My Twitter Feed

20 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΕΙ: Με συγκίνηση η τελετή ορκωμοσίας -

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Νέα νίκη ΣΥΡΙΖΑ, 3η η ΔΑΚΕ -

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

“Αγώνας με περισσότερο ζήλο” -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μηνύματα για τη γενοκτονία Ποντίων -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Εικόνες λεηλασίας στα λουτρά -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Καταδίκη συμπεριφορών σε κάλπη -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μόνο η Ειρήνη στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Όλο το πρόγραμμα των Πολυκαστρινών -

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

DBRS: Υποβάθμιση οικονομίας σε 3C

dbrs-001Σε CCC υποβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές.

Ο οίκος εκφράζει τις ανησυχίες του για την ικανότητα νέας ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η χώρα εχει ανάγκη από την στήριξη των επίσημων πιστωτών της, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κομισιόν, η συμφωνία με  τους οποίους είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και τη ρευστότητα της οικονομίας.Επίσης, η αβεβαιότητα σχετικά με το αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία εχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον οίκο.

Οι όροι των επενδύσεων, που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα, θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές της και την πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι.

Οι ανάγκες της χώρας είναι υπαρκτές και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα έγινε φέτος μια χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η EBRD, αλλά δεν θα αναπτυχθεί καμία οικονομική στρατηγική όσο υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την προσέγγιση στην οικονομική πολιτική.

Αρχίζει στις 19 Μαΐου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Trastor, η οποία λήγει στις 16 Ιουνίου 2015, δηλαδή διαρκεί συνολικά 4 εβδομάδες. ΗΤράπεζα Πειραιώς θα καταβάλει τοις μετρητοίς το ποσό των 1,40 ευρώ για την αγορά εκάστης μετοχής της Trastor

zotos-eeΗ προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την στήριξη και την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί σύμφωνα με δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση  να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμός, χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%, ενώ επιχείρησε να κάμψει τις ανησυχίες των αγορών ότι μπορεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων να τερματιστεί νωρίτερα του προβλεπομένου.

Μείωση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Παρόλη την εύνοια της πορείας της λόγω του φθηνού ευρώ, των επιτοκίων πουαγγίζουν το μηδέν, το φθηνό περτέλαιο, η διεθνής αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός, η αντίστροφη πορεία του ευρώ στην αρχή του νέου τριμήνου και το βασικότερο γεγονός, ότι δηλαδή στηρίζει την ανάπτυξη της κατά 40% σε αναδυόμενες αγορές που παρουσιάζουν αναιμική ανάπτυξη, καθώς στηρίζεται στις εξαγωγές, επιβραδύνουν ουσιαστικά και ανησυχητικά τους ρυθμούς της.

Η Ιταλία γύρισε σελίδα ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat. Πρόκειται για το καλύτερο τριμηνιαίο μέγεθος για την ανάπτυξη από το 2011. Συνολικά, η Ιταλία κατέγραψε 14 τρίμηνα ύφεσης ή μηδενικής ανάπτυξης.

Σε μισθολογικές αυξήσεις 1% φέτος και 1,5% το 2016 συμφώνησαν οι επικεφαλής των βασικών εργατικών συνδικάτων και εργοδοτικών ενώσεων της Ισπανίας.Οι μισθοί των περισσοτέρων εργαζομένων στην Ισπανία πάγωσαν ή μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης που βίωσε η χώρα, εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και των προσπαθειών των επιχειρήσεων να ανακτήσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.Ωστόσο, η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη ανοίγει τον δρόμο για μια ξεκάθαρη αλλαγή της τάσης που μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς πέρυσι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο κατά 0,6%.

zotos1Συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 θα καταρτίσει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας  προκειμένου να τεθούν το ταχύτερο σε εφαρμογή τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι Συντηρητικοί στη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. θα λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση 12 εκατομμυρίων λιρών (16,5 εκατ. ευρώ) από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός πριν από το 2020. Δεν έχει όμως υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πού θα γίνουν οι περικοπές.

Νέα μείωση κατέγραψε το ποσοστό των ανέργων στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο δείκτης ανεργίας εδώ και επτά χρόνια. Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε στα 31,1 εκατομμύρια, ενώ ετήσια αύξηση 2,2% σημείωσε και ο μέσος μισθός στη χώρα.

Συμφωνίες εμπορίου και συνεργασίας, συνολικού ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων (19,3 δισεκ. ευρώ), υπέγραψαν στην Σανγκάη η Ινδία και η Κίνα . Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν διάφορους τομείς, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα λιμάνια και η χρηματοδότηση βιομηχανικών πάρκων

Επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολ. σε έργα υποδομής θα πραγματοποιήσει η Κίνα στη Βραζιλία.  Oι επενδύσεις θα επικεντρωθούν   στους τομείς των υποδομών σιδηροδρομικών δικτύων, δρόμων, λιμένων και αεροδρομίων.

zotos-usaΜειωμένες κατά 1.000 στις 264.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στις αρχές Μαΐου, δείχνοντας πως ο ρυθμός των απολύσεων παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.  Οι νέες αιτήσεις παραμένουν κάτω από το όριο των 270.000 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες –  κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά από το 1975.

Αύξηση 11,3% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτικά, σημειώθηκε αύξηση 13,3% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, 71,8% αύξηση από την Ελλάδα και 9,2% αύξηση από τη Γερμανία.

Πιθανή θεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη και αν η οικονομία της Ευρωζώνης παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τους δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας – οι οποίες βασίζονται σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για το Μάρτιο – θα υπάρξει μια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενώ προμηνύεται επιβράδυνση στον Καναδά, στην Κίνα, στη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Η οικονομία των ΗΠΑ είχε ένα κακό ξεκίνημα το 2015, καθώς το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,2% σε ετησιοποιημένη βάση. Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αδυναμίας ήταν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ αναμένεται ο ρυθμός να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014 κατά το υπόλοιπο του έτους. Οι πρόδρομοι δείκτες υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει και πάλι μια αποσπασματική, και ως εκ τούτου σχετικά αδύναμη, ανάκαμψη το 2015. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η ανάκαμψη στη Γαλλία και στην Ιταλία θα στηρίξει τη συνεχή επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό θα μπορούσε περισσότερο να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Κίνα, τη μεγαλύτερη και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντίστοιχα.
Τέλος, ο σύνθετος δείκτης του ΟΟΣΑ για τα 34 μέλη του μειώθηκε στις 100,1 μονάδες το Μάρτιο, από 100,2 το Φεβρουάριο, ενώ ο κορυφαίος δείκτης για την Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στις 100,7 μονάδες.

zotos003Κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων σκαρφάλωσε  ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, χάρη στα κέρδη που καταγράφηκαν στον κλάδο των ασφαλειών μετά την αύξηση μερίσματος που ανακοίνωσε η Dai-ichi Life.

Ειδικότερα, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 19.890,27 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Απριλίου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, καθώς η  αγορά έλαβε διφορούμενα μηνύματα από την τις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων, και πως αυτά θα κρίνουν τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτηςDow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 18.272,56 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,05% στις 5.048,29 μονάδες και ο δείκτηςS&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,08% στις 2.122,73 μονάδες.Η αγορά παρακολουθεί πολύ στενά τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να διαγνώσουν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία των ΗΠΑ. Στόχος είναι να εκτιμηθεί ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία αν και αναμενόταν τον Ιούνιο, πιθανόν να μετατεθεί για μετά το Σεπτέμβριο.

Δεν κατάφεραν να κρατήσουν το θετικό τους πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας τελικά με σημαντικές απώλειες, επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στη Wall Street,. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,19% στις 6.960 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε απώλειες 0,98% στις 11.447 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 0,70% στις 4.994 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,39% στις 396,45 μονάδες, διευρύνοντας στο 0,9% τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας.

Το πετρέλαιο έκλεισε την ένατη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Με κέρδη έκλεισε και σήμερα ο χρυσός, διευρύνοντας στο 3,1% τα εβδομαδιαία κέρδη του

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αναδιπλώνεται σε επίπεδα που θεωρεί ότι της προσφέρουν την άμυνα εκείνη που χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα που προκαλείται λόγω συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και θεσμών. Η νευρικότητα που διαπιστώνεται στην εβδομάδα που πέρασε είναι προϊόν των στενών χρονικών –και πολιτικών ίσως- περιθωρίων που διατρέχει η διαπραγμάτευση. Η έκβαση της είναι ο υπ αριθμόν «ένα» καταλύτης και σημείο αναφοράς της ελληνικής αγοράς η οποία θα ακολουθήσει δυνατά τα γεγονότα των επόμενων δύο εβδομάδων.

MAY_3_weekly report-page0004

zotos-1

Σχολιάστε