My Twitter Feed

28 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επανέκδοση βιβλίου από το ΛΕ Κιλκίς

Το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Κιλκίς πραγματοποίησε τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Κυριακής Δήμου Φωτιάδου, Χρώματα μνήμης. Φορεσιά Ορμενίου-Φτελιάς (Κόζουλτζια & Ουρούμκιοϊ Ανατολικής Ρωμυλίας), που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2017.

Πρόκειται για τον πρώτο τόμο ενός δίτομου έργου για την υφαντική και ενδυματολογική παράδοση του τόπου. Ο δεύτερος τόμος, με τον τίτλο Χρώματα μνήμης. Υφαντά Ορμενίου-Φτελιάς (Κόζουλτζια & Ουρούμκιοϊ Ανατολικής Ρωμυλίας), εκδόθηκε το 2018 από το Λύκειο των Ελληνίδων, Παράρτημα Κιλκίς.

Τα «Χρώματα Μνήμης» γεμίζουν τα μάτια μας χρώμα με τις εξαιρετικές, λεπτομερείς φωτογραφίες των ενδυμάτων και των υφαντών και των κεντημάτων που παρουσιάζουν. Γεμίζουν και τον νου και την ψυχή μας με σκέψεις και συναισθήματα, μέσα από τη βιωματική γνώση, τις εικόνες και τις μαρτυρίες που μας δίνουν για τον κόσμο και τη ζωή των υφαντριών, αλλά και των ανθρώπων του Ορμενίου και της Φτελιάς, γενικότερα.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ενδυματολογική και υφαντική παράδοση των Ελλήνων του Κόζουλτζια και του Ουρούμκιοϊ της Ανατολικής Ρωμυλίας, των οποίων οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στα χωριά Ορμένιο και Φτελιά, στο βορειότερο σημείο του Έβρου (1925 έως και 1930 ως πρόσφυγες) στα πρώτα χωριά που συνάντησαν όταν πέρασαν τα σύνορα, για να βρίσκονται κοντά στις πατρίδες τους, με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν κάποτε πίσω.

Είναι καρπός της πολυετούς, πολύμοχθης και δημιουργικής προσπάθειας της συγγραφέα να γνωρίσει και να ερμηνεύσει τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου καταγωγής της, μιλώντας με όσες ηλικιωμένες γυναίκες είχαν απομείνει, οι οποίες γνώριζαν την ενδυματολογική και την υφαντική παράδοση των προσφυγικών χωριών, είχαν υφάνει και στολίσει φορεσιές και ρούχα του σπιτιού. Με τις μαρτυρίες τους, πλαισιώνει ερμηνευτικά τα κείμενά της και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου. Με το έργο της η Κυριακή Δήμου Φωτιάδου κατέγραψε τη ζωή και την παράδοση των Ελλήνων του Κόζουλτζια και του Ουρούμκιοϊ, του Ορμενίου και της Φτελιάς, δίνοντας νέα πνοή ζωής στον λόγο και στα έργα των χειρών τους. Εν τέλει το βιβλίο της είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αγάπης προς πρόσωπα, πράγματα και αξίες που συνδέονται με τους προγονικούς τόπους, με τους ανθρώπους τους, με τον υλικό και άυλο πολιτισμό τους, όπως μεταφυτεύθηκε και μετεξελίχθηκε στο σημερινό Ορμένιο και στην Φτελιά. Αποσκοπεί να ολοκληρώσει, με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την βίαιη μετατόπιση των κατοίκων του Κόζουλτζια και του Ουρούμκιοϊ, το σώμα του υλικού για τον λαϊκό τους πολιτισμό «ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς στους ανθρώπους και στα χωριά που εγκατέλειψαν, αλλά που ποτέ δεν ξέχασαν όσο ζούσαν», όπως μας λέει η ίδια η συγγραφέας στην αρχή της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου της.

Η σημαντική αυτή επανέκδοση κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία του κ.Αθανασίου Μαρτίνου – ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και την εν γένει συνδρομή των πατέρων της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους ώστε το εγχείρημα της παρούσης επανέκδοσης να καταστεί εφικτό.

Την επανέκδοση αυτή προλογίζουν ο χορηγός της επανέκδοσης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Κιλκίς που είναι και ο εκδότης του βιβλίου, η κ.Βασιλική Χρυσανθοπούλου Αναπ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας Τμήμα Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α, η κ. Ιωάννα Παπαντωνίου Ιδρύτρια Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, η κ. Α. Γιαννακίδου Ερευνήτρια, Ιδρύτρια του Ε.Μ.Θ (Εθνολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης) και η κ. Σταυρούλα Πισιμίση, Λαογράφος Υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων.

Σχολιάστε