Κάστανο-χρυσάφι στο Πάικο!
Μέχρι πριν από 2 χρόνια το κάστανο του Πάϊκου είχε μόνο «όνομα». Η τιμή του εισέπρατταν οι παραγωγοί κυμαινόταν στο 60-70 λεπτά/κιλό. Την τελευταία διετία η τιμή έφθασε στα 1,60 έως 2,70 ευρώ το κιλό!
Οι παραγωγοί του Πάϊκου δεν έκαναν κάτι θεαματικό για τη βελτίωση ποιότητας και παραγωγής. Απλά ήταν θέμα τύχης για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα Στην οργανωμένη παραγωγή της Ιταλίας ενέσκηψε μια ασθένεια με αποτέλεσμα την δραστική μείωση ποσότητας και κυρίως ποιότητας παραγωγής. Το κάστανο στη Ιταλία μεταποιείται δημιουργώντας προϊόντα γκουρμέ όπως το γνωστό σιρόπι «μαρον γλασέ».
Η κύρια παραγωγή του κάστανου προέρχεται από τα καστανοτεμάχια Γρίβας, Καστανερής και δευτερευούντως της Κάρπης. Οι παραγωγοί είναι περί τους 250 οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να απογειώνεται θεαματικά. Ηδη «παρατημένες» καστανιές εμβολιάζονται και «ξαναμπαίνουν» στην παραγωγή, ενώ φυτεύονται καινούργια δένδρα.
Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ