My Twitter Feed

27 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Του Στέφανου Παραστατίδη.


Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην χώρα μας, ενώ θα έπρεπε μέχρι τέλη Οκτώβρη να έχει δοθεί το 70% των ενισχύσεων. Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: 75εκ € από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6εκ € από τους Νέους Γεωργούς, 12εκ € από την αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ενώ παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 245εκ € από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425εκ € από τα οικολογικά σχήματα. Αναρωτιόμαστε, αλήθεια, έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;

Με τα νέα οικολογικά σχήματα που εφαρμόστηκαν στην νέα ΚΑΠ, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει χάσει πολλά χρήματα σε σχέση με το παλιό πρασίνισμα, ειδικά στους κτηνοτρόφους έχει εξαφανιστεί, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ καθυστέρησαν, φέτος ξεκίνησαν μετά τις εκλογές επιβαρύνοντας την κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να γίνονται αρχές του έτους. Και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ, με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, όπου τα χρήματα έχουν διατεθεί όμως στους δικαιούχους αγρότες.

Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στην συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023. Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας του. Με την έμπρακτη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του από τον αρμόδιο για την εποπτεία του Υπουργό κ. Αυγενάκη, ο οργανισμός ζει ημέρες απαξίωσης.

Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος σχεδιάστηκε ως δίχτυ ασφαλείας της αγροτικής παραγωγής, επί ΠΑΣΟΚ το 1987 αναθεωρήθηκε το 2011, έμεινε όμως στην παλιά λογική, ενώ τώρα ζούμε νέες καταστάσεις και δεδομένα (κλιματική αλλαγή, καταστροφές, ακαρπία, ασθένειες κ.ά.). Χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους, δηλαδή τους καθηγητές, τους γεωπόνους, τους κτηνίατρους και φυσικά τους ίδιους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Βασικό στοιχείο και η πρόσληψη κατάλληλου, απαραίτητου προσωπικού ώστε να δίνονται γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε την τελευταία τριετία φτάνοντας το 28%, μόνο τα λιπάσματα αυξήθηκαν 62%. Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι επιβεβλημένη, καθώς αν συνυπολογιστεί και το κόστος διαβίωσης, η ζωή στην ύπαιθρο χαρακτηρίζεται απελπιστική. Η κυβέρνηση πρέπει να επέμβει σε συγκεκριμένους τομείς, στον έλεγχο της αισχροκέρδειας και της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, επίσης, ταλαιπωρεί τους αγρότες, πρότασή μας είναι να μηδενιστεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Μεγάλο θέμα και πρόβλημα η ανεξέλεγκτη τιμή γάλακτος και κρέατος. Επιβάλλεται η προστασία από κερδοσκοπικά παιχνίδια, στην τελευταία ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ υποστήριξε ότι θα συνδράμουν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές, ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην εξάλειψη των φαινομένων της νοθείας και των ελληνοποιήσεων. Να γίνονται έλεγχοι και να καθοριστούν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για την διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων.

Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών άμεσων ενισχύσεων 2023.

Αναμένουμε επεμβάσεις και παρεμβάσεις, όπου είναι απαραίτητο, για να ενισχυθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας της χώρας, μεγάλος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

Ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, που θέλουν να παραγάγουν και να δημιουργούν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τον μόχθο τους και λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Σχολιάστε