My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ειδομένη: Αδιεξόδου συνέχεια

eidomeni-prosfygesΤο αδιέξοδο συνεχίζεται στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, με περισσότερους από 2.000 μετανάστες να παραμένουν και χθες Κυριακή εγκλωβισμένοι, παρά τις προσπάθειες Αστυνομίας και εθελοντικών οργανώσεων να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, την ώρα που από το βράδυ της Παρασκευής έως χθες το μεσημέρι είχαν περάσει τα σύνορα περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες.

Η προθεσμία τριών ημερών που είχε δοθεί γραπτώς στους μετανάστες την περασμένη Πέμπτη, εξέπνευσε χθες, με μερικές εκατοντάδες ν` ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να επιστρέψουν  στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο αναχώρησαν από την Ειδομένη για την Αθήνα 10 λεωφορεία με περίπου 500 πρόσφυγες, ενώ άλλα 200 άτομα επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που στάλθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό και αναχώρησε το απόγευμα.

Πάντως, οι ροές των προσφύγων συνεχίζονταν ομαλά και ελεγχόμενα, χωρίς τις εντάσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, βάσει του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. που τους κρατά σε απόσταση από τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας θα φτάσει στην Ειδομένη το κλιμάκιο των ανθρώπων της Frontex, που έχουν ήδη εγκαταστήσει εκεί δύο κοντέινερ με τον εξοπλισμό τους, ενώ αναμένεται η αστυνομική παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί για την άρση του αδιεξόδου.

Κάλεσμα

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» αναφέρονται και τα εξής:

Σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, άνθρωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνονταν στους εγκλωβισμένους και με κάλεσμά τους από τα μεγάφωνα στην αραβική γλώσσα τους ζητούσαν να συγκεντρώσουν τα υπάρχοντά τους και να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό του Τάε Κβον Ντο.

Εθελοντές προσέγγιζαν οικογένειες εξαθλιωμένων ανθρώπων, που εδώ και δύο εβδομάδες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό, για να τους εξηγήσουν πως δεν έχουν ελπίδες να περάσουν τα σύνορα, καθώς οι Αρχές της ΠΓΔΜ, αλλά και άλλων χωρών κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου», δεν τους αναγνωρίζουν την ιδιότητα του πρόσφυγα πολέμου.

Ηδη πολλοί από όσους κατάφεραν να περάσουν από αφύλακτα σημεία της μεθορίου έχουν πιαστεί από τις Αρχές της γειτονικής χώρας και έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι και χθες η πλειονότητα των μεταναστών δεν είχαν μεταπεισθεί και αρνούνταν να αποχωρήσουν.

Σχολιάστε