My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου

Προγραμματική σύμβαση για εκτέλεση εργασιών ανάδειξης της αρχαίας Μορύλλου (νυν Άνω Απόστολοι), προϋπολογισμού 25 χιλ. ευρώ, υπέγραψε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Κιλκίς και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς Γεωργίας Στρατούλη.

Η ΠΕ Κιλκίς χρηματοδοτεί το εν λόγω έργο από το πρόγραμμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Η Μόρρυλος ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο της περιοχής κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή με αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή. Η θέση της πόλης στον άξονα βορρά – νότο στην πεδιάδα της Κρηστωνίας ήταν ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας. Η ίδρυσή της ανάγεται τουλάχιστον στον 4ο αι. π.Χ. και επιζεί μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Το αστικό κέντρο της Μορρύλου διέθετε πολεοδομική οργάνωση κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, με μία κεντρική αρτηρία στον άξονα ΒΔ-ΝΑ και πολλούς εγκάρσιους προς αυτήν οδούς με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, βάσει των οποίων διαμορφώνονταν οικιστικά τετράγωνα, που περιλάμβαναν ιδιωτικά (οικείες) και δημόσια κτίρια, αναγνωρίσιμα στα αποτελέσματα γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Η ύπαρξη τείχους, αγοράς και ιερού του Ασκληπιού μαρτυρείται σε τιμητικό ψήφισμα του 2 ου αι. π.Χ. Η ύπαρξη του ιερού του Ασκληπιού μαρτυρείται και από άλλα επιγραφικά τεκμήρια, αλλά και γλυπτά αναθήματα προς τιμήν του θεού. Τα νεκροταφεία της πόλης χωροθετούνταν εκτός του αστικού κέντρου.

Σχολιάστε