My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κάστανο-χρυσάφι στο Πάικο!

kastanaΜέχρι πριν από 2 χρόνια το κάστανο του Πάϊκου είχε μόνο «όνομα». Η τιμή του εισέπρατταν οι παραγωγοί κυμαινόταν στο 60-70 λεπτά/κιλό. Την τελευταία διετία η τιμή έφθασε στα 1,60 έως 2,70 ευρώ το κιλό!

Οι παραγωγοί του Πάϊκου δεν έκαναν κάτι θεαματικό για τη βελτίωση ποιότητας και παραγωγής. Απλά ήταν θέμα τύχης για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα Στην οργανωμένη παραγωγή της Ιταλίας  ενέσκηψε μια ασθένεια με αποτέλεσμα την δραστική μείωση ποσότητας και  κυρίως ποιότητας παραγωγής. Το κάστανο στη Ιταλία μεταποιείται  δημιουργώντας προϊόντα γκουρμέ όπως το γνωστό σιρόπι «μαρον γλασέ».

Η κύρια παραγωγή του κάστανου προέρχεται από τα καστανοτεμάχια Γρίβας, Καστανερής και δευτερευούντως  της Κάρπης. Οι παραγωγοί είναι περί τους 250 οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να απογειώνεται θεαματικά. Ηδη «παρατημένες» καστανιές εμβολιάζονται και «ξαναμπαίνουν» στην παραγωγή, ενώ φυτεύονται καινούργια δένδρα.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε