My Twitter Feed

22 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης -

Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία -

Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

“Πλήγμα σε τουρισμό – εξαγωγές” -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι αντιεμβολιαστές του 1913 -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Το 1913 με το βλέμμα των παιδιών -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κιλκίς: Μέτρα για το καλοκαίρι -

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

“Πνίγηκε” πάλι ο Άγιος Πέτρος -

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

Η 108η επέτειος της Μάχης του`13 -

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

9+2 λόγοι για προοδευτικό…

…μέτωπο.

Του Στέλιου Κούλογλου.


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις για το 70% της καθημερινής μας ζωής. Τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η θέση των γυναικών και των νέων ή οι ελευθερίες και το περιβάλλον, είναι τομείς που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ακροδεξιάς, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Αυστρίας που επέτρεψε την 12ωρη εργασία ή της -επίσης ακροδεξιάς- κυβέρνησης του Όρμπαν στην Ουγγαρία, που έφερε ανάμεσα σε άλλα, φιλικά προς την διαφθορά νομοσχέδια, τον γνωστό ως «εργασιακό νόμο για σκλάβους». Οι εργαζόμενοι πλέον θα είναι υποχρεωμένοι σε υπερωρίες 400 ωρών το χρόνο, τις οποίες θα πληρώνονται καθυστερημένα ή δεν θα τις πληρώνονται καθόλου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροδεξιοί δεν μπήκαν στον κόπο να δείξουν κάποιο διαφορετικό πρόσωπο. Ακολουθούν ακόμη εννέα παραδείγματα στα οποία η ακροδεξιά και κάποιες φορές το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, κινήθηκε με την ψήφο της εναντίον:

-Ενάντια στο οκτάωρο των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, το οποίο καταψήφισαν. Ζητήσαμε τότε να θεσπιστεί τουλάχιστον διάλειμμα τουλάχιστον μισής ώρας ανά τέσσερις ώρες οδήγησης, καθώς το απελευθερωμένο ωράριο των επαγγελματιών οδηγών, θέτει σε κίνδυνο εκτός από την δική τους ασφάλεια, και την ασφάλεια των υπόλοιπων ταξιδιωτών. Το καταψήφισαν και αυτό.

-Ενάντια στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας των κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η οποία έχει επιπτώσεις στις εργασιακές συνθήκες, στον υγιή ανταγωνισμό και στους δημόσιους προϋπολογισμούς.

-Ενάντια στα κοινοτικά κονδύλια για την ισότητα των φύλων. Τα κονδύλια αυτά θα διατίθεντο την περίοδο 2016-2019 με σκοπό την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, την οικονομικής ανεξαρτησίας ανδρών και γυναικών, την μείωση του μισθοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων, την προώθηση της ισότητας των φύλων και των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

-Ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στην ΕΕ, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες μετανάστριες, που πρέπει να αποκτήσουν ένα επίσημο καθεστώς στην ΕΕ. Η αναγνώριση της εργασίας τους θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων.

-Ενάντια στην προστασία των παιδιών των προσφύγων. Σκοπός του νομοθετήματος ήταν να διασφαλίσει την προστασία των ανήλικων παιδιών ανεξαρτήτως ιθαγένειας, προσφυγικού ή μεταναστευτικού στάτους και παρελθόντος.

-Ενάντια στις ανθρωπιστικές βίζες. Σκοπός είναι να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους σε ευάλωτα άτομα, γυναίκες που έχουν βιαστεί, επανένωση οικογενειών κλπ.

-Ενάντια στην προστασία των δικαιωμάτων και των ευκαιριών των γυναικών με αναπηρίες, όπως και στην εφαρμογή του Συμφώνου του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρίες (περίπου το 16% του ευρωπαϊκού πληθυσμού). Εξ αυτών τα 46 εκατομμύρια είναι γυναίκες και κορίτσια.

-Ενάντια σε μια νέα συμφωνία για το κλίμα. Δεν αποτελεί έκπληξη: όπως και ο Τράμπ άλλωστε, όλοι οι ακροδεξιοί φαίνεται να θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας… μύθος, αν όχι κάποια συνωμοσία! Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και έπειτα, ενώ θέτει στόχους να συνεχίσουν οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί στους 1,5°C.

-Ενάντια στα μέτρα προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις εδώ. Είδαμε πως επιτέθηκαν στην Ελλάδα στους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο. Οι whistleblowers, που με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους αποκαλύπτουν σκάνδαλα και πρακτικές διαφθοράς που γυρνούν εις βάρος όλων μας, χρειάζονται προστασία. Με την βοήθειά τους μπορούμε να μάθουμε για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, ή για σκάνδαλα, που γονάτισαν δημόσιους προϋπολογισμούς και συνέβαλαν, όπως στην δική μας περίπτωση, ακόμη και στην χρεοκοπία. Η αρνητική στάση στην προστασία των whistleblowers, δεν μπορεί παρά να σημαίνει κλείσιμο του ματιού στην διαφθορά.

Εάν η ακροδεξιά ενισχυθεί στις επόμενες ευρωεκλογές, τότε ένα πράγμα είναι βέβαιο: η καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών θα γίνει χειρότερη. Η αύξηση της δύναμης τους θα οδηγήσει σε ακόμη πιο δεξιά στροφή και των καιροσκοπικών συντηρητικών κομμάτων, που ψαρεύουν στα θολά, ακροδεξιά νερά. Για αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ξεκινήσει το Προοδευτικό Φόρουμ, μια συσπείρωση βουλευτών της Αριστεράς, την Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, που αντιλαμβάνονται ότι η συμμαχία τους με την δεξιά τους έχει απομονώσει από την κοινωνική τους βάση και τους έχει οδηγήσει σε πολιτική καθώς και εκλογική συρρίκνωση.

Όμως αυτή η συσπείρωση, για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τις αιτίες που τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς, τις πολιτικές λιτότητας που έχουν μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε όλο τον κόσμο, εξοργίζοντας τους πολίτες και απαξιώνοντας το υπάρχουν πολιτικό σύστημα, υπόδουλο συχνά στην οικονομική ολιγαρχία. Αντίστοιχα, το προοδευτικό μέτωπο στην Ελλάδα θα πρέπει να συγκροτηθεί γύρω από ένα σαφές πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης, εμπνευσμένης από τον Πινοσέτ, πολιτικής της ΝΔ.

Πηγή: HotDoc/Documento

Σχολιάστε