My Twitter Feed

5 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS παραγωγών από Γουμένισσα -

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Φραγγίδης: Διαλύουν το ΕΣΥ -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΕΥΑΚ: Συμβασιοποίηση έργων -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ενθουσιώδης υποδοχή σε Τσίπρα -

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Στάση εργασίας για την Υγεία -

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

“Όχι στο τερατούργημα για Υγεία” -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Διήμερο για τη βία κατά γυναικών -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

22 Δημαρχοι με κοτσια

Του Παύλου Γεωργιάδη από το Protagon.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γνωμοδότησε θετικά στην προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξώρυξη χρυσού στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Παρόμοια έγκριση έδωσε και το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού. Στις 6 Μαρτίου 2012, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την ένταξη του έργου στην διαδικασία του fast track. Η Επιτροπή αποτελείτο από τους εξής υπουργούς:

Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπ. Οικονομικών
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τ. Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Θαλάσσιου Εμπορίου
Μάκης Βορίδης, Υπ. Μεταφορών
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δημήτριος Δόλλης, Υφυπ. Εξωτερικών

Σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα Invest in Greece, που είναι ο αρμόδιος φορέας της διαδικασίας του fast track, τo συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε €128,960 εκ. ευρώ και η υλοποίηση θα γίνει με ίδια κεφάλαια χωρίς δανειοδότηση. Φορέας του έργου είναι η Χρυσωρυχεία Θράκης A.Ε., που ανήκει κατά 100% στην Καναδική μεταλλευτική εταιρεία χρυσούEldorado Gold Corporation η οποία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σύδνεϋ και διαθέτει 7 ενεργά μεταλλεία σε Κίνα, Τουρκία, Βραζιλία, Ρουμανία και Ελλάδα. Η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξώρυξη στον λόφο του Περάματος εώς το τέλος Μαρτίου 2012 και σύμφωνα με το νόμο του fast track, προσβλέπει στην έγκρισή της εντός 6 μηνών από την υποβολή.

Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από αδιαφορία για την καθολική αντίθεση της τοπική κοινωνίας των νομών Έβρου και Ροδόπης, όπως αυτή εκφράζεται με συνεχείς διαμαρτυρίες και διαβήματα των τοπικών αρχών, καθώς και των επιστημονικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής τα τελευταία 12 χρόνια. Ως επιστέγασμα έρχεται η πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που θέτει στην διάθεση του Υπ. Εσωτερικών, Αναστάσιου Γιαννίτση, τις παραιτήσεις όλων των Δημάρχων της περιφέρειας σε περίπτωση που εγκριθεί η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή της Θράκης.

Μήλον της έριδος αποτελεί η εκχύλιση με χρήση κυανιούχου νατρίου κατά την διάρκεια της διάλυσης και του αποχωρισμού του χρυσού από άλλα μέταλλα. Η μεταλλευτική εταιρεία με πληρωμένα δημοσιεύματα, χορηγίες, εκπομπές και διαφημίσεις προσπαθεί να πείσει ότι η επένδυσή της είναι ακίνδυνη και θα σώσει την τοπική κοινωνία από την ανεργία. Διαφορετική άποψη έχουν ωστόσο οι φορείς της περιοχής που υποστηρίζουν ότι τα χρυσωρυχεία θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, υπό τη μορφή χρονίων δηλητηριάσεων και ασθενειών από την χρήση τοξικού κυανίου και συναφών ενώσεων. Μεγάλη είναι, επίσης, η ανησυχία για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης σε ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα Μαύρης Πεύκης της Ευρώπης, που βρίσκεται στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και του Δρ. Κυριάκου Αρίκα, υφηγητή Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, ο οποίος  αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία που παρατίθενται στην προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δεν ξέρω αν ζούμε έναν πόλεμο εντυπώσεων. Αυτό που σίγουρα βιώνουμε είναι η κυνική πραγματικότητα των εξ’ αποστάσεως αποφάσεων για fast track επενδύσεις, που απ’ ότι φαίνεται παρακάμπτουν την βούληση των τοπικών κοινωνιών. Πάντως, η απόφαση των 22 δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι αξιοσημείωτη, και αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από την περιφέρεια.

Σχολιάστε