  πολύ χρόνο) και να καταθέσει έγγραφη προσφορά.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Οι διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν σε μεγάλες εταιρίες του είδους που φυσικά δεν έχουν έδρα στο Κιλκίς και περίπου 1.000.000€ ανά μήνα  για την αγορά των πρώτων υλών και την αμοιβή των αναγκαίων εργαζομένων απ΄ότι φαίνεται δεν θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Η διαδικασία του διαγωνισμού μπορεί τυπικά να είναι  σύμφωνη με το νόμο, όπως αυτός πρόσφατα τροποποιήθηκε  ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις με το άρθρο 96 του Ν. 4368/21-2-2016, σίγουρα όμως σε ένα ηθικό επίπεδο αποτελεί έναν ακόμα εμπαιγμό των Κιλκισιωτών καθώς θα μπορούσε να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος για την κατάθεση των προσφορών.

Ελπίζω η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και οι έχοντες την ευθύνη της διαχείρισης αυτού του ζητήματος άμεσα να αποκαταστήσουν αυτό το ατόπημα καθώς άλλωστε οι ίδιοι έτσι είχαν δεσμευθεί. Ο νομός του Κιλκίς επέδειξε πανελλαδικά μία αλληλεγγύη και μία αποδοχή της διαμορφούμενης κατάστασης η οποία είναι πρωτόγνωρη και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα και προϋποθέσεις. Ας φροντίσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι να σταματήσουν να παίζουν με το φιλότιμο των Κιλκισιωτών.

Σχολιάστε