My Twitter Feed

27 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Παιχνίδια εμπόρων με λεβάντα

Κοψοχρονιά ζητάνε το αιθέριο έλαιο από τους παραγωγούς οι έμποροι, που απέχουν τεχνηέντως.

Όπως τόνισε μιλώντας στον “ΑγροΤύπο” η Γιώτα Παπαδοπούλου – Μπούρση, παραγωγός λεβάντας από την περιοχή του Φανού Κιλκίς, «πριν από τέσσερα μόλις χρόνια, η τιμή που πουλάγαμε στους χονδρέμπορους το αιθέριο έλαιο το οποίο έχει πολλές χρήσεις, ήταν διπλάσια από την εφετινή”.

Η ίδια παραγωγός συνεχίζει:

“Το έλαιο της λεβάντας βγαίνει με απόσταξη και οι περισσότεροι παραγωγοί επειδή έχουν μικρές εκτάσεις των 5-10 στρεμμάτων, δεν τους συμφέρει να κάνουν την απόσταξη μόνοι τους. Φέτος το κακό έχει παραγίνει από την άποψη ότι εκτός των χαμηλών τιμών, σε πολλές περιπτώσεις το έλαιο μένει αδιάθετο.

Αυτό νομίζω συμβαίνει, γιατί έχουν μπει πανελλαδικά πολλά στρέμματα με λεβάντα, υπάρχει παραγωγή και οι έμποροι το εκμεταλλεύονται, ρίχνοντας τις τιμές. Εγώ καλλιεργώ 12 στρέμματα και το κόστος μου φθάνει μαζί με την απόσταξη στα 1.000 ευρώ το χρόνο, αλλά το πρόβλημα είναι πλέον στην διάθεση.

Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει επενδύσει στη λεβάντα τα τελευταία χρόνια, προσδοκώντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα με μικρές έστω εκτάσεις, οι οποίες τώρα μάλλον θα αφεθούν στην τύχη τους”.

Το αιθέριο έλαιο που παράγεται έπειτα από επεξεργασία, είτε παραμένει στα αζήτητα, είτε πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές. Πέρσι η τιμή του ξεκινούσε στο καζάνι από τα 80 ευρώ το κιλό, για να φτάσει κάποια στιγμή και στα 105 ευρώ, αλλά φέτος φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή πίεση στην αγορά, με σκοπό να πέσουν οι τιμές. Ως εκ τούτου, γίνονται λίγες εμπορικές πράξεις, ενώ οι έμποροι επικαλούνται περσινά αποθέματα, πράγμα που δεν το πιστεύουν οι αγρότες, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής παραγωγού πέρσι.

Πηγή: Αγρότυπος

Σχολιάστε