My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

“Λύσσα κακιά” που επιμένει!

Η λαϊκή έκφραση «λύσσα κακιά» έχει αναφορά στην ανυποχώρητη επιμονή κάποιου. Στο πείσμα. Κάτι τέτοιο ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της επιδημίας  της λύσσας που εμφανίσθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας με ανησυχητικά δείγματα.

dolomata-emvolia-lyssasΚυριότερος «ξενιστής» της θανατηφόρου ασθένειας είναι η κόκκινη αλεπού. Στον οργανισμό αυτού του ζώου ο ιός της λύσσας βρίσκει το κατάλληλο περιβάλλον για επώαση και στη συνέχεια μετάδοση. Αμεσος «αποδέκτης» της ασθένειας είναι βέβαια ο σκύλος και δη ο ποιμενικός και ο  κυνηγετικός.

Το κυριότερο όπλο κατά της ασθένειας, πέραν των εμβολιασμών, είναι ο από αέρος εμβολιασμός που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια στο νομό, ο οποίος νομός μας, είναι και το  «κέντρο επιχειρήσεων» για τον εμβολιασμό από αέρος και σε άλλους νομούς. Ήδη έχουν ριφθεί  από ειδικά αεροσκάφη εκατοντάδες χιλιάδες δολώματα που περιέχουν το ειδικό εμβόλιο. Αυτά τα δολώματα έχουν ως αποδέκτη τις αλεπούδες.

Το αποτέλεσμα των από αέρος εμβολιασμών εξακριβώνεται με έλεγχο αλεπούδων οι οποίες θα θανατωθούν σε όλο το νομό με αναλογία σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για το νομό μας, βάσει της έκτασης προβλέπεται η θανάτωση 48 αλεπούδων οι οποίες στη συνέχεια θα ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί στατιστικά αν ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα και η επιδημία δείχνει σημεία ύφεσης.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Ενεργητική Επιτήρηση και εφαρμόζεται από ειδικά συνεργεία στα οποία μετέχουν υπάλληλοι της Κτηνοτροφικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των κυνηγών. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δυσχεραίνεται απ’ το γεγονός ότι αυτήν την εποχή οι κυνηγοί δεν μπορούν να έχουν την αποφασιστική βοήθεια των κυνηγετικών σκύλων τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η επιδημία λύσσας για να εκριζωθεί θα χρειασθεί περί τα 20-25 χρόνια. Μέχρι τότε η εγρήγορση και τα μέτρα θα είναι αδιάλειπτα.

proti-selida.gr

Σχολιάστε