My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου

Προγραμματική σύμβαση για εκτέλεση εργασιών ανάδειξης της αρχαίας Μορύλλου (νυν Άνω Απόστολοι), προϋπολογισμού 25 χιλ. ευρώ, υπέγραψε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Κιλκίς και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς Γεωργίας Στρατούλη.

Η ΠΕ Κιλκίς χρηματοδοτεί το εν λόγω έργο από το πρόγραμμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Η Μόρρυλος ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο της περιοχής κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή με αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή. Η θέση της πόλης στον άξονα βορρά – νότο στην πεδιάδα της Κρηστωνίας ήταν ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας. Η ίδρυσή της ανάγεται τουλάχιστον στον 4ο αι. π.Χ. και επιζεί μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Το αστικό κέντρο της Μορρύλου διέθετε πολεοδομική οργάνωση κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, με μία κεντρική αρτηρία στον άξονα ΒΔ-ΝΑ και πολλούς εγκάρσιους προς αυτήν οδούς με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, βάσει των οποίων διαμορφώνονταν οικιστικά τετράγωνα, που περιλάμβαναν ιδιωτικά (οικείες) και δημόσια κτίρια, αναγνωρίσιμα στα αποτελέσματα γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Η ύπαρξη τείχους, αγοράς και ιερού του Ασκληπιού μαρτυρείται σε τιμητικό ψήφισμα του 2 ου αι. π.Χ. Η ύπαρξη του ιερού του Ασκληπιού μαρτυρείται και από άλλα επιγραφικά τεκμήρια, αλλά και γλυπτά αναθήματα προς τιμήν του θεού. Τα νεκροταφεία της πόλης χωροθετούνταν εκτός του αστικού κέντρου.

Σχολιάστε