My Twitter Feed

30 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο κίνδυνος πλημμύρας σε μας

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην Ιστοσελίδα Ειδομένης με τίτλο «Τι Πηνειός, τι Αξιός» με θέμα τη πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στη Κ. Μακεδονία ανάλογα μ` αυτά που ζήσαμε στη Θασσαλία. Το ΚΙΛΚΙΣ24 αναδημοσιεύει το κείμενο ένεκα του εξαιρετικού του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε πια στη καρδιά του χειμώνα:

Πριν από 50 χρόνια ο Μιχάλης Βιολάρης (μουσική/στίχοι: Γιώργος Κριμιζάκης/Γιάννης Κακουλίδης) τραγουδούσε την επιτυχία του «Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη, χιόνια η μια και χιόνια η άλλη». Για ακούστε τη σημερινή του παραλλαγή: «Τι Πηνειός, τι Αξιός, πλημμύρ’σε ου ένας θα πλημμ’ρίσ’ κι αυτός!!!».

Με πολύ μεγάλη προσοχή διαβάσαμε στις 19 Δεκεμβρίου 2023 τη δημοσίευση από το thesstoday.gr: «SOS από φορείς για τον Αξιό ποταμό – Αν βρέξει όπως στη Θεσσαλία, καταστραφήκαμε» και παρακολουθήσαμε το αντίστοιχο βίντεο . Είναι εκπληκτικό το πόσο μοιάζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας σε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα των ποταμών που τις διαρρέουν. Μπάζα, πυκνή βλάστηση και «νησιά» από φερτά υλικά συνιστούν την απογοητευτική εικόνα του δημοσιεύματος, κάτι σαν «ωρολογιακή βόμβα» που θα σκάσει σε περίπτωση έντονων και πολυήμερων βροχοπτώσεων. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων μπορεί να ξαναδημιουργηθεί η λίμνη των Γιαννιτσών και να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, παρόμοιο φαινόμενο που ήδη αντικρίσαμε στη Θεσσαλία.

Όλα συγκλίνουν στην ίδια αντιμετώπιση, την πρόληψη. Επισημαίνεται ότι το ποτάμι πρέπει να καθαρίζεται κάθε 10 χρόνια, αλλά εξαιτίας οικονομικών λόγων και αντιδράσεων οικολογικών οργανώσεων εδώ και 65 χρόνια δεν έχει καθαριστεί. Προληπτικά, λοιπόν, μπορεί να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού από Ειδομένη-Ευζώνους μέχρι το Δέλτα, να ενισχυθούν και να συντηρηθούν τα αναχώματα, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλοιωθεί.

Κάντε το, τώρα.

Πολλά χρόνια πριν θυμόμαστε, στην Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης, τον Αξιό Ποταμό που ξεχείλιζε και πλημμύριζε τον κάμπο Ειδομένης, μέχρι να δημιουργηθούν τα αναχώματα. Θυμόμαστε ότι πλημμύρισε ο Αξιός στο ύψος του Πολυκάστρου και γέμισε το κανάλι που οδηγεί στη λίμνη Αρτζάν-Αματόβου, με αποτέλεσμα να καλυφθούν από νερό καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η κυκλοφορία προς το Κιλκίς να γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Θυμόμαστε κατά τα έτη 2013-2014 το πόσο ανέβηκε η στάθμη του ποταμού και ακουγόταν με βουητό η κίνηση των όγκων του νερού. Ήταν η περίοδος που η στάθμη του νερού στην γέφυρα Αξιούπολης-Πολυκάστρου ήταν ανησυχητική.

Ας επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό, οι τέσσερις δήμαρχοι των δήμων που διέρχεται ο Αξιός ποταμός σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μην ακουστεί το τραγούδι της απόλυτης καταστροφής: «Τι Πηνειός, τι Αξιός…!!!».

Σχολιάστε