My Twitter Feed

19 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η επίσκεψη Κουντουρά στο νομό μας -

Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΔΣΚ: Ικανοποίηση για Ν/Σ Φλωρίδη -

Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Διεθνείς αγώνες ποδηλασίας στο Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Μήνυση για τον αξονικό -

Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Ποιους είδε η Συρεγγέλα στο νομό -

Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Κουντουρά στο ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι εκλέχτηκαν στη ΝΕ -

Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Cargo αεροδρόμιο στη Ν. Καβάλα; -

Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

ΓΝΓ: Υποβάθμιση ακριβείας

Στο ξεκάθαρο ερώτημα για το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου της Γουμένισσας καλείται να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας, τονίζει η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, μετά την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των εργαζομένων του Νοσοκομείου-ΚΥ Γουμένισσας, αλλά και όλων των τοπικών φορέων και πολιτών.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης για το θέμα της υποβάθμισης της υγειονομικής δομής της Παιονίας, «φαίνεται πως είναι ξεκάθαρο για την κυβέρνηση ότι δεν έχει αντιληφθεί τίποτα απολύτως για τον ρόλο των περιφερειακών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επίσης δεν άκουσε τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, όλο αυτό το διάστημα, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

Όπως περιγράφεται, επίσης, «τις τελευταίες μέρες, ειδικότερα για το νοσοκομείο της Γουμένισσας, με αφορμή την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και τις αντίστοιχες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, είναι έκδηλη η ανησυχία τόσο του προσωπικού του νοσοκομείου όσο και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για την υποβάθμιση, την αλλαγή αντικειμένου ή ακόμα και την διακοπή λειτουργιάς του ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια διαρκή, «χειρουργικής» ακρίβειας υποβάθμιση του νοσοκομείου της Γουμένισσας τα τελευταία χρόνια, καθώς αποψιλώθηκαν με αποσπάσεις, μετακινήσεις και αναστολές οι περισσότερες ειδικότητες – με αφορμή την πανδημία – δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην λειτουργία των τμημάτων όπως για παράδειγμα το παθολογικό, το αναισθησιολογικό, το ακτινολογικό κ.α.».

Το βασικό ερώτημα που τίθεται προς τον Υπουργό Υγείας είναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αναδιαμόρφωση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας και τι προβλέπεται σε αυτόν για το Νοσοκομείο – ΚΥ της Γουμένισσας.

Η ερώτηση

Με την πανδημική κρίση του κορωνοϊού να κλείνει σιγά σιγά το δεύτερο έτος στην χώρα μας, η κυβέρνηση μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό στην έναρξη της πανδημίας δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να διορθώσει τα προβλήματα και να προχωρήσει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στον αντίποδα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια συνολική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας (Νέο ΕΣΥ https://bit.ly/3lJiDcP), ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» τόνιζε με στόμφο ότι “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας.”Στο ίδιο συνέδριο, αναφερόμενος σε έναν «μη ορθολογικό» υγειονομικό χάρτη φωτογράφιζε το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων λέγοντας “Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. 

Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας.”(πηγή: https://primeminister.gr/2021/06/01/26655 )

Τους τελευταίους μήνες, από τα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας ακούμε διαρκώς την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων για τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τις προηγούμενες ημέρες, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, ενώ πραγματοποίησε μια αστραπιαία επίσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς και εν δυνάμει είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλα τα προβλήματα των δύο νοσοκομείων, επέλεξε να βρεθεί σε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον χωρίς κριτική, ακούγοντας μόνο ευχολόγια και εμπαίζοντας στην τελική τους εργαζομένους με τις δηλώσεις της.

Τις τελευταίες μέρες, ειδικότερα για το νοσοκομείο της Γουμένισσας, με αφορμή την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και τις αντίστοιχες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι έκδηλη η ανησυχία, τόσο του προσωπικού του νοσοκομείου όσο και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, για την υποβάθμιση, την αλλαγή αντικειμένου ή ακόμα και την διακοπή λειτουργιάς του ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας. Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια διαρκή, «χειρουργικής» ακρίβειας, υποβάθμιση του νοσοκομείου της Γουμένισσας τα τελευταία χρόνια με αφορμή την πανδημία, καθώς αποψιλώθηκαν με αποσπάσεις, μετακινήσεις και αναστολές οι περισσότερες ειδικότητες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην λειτουργία των τμημάτων όπως για παράδειγμα το παθολογικό, το αναισθησιολογικό, το ακτινολογικό κ.α.

Επειδή, παρά τις αντιξοότητες και τις κυβερνητικές και διοικητικές παλινωδίες, το ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας παρέχει υψηλές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Παιονίας.

Επειδή, εδρεύει σε έναν δήμο με πολλά απομακρυσμένα χωριά με κακό ή δύσκολο οδικό δίκτυο, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες των κατοίκων άμεσα και με ασφάλεια χωρίς την περαιτέρω διακομιδή/μετακίνηση των ασθενών στους γειτονικούς δήμους ή και σε άλλους νομούς.

Επειδή, η διανυόμενη υγειονομική κρίση έχει αποδείξει την ανάγκη της ενίσχυσης των περιφερειακών νοσοκομείων καθώς συνέδραμαν τα μέγιστα τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας και ποιες είναι από το Υπουργείο Υγείας οι γενικές κατευθύνσεις του ανασχεδιασμού;

Προτίθεται, με αφορμή την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη, να καταργήσει κάποια από τις υγειονομικές δομές της ΠΕ Κιλκίς;

Προτίθεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση ή μετατροπή ή αλλαγή χρήσης ή συγχώνευση του ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας;

Σχολιάστε