My Twitter Feed

30 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το τσάπουρνο σε αναδιάρθρωση αμπελώνων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, η ποικιλία Τσάπουρνο μπορεί πλέον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Η ποικιλία Τσάπουρνο καλλιεργείται σε έκταση περίπου 800 στρεμμάτων σε περιοχές κοντά στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και ειδικότερα στις Τοπικές Κοινότητες Πλαγίων, Φανού, Χαμηλού, Ειδομένης και Σκρα. Η ποικιλία αυτή δεν μπορούσε να βρει διέξοδο στην αγορά του οίνου και περιοριζόταν στην μικροοινοποίηση από κάποιους αμπελοκαλλιεργητές.

Σύμφωνα με τη ΠΕ Κιλκί;, έχει πλέον αποδειχθεί πως τα λιγοστά στρέμματα που τα προηγούμενα χρόνια αντικατέστησαν την ποικιλία Τσάπουρνο με άλλες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο μπόρεσαν να δώσουν σταφύλια και ιδιαίτερα κρασιά, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι οινοποιοί να ζητούν σταφύλια από την περιοχή.

Η προβολή ,λοιπόν, στο αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ αυτής της δυναμικής της περιοχής χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθεί το Τσάπουρνο στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης, ούτως ώστε να λάβουν οι παραγωγοί ενωσιακή στήριξη για να αντικαταστήσουν την ποικιλία του αμπελώνα με άλλες ποικιλίες που μπορούν εύκολα να βρουν διέξοδο στην αγορά.

Σχολιάστε