My Twitter Feed

25 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κόντρα Γεωργαντά – Φραγγίδη -

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, 2022

Νέα διοίκηση στον Οδοντιατρικό -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

ΔΣ Παιονίας στις 28 Φεβρουαρίου -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

Τα δωρεάν τεστ σε Κιλκίς – Παιονία -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

Με αγρότες Κιλκίς, ο Γεωργαντάς -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

Καύσιμα: Ρεκόρ ανόδου σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, 2022

ΚΚΕ: Καλπάζει ο ιός σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, 2022

Τα τραύματα στο Λόφο του Χωρυγίου -

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2022

Κόντρα Γεωργαντά – Φραγγίδη

Αντιπαράθεση Γιώργου Γεωργαντά και Γιώργου Φραγγίδη σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τα αγροτικά.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόσισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση στηρίζει την αγροτική παραγωγή, καθώς για δεύτερη χρονιά είναι θετικό το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, ενώ προτεραιότητά αποτελεί η ενεργειακή αυτονομία των εκμεταλλεύσεων.

«Από τη πλευρλα του ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για λανθασμένες πολιτικές και αδιαφορία της κυβέρνησης, που υπονομεύουν το μέλλον του πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Γεωργαντάς

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς και μέσα στην κρίση έχει διαθέσει για τη στήριξή τους περισσότερα από 1,250 δισεκ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να μην αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους μέσα στην κρίση, αλλά είναι η μεγαλύτερη στήριξη που έχει γίνει σε κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

«Η κριτική που ασκείτε είναι άδικη», είπε στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ο ΥΠΑΑΤ, και τόνισε ότι η στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ και στο χωράφι αλλά και  διεθνώς, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων  είναι θετικό. Το πλεόνασμα το 2020 ήταν 510.953.000 € και το 2021 ήταν 459.331.000 €.

Δεν είναι μόνο το θετικό εμπορικό ισοζύγιο που καταδεικνύει τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, έχουμε και διατήρηση, παρά τις δύσκολες συνθήκες, της ακαθάριστης αξίας της εγχώριας παραγωγής στα 10,420 δισ. ευρώ έναντι 10,652 δισ. πέρυσι.

Διατηρήσαμε την ελπίδα στον Έλληνα αγρότη εφαρμόζοντας ένα συγκροτημένο σχέδιο, στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι από το φθινόπωρο και μετά, οπότε εμφανίσθηκαν εξωγενή προβλήματα, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Τότε, υπενθύμισε, η κυβέρνηση, χωρίς να προϋπάρξουν διαμαρτυρίες από τους αγρότες, κινήθηκε εμπροσθοβαρώς και ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξή τους.

Όσον αφορά στις ελληνοποιήσεις ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι, λόγω των αυστηρών ελέγχων και της πολιτικής που έχει εφαρμοσθεί, είχαμε αύξηση κατά 60% της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επανέλαβε προς τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για συνεργασία με στόχο την στήριξη των αγροτών.

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργαντάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, την οποία χαρακτήρισε εθνική επιτυχία, στις ενισχύσεις των 2 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα 510 εκατ. ευρώ του ΕπΑλΘ, αλλά και στις δράσεις του ΠΑΑ

Είπε ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  «για να υπάρξει πραγματικά προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα και στο μόχθο του Έλληνα αγρότη».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, θα σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Και πρόσθεσε: «Με τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που προσβάλλει όλο τον δυτικό πολιτισμό, την Ευρώπη, όλους εμάς που προσπαθούμε να προασπίσουμε την ισχύ του διεθνούς δικαίου» .

«Είμαστε κοντά στον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται και πιστεύουμε ότι με συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις από όλο τον κόσμο θα σταματήσει αυτή η κατάσταση» συμπλήρωσε.

Ο κ. Φραγγίδης

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Φραγγίδη έχουν ως εξής:

Ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα είναι κομβικός για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Οι λανθασμένες πολιτικές και η αδιαφορία της κυβέρνησης, ειδικά μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, ενέτειναν και πολλαπλασίασαν προϋπάρχοντα προβλήματα και παθογένειες, υπονομεύοντας το μέλλον του τομέα. Το κόστος παραγωγής (αγροεφόδια, άρδευση, ενέργεια, καύσιμα) έφτασε να υπερβαίνει το εισόδημα, οδηγώντας είτε σε υποπαραγωγή είτε σε εγκατάλειψη της ενασχόλησης

Το κόστος της ενέργειας, η κλιματική κρίση, η έλλειψη και η διαχείριση του νερού και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι θέματα που χρειάζονται συνολική αντιμετώπιση και ολοκληρωμένη πολιτική.

Για την κτηνοτροφία, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί και η πρόσβαση των κτηνοτρόφων στους βοσκότοπους είναι ανεπαρκής. Από την ενσωμάτωση των επιπλέον 9,6 εκ στρεμμάτων βοσκοτόπων στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας και την επιστροφή 460 εκ ευρώ μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα όφελος δεν υπήρξε για τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, είχαμε παράνομες κατανομές εθνικού αποθέματος. Η συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος έγινε σε τελείως λάθος κατεύθυνση και ευνοούνται οι παχυντές μόσχων που τους εισάγουν, τους εκτρέφουν εδώ και πωλούνται ως ελληνικοί.

Για την αιγοπροβατοτροφία προτείνουμε την άμεση αναδιανομή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους και ΜΟΝΟ και στη συνδεδεμένη ενίσχυση του αιγοπρόβειου κρέατος χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί το ποσό από τα 12€/ ζώο στα 20€/ζώο, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του αυξημένου κόστους διατροφής.

Για το θέμα της ενέργειας, προτείνουμε να δοθούν άμεσα άδειες NET METERING σε αγροκτηνοτρόφους, μαζί με χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα υφιστάμενα προγράμματα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερες γραμμές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αγρότες και τα ΤΟΕΒ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το net-metering. Θεωρούμε σημαντική την προώθηση χρήσης κάθε μορφής ΑΠΕ ειδικά σε ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ για τη χρήση στην άντληση και διαχείριση του αρδευτικού νερού, ώστε να μειωθεί το κόστος άρδευσης.

Μετά την πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη. Τον τελευταίο μήνα, δεκάδες διαταγές πληρωμής έχουν σταλεί μαζικά σε αγρότες και  κτηνοτρόφους στο νομό μου, το Κιλκίς. Η εκκαθαρίστρια εταιρεία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, με την ονομασία PQH, επιδίδεται σε έναν άνισο αγώνα καταδίωξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων,  επιβάλλοντας πλασματικές οφειλές με τόκους έως και 18 φορές επί του αρχικού  κεφαλαίου.  Η μονομερής απόφαση να κατάσχονται οι ενεργοί λογαριασμοί, είναι πέρα από κάθε λογική. Η αδυναμία των αγροτών και των  κτηνοτρόφων να καλύψουν εγκαίρως τα νομικά και δικαστικά έξοδα, τους καθιστά  έρμαια στις καταδυναστευτικές αποφάσεις των αρπακτικών εκκαθαριστών.

Ως άμεσα μέτρα προτείνουμε:

Eπιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους πραγματικούς παραγωγούς.

Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος με αναδρομική ισχύ για τους αγροκτηνοτρόφους, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτοξευθεί και αρκετές μονάδες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Επιδότηση στο κόστος αγοράς των λιπασμάτων για την τιμή που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Τα ποσά των επιδοτήσεων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων δε θα πρέπει να φορολογούνται, καθώς δίδονται επειδή τα προϊόντα υποκοστολογούνται και χρήζουν ενίσχυσης. Είναι ανώφελο να λαμβάνουν οι αγρότες ενισχύσεις και να τις επιστρέφουν σε φόρους. Είμαστε το μοναδικό κράτος της ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούνται οι επιδοτήσεις.

Έως ότου περάσει αυτή η δύσκολη συγκυρία, θα ήταν καλό να υπάρξει μείωση στη φορολογία των αγροκτηνοτρόφων.

Σχολιάστε