My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Συγκίνηση και μνήμες προσκόπων

proskopoi-kilkis1

*Eκδήλωση για τα 90 χρόνια του Προσκοπισμού στο Κιλκίς.

Πλημμυρισμένη από συγκίνηση και όμορφα συναισθήματα ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση εορτασμού της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του Προσκοπισμού στο Κιλκίς. Στην γεμάτη ζεστασιά εκδήλωση ξύπνησαν προσκοπικές «μνήμες» από το 1923 μέχρι σήμερα. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 παράλληλα με τον εορτασμό της 22 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως, ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Προσκοπισμού Λόρδος Μπέιντεν Πάουελ.

Η όμορφη επετειακή εκδήλωση είχε ιδιαίτερη αξία και για έναν επιπλέον λόγο. Η επέτειος των 90 χρόνων του Κιλκισιώτικου Προσκοπισμού συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς, γεγονός που τόνισε proskopoi-kilkis2ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Δήμου Κιλκίς, αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Προσκοπισμός του Κιλκίς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της τοπικής μας κοινωνίας με ιδιαίτερη συμβολή στην διαπαιδαγώγηση των νέων καθώς και στην προσφορά προς την κοινωνία. Άλλωστε η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων του Κιλκίς και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου, με τον κ. Παπαδόπουλο να εκφράζει εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου τις ευχαριστίες για την 90χρονη παρουσία των Προσκόπων.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη καθώς στο κατάμεστο από προσκόπους και φίλους της Κίνησης Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, το παρών έδωσαν παλαιοί πρόσκοποι που μεταπολεμικά επανασυγκρότησαν τον Προσκοπισμό στο Κιλκίς, ανάμεσα στους οποίους οι Ι. Μπουφίδης, Λ. Φάσσος, Ε. Ορφανίδης και Χασαπίδης, πρόσκοποι της δεκαετίας 1960- 1970 όπως οι Μ. Πυρίντσος, Αιμ. Ταγδαλίδης και  Δ. Ζωηρός και «νεότεροι» παλιοί όπως οι Π. Στεφανίδης, Δ. Ασβεστόπουλος και Γ. Βασιλειάδης.

«Σήμερα η εκδήλωση μας είναι αφιερωμένη σε όλους τους παλιούς προσκόπους, σε όλους αυτούς που πέρασαν το κατώφλι του Προσκοπισμού όλα αυτά τα χρόνια. Τους τιμούμε, τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε το έργο που μας παρέδωσαν.

Και αν σκεφθεί κανείς ότι η πόλη μας γιορτάζει σήμερα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της, αυτή η αντοχή στο χρόνο μας κάνει πραγματικά υπερήφανους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Έφορος Κιλκίς Χρήστος Τομπουλίδης. Ευχαρίστησε τους παλιούς προσκόπους για την παρουσία τους αλλά και αυτούς που βοήθησαν την Κίνηση, Α. Ναούμης, Χ. Δανιηλίδης, Γ. Βασιλειάδης, Ι. Σαββόπουλος, Π. Αμοιρίδης και Σ. Χειμωνίδης ενώ δεν παρέλειψε να επιβραβεύσει τους ενεργούς βαθμοφόρους για την ενασχόληση τους στην παραγωγή του προσκοπικού έργου, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Στην επετειακή εκδήλωση και στον εορτασμό της Ημέρας Σκέψεως στο Κιλκίς επέλεξε συνειδητά να συμμετέχει ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Θοδωρής Κεφαλάς συγχαίροντας τους Κιλκισιώτες Προσκόπους για την διοργάνωση της εκδήλωσης τιμώντας τα 90 χρόνια τονίζοντας ότι οι Παλαιοί Πρόσκοποι αποτελούν τα θεμέλια που κρατάνε ζωντανό τον Προσκοπισμό στο Κιλκίς και δίνουν ένα ιδιαίτερο βάρος στο προσκοπικό σακίδιο των σημερινών παιδιών. «Να θυμίσω απόψε στους Προσκόπους το 7ο άρθρο του Νόμου που λέει ότι ο πρόσκοπος είναι χαρούμενος και αισιόδοξος. Απ’ το χαμόγελο ξεκινούν όλα και απ’ αυτό παίρνουμε δύναμη. Χρόνια Πολλά και δημιουργικά είπε μεταξύ  άλλων ο Γενικός Έφορος και απένειμε την σημαία του Σ.Ε.Π. στην Περιφερειακή Εφορεία Κιλκίς για να ανεμίζει στον ιστό του Προσκοπικού Κέντρου στο Καβαλάρι.

Μνήμες από το παρελθόν «ξύπνησαν» όταν μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ και παλαιός πρόσκοπος Παναγιώτης Στεφανίδης, ο οποίος συγκινημένος θύμισε στιγμές από δράσεις και κατασκηνώσεις, από «τρέλες» και εμπειρίες ζωής όπως τις χαρακτήρισε.

Προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο των σημαντικών στιγμών της 90χρονης παρουσίας των Προσκόπων του Κιλκίς με σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής ενώ Λυκόπουλα και Πρόσκοποι τραγούδησαν όμορφα προσκοπικά τραγούδια με τους παριστάμενους να σιγοτραγουδούν.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Πορτοκαλίδης, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Κιλκίς όταν του απονεμήθηκε από τον Γεν. Έφορο Θ. Κεφαλά το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού για την πολύτιμη υποστήριξη και αγάπη του για το προσκοπικό έργο. Ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος τόνισε ότι η βοήθεια στον κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση μας κάνει να συμβαδίζουμε, όχι λόγω της κρίσης και επικαιρότητας αλλά λόγω της Προσκοπικής Υπόσχεσης, λόγω της διακονίας της Εκκλησίας στους ανθρώπους, ως ένα Σώμα, μια Ενότητα.

Εγκάρδιες ευχές για την ιστορική επέτειο εξέφρασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο Βουλευτής του νομού Γ. Γεωργαντάς, ο Περ. Σύμβουλος Π. Θωμαϊδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης ενώ παρόντες ήταν αντιπροσωπεία της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας, ο αστυν. Διευθυντής Αρ. Μανωλάς, οι αντιδήμαρχοι Κ. Παπαδάκης και Ν. Ιντζέλης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δ. Τσαντάκης και Αν. Μανουσαρίδης, ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης και ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος.

Στο τέλος της εκδήλωσης νέοι και παλαιοί χαιρετίζοντας προσκοπικά, ανανέωσαν την Προσκοπική τους Υπόσχεση ενώ στο φουαγιέ του Συνεδριακού υπήρχε έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφικών απ’ το 1923 έως και σήμερα.

 

Σχολιάστε