My Twitter Feed

28 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Όχι στο ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ

«Σε  franchise «παραρτήματα»  που  θα μοιάζουν με πανεπιστήμια και θα παροξύνουν μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων δεν συναινούμε», τόνισε ο Στέφανος Παραστατίδης στη Βουλή για το Ν/Σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Ο βουλευτής Κιλκίς και ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τοποθετήθηκε στην συζήτηση στην Ολομέλεια αναφέροντας στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Μία πραγματική μεταρρύθμιση κινείται στο φως, όχι σε θολά νερά και σαθρά νομικά θεμέλια.
  • Θα έχουμε καλύτερα πανεπιστήμια μετά από αυτή την «μεταρρύθμιση» ; Για να συμβεί αυτό πρέπει και να έρθουν καλύτερα πανεπιστήμια και να λειτουργήσει υγιώς ο ανταγωνισμός. Ας είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Δεν θα έρθουν το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη. Αλλά, δυστυχώς, ούτε καν άλλα, έστω καλύτερα από τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, θα έλθουν. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί ευεργετικά όταν υπάρχει αρμονικό ενιαίο πλαίσιο συνύπαρξης, με κοινούς κανόνες.  Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν υπάρχει ούτε υγιής ούτε ανταγωνισμός. Σκεφτείτε, ως παράδειγμα, την υγεία. Βοήθησαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην αναβάθμιση των δημοσίων; -όχι.
  • Είναι όμως κακό να έχουμε μία πρόσθετη επιλογή για σπουδές; Βεβαίως όχι. Το θέλουμε. Όμως σε καλά πανεπιστήμια, όχι σε franchise και χαμηλής ποιότητας. Με αυτό το νομοσχέδιο, ούτε θα μείνουν οι Έλληνες, ούτε θα έρθουν οι ξένοι φοιτητές. Οι νέοι μας θα μείνουν και θα έλθουν άλλοι από το εξωτερικό να σπουδάσουν στη χώρα μας, μόνο αν δημιουργήσουμε ισχυρά πανεπιστήμια και όχι παραρτήματα αμφιβόλου ποιότητας.
  • Κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο – μη κερδοσκοπικό παράρτημα είναι ένα απολύτως παράδοξο σχήμα. Ο κος Πιερρακάκης ανάφερε ότι αυτό γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.  Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως ρύθμιση που να αποτρέπει την νόθευση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους.
  • Εμείς δεν πιστεύουμε στις απαγορεύσεις, αλλά στις ισχυρές ρυθμίσεις. Οι ισχυρές ρυθμίσεις έναντι των ισχυρών κερδοσκοπικών μηχανισμών είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από μια εξ ολοκλήρου απαγόρευσή τους. Το βλέπουμε στη χώρα μας με το αρρύθμιστο πεδίο των κολλεγίων.
  • Δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει πραγματική μεταρρύθμιση. Για μας το Πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να είναι το πιο ζωντανό εργαστήρι ιδεών σε μια κοινωνία. Τα κάνει όλα αυτά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Δεν τα κάνει στον βαθμό που θα θέλαμε. Μπορεί το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην ανταποκρίνεται σήμερα στις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά δεν το κάνει λιγότερο από άλλους θεσμούς της κοινωνίας μας.   Δεν είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω απ’ τα σχολεία μας,  δεν είναι κάτω από το σύστημα υγείας μας,  δεν είναι κάτω από τις υποδομές μας, δεν είναι κάτω από τα τρένα μας,  δεν είναι κάτω από τα μέσα ενημέρωσής μας.
  • Το Σύνταγμα είναι αυτό που κατοχυρώνει τον θεσμοθετημένο διάλογο -αυτόν που δεν έγινε επί του νομοσχεδίου. Το Σύνταγμα είναι αυτό που επιδιώκει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις -αυτές δηλαδή που δεν έγιναν, απλά ζητήθηκε μονάχα η ψήφος μας σε ένα έτοιμο νομοσχέδιο. Γι αυτό, είμαστε απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του. Πάντα θεσμικά, στη συζήτηση για την αναθεώρησή του.
  • Ως ΠΑΣΟΚ θα περιμένουμε και θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε ή να φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα βοηθάει να φτιάξουμε ένα ισχυρό πανεπιστήμιο ανοιχτό, ελεύθερο, προσβάσιμο στους νέους ανθρώπους ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αλλά δεν είναι αυτή η σημερινή ημέρα. Και δεν είναι αυτό, αυτό το νομοσχέδιο.
Σχολιάστε