My Twitter Feed

16 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με Δ. Μπάση η κορύφωση των Ελευθερίων -

Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2022

Νερό: Έρευνα για τη ποιότητά του -

Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2022

Φεστιβάλ Ισότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -

Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2022

Θετικός στον covid ο Γιωρ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2022

Καλή σοδειά – αγωνία για χαλάζι -

Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2022

“Συστράτευση π. πρωθυπουργών” -

Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2022

1,5 εκ. για την ανάπλαση του Λόφου -

Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2022

Αμυράς: Ήλθε, είδε και απήλθε! -

Τρίτη, 14 Ιουνίου, 2022

Για το Γραφείο ΠΟΥ στην Ελλάδα

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας που αφορά στην Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για την ίδρυση υπο-γραφείου για την Ποιότητα της Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών, στο Γραφείο ΠΟΥ Αθήνας.

Ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι η ίδρυση του εν λόγω Γραφείου θα αναβαθμίσει τη συνεργασία με τον ΠΟΥ και κατ’ επέκταση τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μια διεθνή υποχρέωση της χώρας μας. Το Γραφείο θα βοηθά τα κράτη μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης, κυρίως εκείνα της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, να οικοδομήσουν ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας. Υποστηρίζει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας 2020-2025, με τίτλο «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη» και επιδιώκει την εκπλήρωση του σκοπού της καθολικής υγειονομικής κάλυψης για όλες τις χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης έως το 2030. Η οικονομική συνεισφορά της χώρας μας ανέρχεται στα 5.641.274,5 ευρώ για την πενταετία (2021-2025) και αφορά στην κάλυψη δαπανών λειτουργίας, συντήρησης και προσωπικού. Η Συμφωνία δύναται να ανανεώνεται για πενταετείς περιόδους, μετά από συμφωνία των μερών.

Οι αυξημένες υγειονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, την κλιματική κρίση, το προσφυγικό, το δημογραφικό, τον πόλεμο, καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο τον ρόλο του ΠΟΥ σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία. Βασικός στόχος του ΠΟΥ Ευρώπης είναι να μη μείνει κανένα κράτος και κανένας πολίτης πίσω στο θέμα της υγειονομικής κάλυψης.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει η ποιότητα της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου.

Χρειάζεται να εξεταστούν και να αναθεωρηθούν οι πολιτικές και οι δομές υγείας, οι διατιθέμενοι πόροι, η παροχή τεχνογνωσίας στις χώρες. Η πανδημία μας δίδαξε την σημασία της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και ανάμεσα σε χώρες. Η καθολική υγειονομική κάλυψη προϋποθέτει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με τις δομές, τους εργαζόμενους, τον εξοπλισμό, τα φάρμακα, την ψηφιοποίηση, την ηγεσία και την εκπαίδευση στην υγεία, τη συμμετοχή των ασθενών και της κοινότητας, την επαρκή χρηματοδότηση. Το κυριότερο, προϋποθέτει ισχυρή και αποτελεσματική ΠΦΥ. Η χώρα μας σε σχέση με όλα αυτά, χρειάζεται να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο. Οι συνθήκες της ακραίας ακρίβειας εντείνουν τα προβλήματα προσβασιμότητας, ενώ υπάρχει έλλειψη δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν οριακά και επικίνδυνα υποστελεχωμένα. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι δοκιμάζονται καθημερινά πέρα από τα όριά τους, καταρρέουν, παραιτούνται, φεύγουν στο εξωτερικό. Το χάσμα της ποιότητας ανάμεσα στις υγειονομικές δομές του κέντρου και της περιφέρειας είναι μεγάλο. Οι δομές ΠΦΥ είναι κατακερματισμένες, ανοργάνωτες και αναποτελεσματικές. Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία υπέρμετρη.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχουμε τονίσει την ανάγκη της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην Υγεία για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής με γνώμονα την ποιότητα και κέντρο τον άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ίσα δικαιώματα για τους ασφαλισμένους και ίσες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες υγείας.

Το Γραφείο για την Ποιότητα της Περίθαλψης στη χώρα μας, λειτουργώντας ως κέντρο αριστείας, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και να εξασφαλιστούν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας. Αρκεί να βοηθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε όσα περιγράφονται στη Συμφωνία να μην μείνουν λόγια.

Σχολιάστε