My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματική κατάσταση με φάρμακα -

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Φραγγίδη -

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΠΣΚ: Λαμπρή επάνοδος γιορτής -

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ευρωπός στο κέντρο της Ευρώπης -

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Κ. Αρβανίτης: Εμείς θα νικήσουμε -

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

“Όχι συγκάλυψη των υποκλοπών” -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Φτάνει πια ο εμπαιγμός στην Υγεία -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Διμέτωπη επίθεση Κουτσούμπα -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

48ωρο “λουκέτο” σε όλους τους δήμους

Την αναστολή κάθε λειτουργίας των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, στο πλαίσιο της απόφασης του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Κ.Μ., κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Από την αγωνιστική κινητοποίηση θα εξαιρεθούν μόνον τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τα ΑΜΕΑ για προφανείς κοινωνικούς λόγους, ενώ η ΠΕΔΚΜ θα καταγγείλει όσους δήμους λειτουργήσουν κανονικά, παρά την απόφαση του κορυφαίου οργάνου της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το Συνέδριο.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων είναι το εξής:

  • Αύριο Τετάρτη,  στις 11.00  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αιρετών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Θα ακολουθήσει πορεία και συνάντηση στις 13.00 με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Θα προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

  • Την Πέμπτη στις 10.00  σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα ενημερώσει τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης που οδηγούν τους Δήμους σε κατάρρευση.

Για το ΕΣΠΑ

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα διαμαρτύρεται και θα καταγγέλλει την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την κατανομή των επιπλέον θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με τρόπο που δεν είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, της προκήρυξης και ελλοχεύει τον κίνδυνο να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα στη χώρα, εξαιτίας της παραβίασης βασικών κανόνων της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και ουσιαστικής παραβίασης της προκήρυξης του προγράμματος.

«Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να εντάσσονται παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμού της Αττικής, οι μητέρες των οποίων συγκέντρωναν μόλις 11-16 μόρια. Την ίδια ώρα παιδιά της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας που οι μητέρες τους συγκέντρωσαν 40 και πλέον μόρια να μένουν εκτός προγράμματος. Εκτός από πολιτικές, διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες θα αναζητήσουμε να καταλογιστούν και ποινικές», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμος Δανιηλίδης.

ΤΟ ΔΣ ομόφωνα καταδικάζει ως διασπαστική της ενότητας της Αυτοδιοίκησης την κίνηση των τεσσάρων Δημάρχων της Αττικής, οι οποίοι λειτούργησαν ως μηχανισμός πίεσης προς την Πολιτεία για να οδηγηθούμε στην παραβίαση των κανόνων και των όρων της προκήρυξης. Η ΠΕΔΚΜ καλεί το σύνολο της Αυτοδιοίκησης της χώρας σε τέτοια σοβαρά θέματα, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικούμε από κοινού και να κατοχυρώνουμε την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας. Οι διασπαστικές κινήσεις υπονομεύουν τον αγώνα μας.

Ομόφωνα το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ κατέληξε ότι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Απασχόλησης), να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να μεταφέρουν κονδύλια από τα λιμνάζοντα, παγωμένα και αναπορρόφητα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ (για τα οποία η χώρα μας δέχεται καθημερινά παρατηρήσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.), με στόχο να καλυφθούν και οι 84.000 (το 100%) διαθέσιμες θέσεις του προγράμματος για όλες τις δομές όλων των κατηγοριών (Βρεφικοί, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Η ΠΕΔΚΜ αξιώνει να μην υπάρξει καμία διακριτική- προνομιακή μεταχείριση για καμία Περιφέρεια και για κανέναν Δήμο και ζητά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για όλες τις παραπάνω δομές και για τα τρία επόμενα χρόνια με την ίδια διαδικασία της μεταφοράς των αναγκαίων πόρων από τα λιμνάζοντα, αναπορρόφητα του ΕΣΠΑ.

Για το προσωπικό

Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου οι προσλήψεις προσωπικού που εργάζεται σε υπηρεσίες των Δήμων που έχουν ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Εάν ισχύσουν αυτές οι απαγορεύσεις τότε είναι πολύ πιθανό κάποιες σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες υπηρεσίες, όπως Ωδεία, Καλλιτεχνικές Σχολές, Θεατρικά Εργαστήρια, Αθλητικά Κέντρα, Γυμναστήρια κλπ να μην ανοίξουν φέτος λόγω έλλειψης προσωπικού, τονίστηκε στη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω δομές και υπηρεσίες, την ίδια ώρα που προσφέρουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική Παιδεία προς τα παιδιά των δημοτών, κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν κατ’ ελάχιστο τον κρατικό και τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων τα έσοδα είναι περισσότερα των εξόδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν επενδύσεις στον εξοπλισμό τους.

Σχολιάστε