My Twitter Feed

27 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και…

…ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Είναι περισσότερο από σαφές ότι στην πολιτική αντίληψη της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς οι ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα ισχύουν υπό οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις. Ισχύουν, δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται οικονομικά συμφέροντα και δεν χάνονται ευκαιρίες των φιλικών τους επιχειρηματικών κύκλων για νέα κέρδη.

Ο κοινωνικός, δηλαδή, φιλελευθερισμός της Δεξιάς έχει ως άνω όριο τον οικονομικό της φιλελευθερισμό.

Η φιλελεύθερη αντίληψη της Δεξιάς για τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα ισχύει μέχρι εκεί που ξεκινά η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους και για το κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί.

Αυτή την εποχή διεξάγεται μπροστά στα μάτια μας ένα ζωντανό πολιτικό πείραμα. Η νεοφιλελεύθερη Δεξιά δοκιμάζει τα όριά της, απέναντι σε δυο μεγάλες προκλήσεις.

Από τη μια δοκιμάζεται η συνοχή της Δεξιάς απέναντι στην πρόκληση για τα ίσα δικαιώματα στον γάμο και την τεκνοθεσία όλων, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής προτίμησης και ερωτικού προσανατολισμού.

Σε αυτή τη σύγκρουση στη Βουλή οι νεοφιλελεύθεροι της Δεξιάς πήραν… κεφάλι, καθώς υπερίσχυσαν των ακροδεξιών και των νεοσυντηρητικών που συστεγάζονται στο ίδιο κόμμα, με 70% – 30%.

Μνημειώδης ο υπερασπιστικός λόγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ των δικαιωμάτων και των ευκαιριών όλων, όπως ιστορική και η υπερασπιστική γραμμή του πρώην πρωθυπουργού της ίδιας δεξιάς παράταξης Αντώνη Σαμαρά για την πυρηνική οικογένεια που, σύμφωνα και με την εκκλησία, κινδυνεύει από έναν ανερμάτιστο… δικαιωματισμό.

Στην άλλη σύγκρουση που ζούμε αυτή την εποχή, στη σύγκρουση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η Νεοφιλελεύθερη Δεξιά εμφανίζεται με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

Η υπεράσπιση των ίσων ευκαιριών και των δικαιωμάτων, στην οποία η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη έδρεψε δάφνες με αφορμή την υπόθεση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, εξαφανίζεται από το κάδρο.

Οι ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα στην ανώτατη εκπαίδευση και μέσω αυτής και στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία όλων, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας και κοινωνικής τάξης, περνούν στο περιθώριο.

Στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης τα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες δεν ενδιαφέρουν πια ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τους νεοφιλελεύθερους υπουργούς και βουλευτές του κόμματός του.

Γι’ αυτούς η σύγκρουση στο μέτωπο της Παιδείας έχει το άρωμα του χρήματος και όχι των δικαιωμάτων.

Γιατί στην Παιδεία υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, με προσδοκία τεράστιων κερδών.

Όταν το επίδικο ζήτημα είναι κοινωνικό, όταν δηλαδή το διακύβευμα δεν εμπεριέχει οικονομικό όφελος και επιχειρηματικά κέρδη, η Νεοφιλελεύθερη Δεξιά γίνεται λάβρος υπερασπιστής των ίσων ευκαιριών και των δικαιωμάτων.

Όταν, όμως, στο… παιχνίδι μπαίνει η διάσταση του κέρδους των φιλικών με τη Δεξιά επιχειρηματικών συμφερόντων, τότε οι ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα πάνε περίπατο. Χάριν της ιδιωτικοποίησης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, η Νεοφιλελεύθερη Δεξιά είναι έτοιμη να παραβιάσει ακόμη και τη συνταγματική νομιμότητα για να πετύχει το στόχο της.

Το εγχείρημα επιτυγχάνεται με τον χειρότερο για τις ίσες ευκαιρίες τρόπο, μέσω της υποχρηματοδότησης δηλαδή και της υποστελεχώσης των δημόσιων πανεπιστημίων, προκειμένου να ανοίξει τεχνητά ο δρόμος για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.

Τη στιγμή που σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, η νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων συνέβη αφού ισχυροποιήθηκαν τα δημόσια και όχι όπως στην Ελλάδα, σε βάρος τους.

Οι τεράστιες κοινωνικές αδικίες που θα υφίστανται τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, που θα έχουν καταφανώς λιγότερα δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση και λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης στην επιστημονική γνώση, σε σύγκριση με τα παιδιά των οικονομικά ισχυρών οικογενειών, απλώς είναι αδιάφορες μπροστά στην προοπτική του ανοίγματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα ενός ακόμη… φιλέτου του κοινωνικού κράτους.

Η Νεοφιλελεύθερη Δεξιά αποδεικνύεται στο πραγματικό πείραμα που όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον… τζάμπα μάγκας. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες μέχρι εκεί που δεν θίγονται οικονομικά συμφέροντα και επιχειρηματικά κέρδη.

Όταν μπαίνει στο παιχνίδι το κέρδος των φιλικών της επιχειρηματικών συμφερόντων ούτε τα δικαιώματα όσων χάνουν την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση υπολογίζει, ούτε τις ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία όσων δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν λαμβάνει υπόψη της.

Δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες θυσιάζονται στον βωμό της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους.

Η Ελλάδα της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς είναι η Ελλάδα των ομόφυλων ζευγαριών που θα μπορούν να παντρεύονται και να μεγαλώνουν παιδιά, αρκεί να ανήκουν στην οικονομική ολιγαρχία.

Για τους οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης και ερωτικού προσανατολισμού, ούτε η προοπτική του γάμου, ούτε της τεκνοθεσίας, ούτε καν μιας αξιοπρεπούς ζωής δεν θα είναι εφικτή.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε