My Twitter Feed

2 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κάστανο-χρυσάφι στο Πάικο!

kastanaΜέχρι πριν από 2 χρόνια το κάστανο του Πάϊκου είχε μόνο «όνομα». Η τιμή του εισέπρατταν οι παραγωγοί κυμαινόταν στο 60-70 λεπτά/κιλό. Την τελευταία διετία η τιμή έφθασε στα 1,60 έως 2,70 ευρώ το κιλό!

Οι παραγωγοί του Πάϊκου δεν έκαναν κάτι θεαματικό για τη βελτίωση ποιότητας και παραγωγής. Απλά ήταν θέμα τύχης για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα Στην οργανωμένη παραγωγή της Ιταλίας  ενέσκηψε μια ασθένεια με αποτέλεσμα την δραστική μείωση ποσότητας και  κυρίως ποιότητας παραγωγής. Το κάστανο στη Ιταλία μεταποιείται  δημιουργώντας προϊόντα γκουρμέ όπως το γνωστό σιρόπι «μαρον γλασέ».

Η κύρια παραγωγή του κάστανου προέρχεται από τα καστανοτεμάχια Γρίβας, Καστανερής και δευτερευούντως  της Κάρπης. Οι παραγωγοί είναι περί τους 250 οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να απογειώνεται θεαματικά. Ηδη «παρατημένες» καστανιές εμβολιάζονται και «ξαναμπαίνουν» στην παραγωγή, ενώ φυτεύονται καινούργια δένδρα.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε