My Twitter Feed

19 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΔΣΚ: Ικανοποίηση για Ν/Σ Φλωρίδη -

Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Διεθνείς αγώνες ποδηλασίας στο Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Μήνυση για τον αξονικό -

Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Ποιους είδε η Συρεγγέλα στο νομό -

Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Κουντουρά στο ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι εκλέχτηκαν στη ΝΕ -

Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Cargo αεροδρόμιο στη Ν. Καβάλα; -

Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Η επίσκεψη Κεραμέως στο ν. Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

“Και κρατική αρωγή για τις ζημιές”

Ζητώντας την άμεση κάλυψη των ζημιών για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία στο Δήμο Παιονίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή προς τον συντοπίτη του υπουργό ΑΓΑΤ Γιώργο Γεωργαντά, ρωτώντας τον κι αν προτίθεται να ενεργοποιήσει κατά παρέκκλιση, την Κρατική Αρωγή, παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Η ερώτηση του κ. Φραγγίδη έχει ως εξής:

«Την 23η  Ιουνίου 2022 ακραία  καιρικά φαινόμενα έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Πέτρου, Μεσιάς και Πολυπέτρου, στο Δήμο Παιονίας του νομού Κιλκίς.Η θεομηνία  προκάλεσε στην περιοχή  ισχυρές καταστροφές σε ιδιωτικές, δημοτικές και δημόσιες υποδομές, αγροτικές εκτάσεις (καλλιέργειες), κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να σημειωθούνπολύωρες  διακοπές ρεύματος στους οικισμούς της περιοχής, καθώς και  σε κτηνοτροφικές μονάδες εκτός των οικισμών.

Η αποτίμηση της ζημιάς ως πρώτη εικόνα είναι ανυπολόγιστη και αφορά περίπου22.000 στρέμματα καλλιεργειών με αραβόσιτο, βαμβάκι, φασόλια, σιτάρι, ηλίανθο, σταφύλια,  καθώς και στις  δενδρώδεις καλλιέργειες σύκων και ροδιάς. Για τους αγρότες της περιοχής το πλήγμα ήταν τεράστιο,αφού απώλεσαν σε ελάχισταλεπτά  το εισόδημα που ανέμεναν τις απόμενες μέρες, σε μία περίοδο που το κόστος εγκατάστασης των καλλιεργειών  ήταν ιδιαίτερα υψηλό,ενώ παράλληλα τα επακόλουθα της ολικής καταστροφής θα έχουν συνέπειες στη παραγωγική διαδικασία και της επόμενης χρονιάς, πράγμα που καθιστά δυσβάσταχτη την πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής του Δήμου Παιονίας. Οι ζημιές δεν σταματούν εδώ αλλά υπάρχει και καταστροφήανθοφορίας  για όσες καλλιέργειες βρίσκονταν σε αυτή τη φάση.

Επειδή πρόκειται για καθολική ζημιά, που έπληξε την παραγωγή και την οικονομία  ολόκληρης της περιοχής, όπως διαπίστωσαν και οι αρμόδιοι του  ΕΛΓΑ,είναι  αναγκαίονα εφαρμοσθούν ανάλογα έκτακτα ολοκληρωμένα μέτρα αντιμετώπισης της ζημιάς (πχ. Ιανός)  και  οικονομικής στήριξης  προς τους πληγέντες αγρότες  και κτηνοτρόφους.Επίσης στο επόμενο διάστημα θα αποτελούσε βοήθεια μείζονος σημασίας  της Πολιτείας προς τους  πληγέντες, το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών για ορισμένο χρονικό διάστημα και των οφειλών προς την ΔΕΗ,με παράλληλη  αύξηση των δόσεων των ήδη υφιστάμενων οφειλών .

Μετά τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Ιουνίου στην περιοχή του Δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς;
  2. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε κατά παρέκκλιση την Κρατική Αρωγή παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες της εν λόγω περιοχής;»
Σχολιάστε