My Twitter Feed

27 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Είναι κεφάτος γυρίζει από το …Πεντάγωνο

Του Στέλιου Κούλογλου.


Μια από τις πιο κλασικές διαφημίσεις των προηγούμενων δεκαετιών είναι αυτή των super market Βερόπουλος: μία νοικοκυρά γυρνάει ενθουσιασμένη από τα ψώνια της, ενώ τη συνοδεύει το τραγουδάκι «είναι κεφάτη γυρίζει απ’ του Βερόπουλου». Μου το θύμισε η γεμάτη ενθουσιασμό δήλωση Μητσοτάκη για την νέα αγορά των αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων F35.

Η νέα αγορά «εκτιμάται» (μπορεί δηλαδή να πάει και παραπάνω η λυπητερή) στα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένο το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι εταιρείες όπλων που έτσι κι αλλιώς θησαυρίζουν αυτόν τον καιρό. Περιέργως, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Γιατί -δηλώνει- επαληθεύτηκε η πολιτική των καλών, υπάκουων παιδιών: «η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή(sic) διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής..

..Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη».

Tι γίνεται όμως με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που δεν ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική της Ουάσιγκτον; Τιμώρησε άραγε ο Μπάιντεν τον Ερντογάν, που σε όλα τα προηγούμενα διεθνή προβλήματα και συγκρούσεις έχει πάρει αποστάσεις ή και αντίθετες θέσεις; Mε την ίδια συμφωνία, η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέπει την πώληση των F16 που ζητούσε επίμονα η Άγκυρα.

Μάλιστα για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, ο αμερικανικός νόμος προβλέπει ότι «η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών».

Μήπως όμως αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας; Στην επιστολή του στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει για το αντίθετο: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Με άλλα λόγια τα κορόιδα θα πληρώσουν, αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει στη μεταξύ τους ισορροπία και την τριγωνική μας σχέση.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ενθουσιασμένος επειδή, υποστηρίζει, ότι θα πάρει δωρεάν και υλικό «τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden». Κάνει λόγο για «φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού», χωρίς να προσδιορίζει πόσες φρεγάτες, πόσα μεταγωγικά κλπ όπλα, πότε και πώς.

Σίγουρα πρόκειται για «ληγμένο» υλικό, αλλά θα πρέπει να δούμε το σύνολο της συμφωνίας, που δεν μοιάζει να συνοδεύεται από αντισταθμιστικά οφέλη, όπως -αντίθετα με παλαιότερες- γίνεται με τις αμυντικές συμφωνίες επί Μητσοτάκη. Γιατί προς το παρόν φρεγάτες και πανηγυρισμοί είναι για εσωτερική κατανάλωση. Στην επιστολή του ο Αμερικανός υπουργός διευκρινίζει σαφώς:

«Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου». Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

Σε κάθε περίπτωση, σε μία χώρα όπου τα λεφτά μεγάλης μερίδας των πολιτών τελειώνουν στις 20 του μήνα ενώ οι κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις μεγαλώνουν, ο πρωθυπουργός της θα έπρεπε να ανακοινώσει τη συμφωνία με πόνο καρδιάς, ως υποχρεωτικό βήμα λόγω του τουρκικού κινδύνου κ.λπ. Και με γνώση ότι τόσα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υγεία, την παιδεία και μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.

Στην Ελλάδα είναι ενθουσιασμένος, όπως η νοικοκυρά του Βελόπουλου. Ας σημειωθεί ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ εξαγοράστηκε το 2016 και δεν υπάρχει πια.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε