My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Για το έθιμο της Μεσοπεντηκοστής

Στενήμαχος Βουλγαρίας: Μπροστά σε σπιτικό αμπέλι (Μιχ. Πυρίντσος - π. Επιφάνιος

Την Τ ε τ ά ρ τ η   9   Μ α ΐ ο υ , στις 7 το πρωί, θα τελεστεί στον Αγ. Δημήτριο Κιλκίς Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Λιτανεία και Αγιασμός, για το πανηγύρι της Μεσοπεντηκοστής.

Κάθε χρόνο στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς η Εορτή της Μεσοπεντηκοστής εορτάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. Υπάρχει παλαιά παράδοση, την ημέρα αυτή μετά την Θεία Λειτουργία, να γίνεται Λιτανεία με την Εικόνα της Παναγίας μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος. Εκεί γίνεται Αγιασμός και πάλι λιτανεύοντας την Εικόνα της Παναγίας επιστρέφουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το έθιμο αυτό το μετέφεραν οι Στενημαχίτες στο Κιλκίς από την Πατρίδα τους. Εκεί, στην Στενήμαχο υπάρχει Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου στο Τέμπλο της υπάρχει η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (12ος μ.Χ. αιώνας).

Το 1909 μία ευλαβής χριστιανή είδε σε όραμα την Παναγία την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Γι’αυτό και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, μετά την Θεία Λειτουργία, η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας λιτανεύετε από την Στενήμαχο μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας Μπατσκόβου η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα. Εκεί τελείται Αγιασμός και Πανηγυρικός Εσπερινός. Το απόγευμα η Εικόνα επιστρέφει στον Ναό του Ευαγγελισμού.

Το έθιμο αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου. Παλαιότερα (πριν χτιστεί ο Ναός του Αγίου Θεράποντος) που οι Στενημαχίτες είχαν αμπέλια έξω από την πόλη μας, λιτάνευαν την Εικόνα της Παναγίας μέχρι την «βρύση του Τσούντα» που βρισκόταν αριστερά όπως πηγαίνουμε στον δρόμο προς Ζαχαράτο. Εκεί μετά την Λιτανεία περνούσαν την ημέρα τους τρώγοντας και διασκεδάζοντας και το απόγευμα επέστρεφαν.

Όταν χτίστηκε ο Ναός του Αγίου Θεράποντος και τα αμπέλια άρχισαν να εκλείπουν, η Λιτανεία γίνεται εκεί. Φέτος για πρώτη φορά η Λιτανεία θα γίνει με το αντίγραφο της Παναγίας της Ελεούσας το οποίο υποδέχτηκε η Ενορία στις 23 Οκτωβρίου 2011.

Σχολιάστε