My Twitter Feed

15 Μαΐου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ικανοποίηση με άνοιγμα Ευζώνων -

Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

ΕΛΜΕ: Ποιοτικό σχολείο για όλους -

Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Έφυγε νωρίς ο Μίλτος Ανδρεανίδης -

Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Ολοκλήρωση νέου Γηροκομείου -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Με τους νοσηλευτές ο Δ. Κυριακίδης -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Διακήρυξη κίνησης με Κιλτίδη -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Εκτόνωση πίεσης σε νοσοκομεία -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Αντιπλημμυρικά με 950 χιλ. ευρώ -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: Όλο το πρόγραμμα

Από τον συνδυασμό «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη» δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμά του για τον δήμο:

Ταυτότητα του Δήμου

Η γειτνίαση του νότιου τμήματος του νομού και του Δήμου Κιλκίς με το μεγάλο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, προσδίδει σ τον δήμο μας τα χαρακτηριστικά της ενδοχώρας του νομού και της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Κιλκίς και η πόλις του Κιλκίς είναι το κοντινότερο αστικό περιφερειακό κέντρο πέριξ της Θεσσαλονίκης. Αυτή καθ’ αυτή η γειτνίαση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και θέτει τις προτεραιότητες για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η πόλη του Κιλκίς θεωρείται πόλος υποδοχής πληθυσμού και δραστηριοτήτων από την μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε η ταυτότητα του Δήμου και δεν αξιοποιήθηκε η στρατηγική του θέση (γειτνίαση με το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα η ύπαρξη τριών πυλών εισόδου προς τη χώρα), οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία των Διοικήσεων του Δήμου και της Περιφέρειας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εκείνες τις παρεμβάσεις που θα δημιουργούσαν ακριβώς τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Αυτή η αδυναμία μετατράπηκε σε φόβο και συντηρητική μη επιθετική πολιτική με τα χαρακτηριστικά ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει. Από την άλλη πλευρά και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ισχύει το γεγονός ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Τέσσερα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας.

1) Περιοχή με μεγάλες δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα

2) Περιλαμβάνει δύο σχετικά μεγάλες βιομηχανικές ζώνες

3) Έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης ήπιου ημερήσιου τουρισμού

4) Από την επικράτειά του περνούν δύο οδικοί άξ0νες προς την Βόρεια Ευρώπη

Και στις τέσσερις κατηγορίες ο Δήμος έχει το μερίδιο που του αναλογεί και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Καιρός να αναλάβει ο Δήμος τις ευθύνες του και σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα και τους άλλους τοπικούς φορείς να υλοποιήσει τα αναγκαία έργα και δράσεις για μετατραπεί ο Δήμος Κιλκίς σε ελκυστικό τόπο διαμονής και εργασίας για τους κατοίκους του και ενδιαφέροντα προορισμό για τους επισκέπτες του.

Προτεραιότητες για το Δήμο Κιλκίς

1. Πρωτογενής τομέας.

Ø Δράσεις και πρωτοβουλίες για την αγροτική ανάπτυξη. Η μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή και η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αμπελώνων και άλλων καλλιεργειών πέραν της σιτοκαλλιέργειας, θα πρέπει να στηριχθούν από το Δήμο.

Ø Προτεραιότητές μας :

· Επέκταση προγράμματος αγροτικής οδοποιίας

· Στήριξη της τοπικής παραγωγής, με πρωτοβουλίες για δημιουργία προϊόντων Γεωγραφικής Ονομασίας Προέλευσης, συνεργασία με εμπορικό σύλλογο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, κλπ.

· Πρωτοβουλίες για σύνδεση της έρευνας (Ινστιτούτα του ΑΠΘ) με την κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή στο Δήμο

· Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

· Πρωτοβουλίες για οργάνωση των παραγωγών για μεγαλύτερη προσβασιμότητα στις αγορές.

2. Συμβολή του Δήμου στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας: Βιομηχανικές ζώνες.

Ø Δράσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μείζον θέμα για την ανάπτυξη της ΒΙΠΕ Κιλκίς αποτελούν οι μεταφορές, οι οποίες είναι σημαντικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας. Η πίεση για την αποπεράτωση του κεντρικού οδικού άξονα σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη και την σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι είναι κομβικής σημασίας. Επίσης η φιλικότητα της δημόσιας διοίκησης σε συνδυασμό με την μείωση της γραφειοκρατίας, σε ότι αφορά τον Δήμο, και οι υποδομές για το ανθρώπινο δυναμικό της βιομηχανίας (βρεφονηπιακός σταθμός, ευκολία μετακίνησης, δημόσια συγκοινωνία, καθαριότητα κλπ) δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ø Προτεραιότητές μας:

· Η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη,

· Η λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου και η σύνδεσή του με την ΒΙΠΕ για καλύτερη προσβασιμότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

· Η Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία συνεργασιών και δικτυώσεων

· Η παραμονή του βρεφονηπιακού σταθμού στη ΒΙΠΕ ή ως εναλλακτική λύση δημιουργία νέου στο κοντινότερο ανενεργό σχολείο της περιοχής.

Ø Δημιουργία Ταυτότητας του Δήμου και την ανάπτυξη εναλλακτικού ημερήσιου τουρισμού.

Ø Ο δήμος έχει όλες τις προϋποθέσεις (φυσικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς πόρους) για να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό κυρίως για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών για μικρές μονοήμερες ή διήμερες επισκέψεις. Προτεραιότητές μας:

· Η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του τουρισμού στον Δήμο

· Η δημιουργία και λειτουργία δημοτικού Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης

· Δράσεις και έργα για την ανάδειξη των ιστορικών( Βρετανικά μνημεία Δοϊράνης, Ηρώον Κιλκίς) και αρχαιολογικών χώρων( Μουσείο Κιλκίς, Παλατιανό, Π. Γυναικόκαστρο) και την προβολή περιοχών φυσικού κάλλους (Δοϊράνη, Μπέλλες, Κρούσια, Πικρολίμνη).

· Λειτουργία σε νέα βάση του Σπηλαίου του λόφου Αγίου Γεωργίου, επανεξέταση των προοπτικών του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης με στόχο την επαναλειτουργία του, αξιοποίηση του βοτανικού κήπου Κρουσίων.

· Οδική σύνδεση περιοχής Λίμνης Κερκίνης με Ποντοκερασιά.

· Προώθηση, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, καταστηματάρχες και τοπικούς φορείς, της τοπικής γαστρονομίας

· Δημιουργία τουριστικών πακέτων επισκέψεων στο Δήμο

· Αισθητική βελτίωση του αστικού χώρου της πόλης και των άλλων οικισμών του Δήμου,

· Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά τουριστικά δίκτυα.

3. Προστασία και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

Ø Πρωτοβουλίες και συνέργειες για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς, χρηματοδότηση υλοποίησης έργων για τη βελτίωση των υποδομών του Νοσοκομείου και των αγροτικών ιατρείων

Ø Αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, με πλήρη εφαρμογή των προβλεπομένων από το Νόμο και συγκεκριμένα:

Διαμόρφωση και εξοπλισμός δημοτικού κτηνιατρείου, δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, εξασφάλιση προσωπικού για τη λειτουργία του καταφυγίου και του κτηνιατρείου, σύσταση κλιμακίων ελέγχου εφαρμογής του Νόμου, υλοποίηση ενεργειών ευαισθητοποίησης των πολιτών

Ø Εφαρμογή του Νόμου για τις συνθήκες υγιεινής (π.χ. κάπνισμα) σε κοινόχρηστους χώρους και καταστήματα, με συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και έλεγχο.

4. Σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας:

Ø Λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των δημοτών

Ø Επαναλειτουργία και αναβάθμιση του δημοτικού ΚΔΑΠ

Ø Λειτουργία χώρου φροντίδας, περίθαλψης και προσωρινής διαμονής ευπαθών ομάδων, όπως οι άστεγοι, οι κακοποιημένες γυναίκες, τα θύματα trafficking και άλλοι.

Ø Δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)

Ø Οργάνωση και συντονισμός της εθελοντικής δράσης των πολιτών

5. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της πόλης και των χωριών ως προς τις βασικές υποδομές που εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Ø Βελτίωση αστικού χώρου:

· Κατασκευή των δύο περιφερειακών δρόμων της πόλης (Βόρειου και Νότιου)

· Συντήρηση του οδικού δικτύου του δήμου, και των πεζοδρομίων με μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα

· Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, επέκταση πεζοδρομήσεων, ανάπλαση πλατειών

· Εκτεταμένο πρόγραμμα πρασίνου με δενδροφυτεύσεις και φυτεύσεις σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τους δρόμους, έμφαση στη συντήρηση του πρασίνου, συνεργασία με τη δασική Υπηρεσία για τη βελτίωση της εικόνας του λόφου του Αγίου Γεωργίου

· Μεταφορά του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ στις παρυφές της πόλης, ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα, σε συνδυασμό με τακτική λειτουργία αστικής συγκοινωνίας (mini bus) για την εύκολη πρόσβαση των δημοτών

· Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων

· Αναμόρφωση του πάρκου με παρεμβάσεις αύξησης του πράσινου και αξιοποίηση των υποδομών του. Έναρξη διαδικασιών τροποποίησης της υφιστάμενης κατάστασης μετά τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου.

Ø Ανάληψη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής φυσικού αερίου στους δημότες (συνεργασία με την εταιρία παροχής, ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση πορείας και πίεση για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις)

Αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, μετατροπή του Δήμου Κιλκίς σε «έξυπνη πόλη» με δράσεις όπως: «έξυπνος φωτισμός», «έξυπνη στάθμευση», «έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων», «ευφυής γεωργία» κλπ. Είναι μια τεχνολογική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων σχετικών με την αγροτική παραγωγή – δεδομένων για το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα, το νερό, την αγροτική εκμετάλλευση, στην οποία θα έχουν πρόσβαση αγρότες, μικροκαλλιεργητές, γεωργικοί σύμβουλοι, γεωπόνοι και οργανώσεις που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τις καλλιέργειές τους, που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της συνολικής παραγωγής.

Ø Πρόκειται για μια ολιστική και καινοτόμα προσέγγιση όσον αφορά τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων.

Ø Παροχή καλής ποιότητας νερού σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. Προτεραιότητά μας η υλοποίηση των αναγκαίων έργων για την εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού στους δημότες μας.

Ø Αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στην ύδρευση και αποχέτευση. Ενοποίηση της τιμής χρέωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση επάρκειας και καλής ποιότητας νερού.

6. Προστασία περιβάλλοντος

Ø Στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση (θα περιλαμβάνει αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής με παροχή κινήτρων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, εκπαίδευση του προσωπικού)

Ø Σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου. Νέες γεωτρήσεις ή βελτίωση των υπαρχουσών. Κατασκευή φραγμάτων στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού για την δημιουργία ταμιευτήρων νερού για άρδευση.

Ø Μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου με Προώθηση της χρήσης ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια και στα σχολεία (θέρμανση , κλιματισμό, εξαερισμό, φωτισμό, κλπ)

7. Έμφαση στη βελτίωση των κτιριακών υποδομών της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και των χώρων αθλητισμού.

Προτεραιότητες:

Η δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων για τις ανάγκες της Α΄/θμιας κυρίως εκπαίδευσης

Η συντήρηση όλων των σχολικών εγκαταστάσεων

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λειτουργία Γυμνασίων και λυκείων ειδικού χαρακτήρα (μουσικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά σχολεία)

Η συντήρησης και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του 2ου ΤΕΛ

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για αναβάθμιση του ΤΕΙ Κιλκίς

. Οι αθλητικές υποδομές στα σχολεία είναι πρωταρχικής σημασίας για τον αθλητισμό της γειτονιάς, και στους αύλειους χώρους θα μπορούσαν να υπάρξουν παρεμβάσεις και αναπλάσεις για να φιλοξενήσουν και άλλες πολιτιστικές και όχι μόνο δραστηριότητες της γειτονιάς. Ένα σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Να αποτελεί πυλώνα πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής επαφής, κέντρο της γειτονιάς και του χωριού.

8. Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, δυναμικού πολιτιστικού προγράμματος:

Ø Αναστύλωση – συντήρηση – επανάχρηση ιστορικών κτιρίων (παλαιό Διοικητήριο, Δίδυμες Καπναποθήκες Λουτρό) και ένταξή τους στον αστικό ιστό με τα κατάλληλα έργα αναπλάσεων.

Ø Επαναλειτουργία και ένταξη στα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού του Διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου, αναβάθμιση του προγράμματος παραστάσεων – συναυλιών στο θέατρο λόφου, συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για παράλληλες εκδηλώσεις στο Κιλκίς, αναβάθμιση της ετήσιας εμποροπανήγυρης.

Ø Υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης ελεύθερου χρόνου ανηλίκων – ενηλίκων σε τμήματα πολιτισμού του Δήμου, μέριμνα για κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

Πρόγραμμα Αθλητισμού, Πολιτισμού και Δημιουργίας

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Με κεντρικό άξονα την μετατροπή του Κιλκίς σε πόλη σύγχρονη και φιλική προς τον πολίτη ο Δήμος οφείλει να έχει λόγο και ρόλο στην αθλητική και πολιτιστική παραγωγή της πόλης και των οικισμών του, οφείλει να λειτουργεί ως ομπρέλα για όλους τους φορείς. Να προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου αθλητικές και κτηριακές υποδομές και υπηρεσίες. Καθώς και να στηρίζει κάθε είδους αθλητικού και καλλιτεχνικού επιπέδου εκδήλωση, διευκολύνοντας την νεανική καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάδειξη κάθε τι καινούργιου που δεν έχει τους πόρους και τα μέσα να εκφραστεί.

Έμφαση στον Αθλητισμό της γειτονιάς με μικρές παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές, που θα δώσει τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε όλους τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους της πόλης και των χωριών, που θα δώσει διέξοδο, θα εκπαιδεύσει και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Συγκεκριμένα αξιοποίηση και διαμόρφωση των αθλητικών υποδομών στις σχολικές αυλές αλλά και δημιουργία νέων αθλητικών πάρκων όπου είναι δυνατό στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά συνδέοντας τον λόφο του Αγίου Γεωργίου, το δασύλλιο βορειοδυτικά και το Ηρώων με την πόλη μέσα από ασφαλής διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου.

Τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση του ΔΑΚ συνδέοντας τα δυο κλειστά και το ανοιχτό στάδιο ως ένα αθλητικό κέντρο που θα δίνει την δυνατότητα τόσο στους συλλόγους αλλά και στους πολίτες να τα χρησιμοποιούν αρμονικά και ταυτόχρονα βελτιώνοντας την ποιότητα προπόνησης των ομάδων αλλά και των πολιτών.

Δημιουργία υποδομών για την ασφαλή άθληση ατόμων με ειδικές ανάγκες και να υποστηριχθούν οι προσπάθειές τους.

Η διοίκηση του ΔΑΚ πρέπει να γίνετε από ξεχωριστό τμήμα με έναν φορέα που μέλημα του θα είναι αποκλειστικά η λειτουργία των γυμναστηρίων και η συνεργασία με τους συλλόγους για την σωστή ανάπτυξη τους τόσο στην πόλη του Κιλκίς όσο και στην περιφέρεια. Ισότιμη αντιμετώπιση των συλλόγων βάζοντας κανόνες λειτουργίας οι οποίοι θα διευκολύνουν την συνεργασία μεταξύ τους και οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σεζόν.

Η δια βίου άθληση βασικός στόχος του Δήμου για μεγαλύτερη ενασχόληση παιδιών αλλά και ενηλίκων με τον αθλητισμό.

Συνεργασία με τις ομοσπονδίες των αθλημάτων για διοργάνωση ημερίδων και αγώνων πανελληνίου επιπέδου.

Η επαναφορά της στάθμης των υδάτων σε φυσιολογικά επίπεδα στην λίμνη της Δοϊράνης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την λειτουργία ενός αθλητικού κέντρου για κανό και ιστιοπλοΐα με ελαφρά σκάφη, το οποίο μπορεί ποικιλοτρόπως να υποστηρίξει και ο Δήμος.

Κιλκίς – Πύλη Πολιτισμού των Βαλκανίων

Ο Δήμος Κιλκίς, μετά τη συνένωση των πρώην επτά καποδιστριακών δήμων της περιοχής (Γαλλικού, Κιλκίς, Δοϊράνης, Πικρολίμνης, Κρουσσών, Μουριών και Χέρσου) εκτείνεται σε μια γεωγραφική έκταση μεγαλύτερη των 1500τ.χ. Οι περιβαλλοντικοί, αλλά και ιστορικοί και πολιτισμικοί θησαυροί στην έκταση αυτή είναι αναρίθμητοι και με πολύ μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού εκτείνονται χρονικά από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Επιπλέον, κάθε χρόνο περνάνε από τους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Δοϊράνης περισσότεροι από 500.000 τουρίστες μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, για να επισκευθούν κάποιον παραθαλάσσιο προορισμό στη χώρα μας. Όμως, μέχρι στιγμής, τα δύο αυτά δεδομένα, δεν αξιοποιήθηκαν από καμιά δημοτική αρχή προς όφελος της τουριστικής – και κατ’ επέκταση οικονομικής – ανάπτυξης του Δήμου Κιλκίς.

Η παράταξη “Συμμετέχω – Ο Δήμος στα χέρια του Πολίτη”, έχει βασικό προγραμματικό της άξονα την ανάδειξη, αλλά και την τουριστική αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων της περιοχής, τα οποία έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού καταλαμβάνουν χρονικά μια πολύ μεγάλη περίοδο, από την αρχαιότητα έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βρισκόμαστε σε μια ευτυχή συγκυρία, την οποία η νέα δημοτική αρχή οφείλει να αξιοποιήσει. Μόλις πριν λίγους μήνες δόθηκε η οριστική έγκριση από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, ύψους 1.850.000€. Είναι η πρώτη φορά, μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 1971, που διατίθεται ένα τέτοιο ποσό για έργα σε αυτό. Επιπλέον, είναι σε γνώση μας ότι άλλο ένα εμβληματικό έργο για το Δήμο Κιλκίς βρίσκεται σε στάδιο έγκρισης χρηματοδότησης και αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση το καλοκαίρι. Είναι αυτό της φωταγώγησης του βυζαντινού κάστρου στο Π. Γυναικόκαστρο, ώστε να αναδειχθεί και να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στα ιστορικά-αρχαιολογικά μνημεία του Κιλκίς και της χώρας. Τα παραπάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί εάν δεν αναλάμβανε ενεργό δράση η πολύ δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, της οποίας το έργο έχει δώσει άλλη πνοή στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, και φυσικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και της οποίας το έργο οφείλει η νέα δημοτική αρχή να στηρίξει με κάθε τρόπο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι ή χώροι πολιτισμού, που παραμένουν κλειστοί και ανεκμετάλλευτοι. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας είδαμε από κοντά την βυζαντινή εκκλησία του Δροσάτου, η οποία το 2002 μετατράπηκε σε μουσείο βυζαντινής τέχνης, αλλά από τότε παραμένει κλειστή. Επίσης, ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού παραμένει μη επισκέψιμος, διότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, για να τον διατηρήσει ανοιχτό. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι με τις κατάλληλες συνέργειες του Δήμου, μπορούν να υπάρξουν και τα κονδύλια, αλλά και το προσωπικό για να λειτουργήσουν ξανά τα μοναδικά αυτά ιστορικά μνημεία του Κιλκίς.

Η ιστορία της περιοχής μας όμως δε σταματά εδώ. Από το 2014, μετά από πολύχρονο αγώνα με μπροστάρη τον αείμνηστο Βασίλη Κωνσταντινίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας, εντάχθηκαν στη λίστα με τα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας τα χωριά του Κιλκίς, Αμπελόφυτο, Κλειστό και Κυδωνιά. Τα χωριά αυτά κάηκαν ολοσχερώς από τους ναζί, στις 25/10/1941, εκτελώντας πολλούς από τον πληθυσμό τους. Η ιστορία των χωριών αυτών παραμένει ζωντανή, αλλά καλά κρυμμένη, σε ένα μικρό μνημείο, μεταξύ Ελληνικού και Ποντοκερασιάς, με πολύ δύσκολη πρόσβαση. Αποτελεί χρέος της νέας δημοτικής αρχής να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταστήσει εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Κρουσίων ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία, εκδρομείς, αλλά και εμείς οι ίδιοι και να αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε επέτειο.

Στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κιλκίς εάν προσθέσουμε τις περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πλούσιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, θα δημιουργήσουμε μια εικόνα του τόπου μας που λίγα θα έχει να ζηλέψει από άλλα μέρη. Η λίμνη Δοϊράνη με την μοναδική της ομορφιά και την πλούσια πανίδα της, το Μπέλλες και τα Κρούσσια με τα μοναδικά τοπία τους και την ιδιαίτερη χλωρίδα τους (μεγάλο αριθμό αυτοφυών φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών) μπορεί να γίνουν ο καλύτερος προορισμός ημερήσιου τουρισμού για τους ίδιους τους Κιλκισιώτες, αλλά και τους γείτονές μας από κάθε πλευρά των Βαλκανίων, εντός και εκτός συνόρων.

Το μόνο που χρειάζεται για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω είναι μια δημοτική αρχή με όραμα, όρεξη για δουλειά, σεβασμό προς τους πολίτες και το περιβάλλον και ένα διαφημιστικό φυλλάδιο σε ελληνικά, αγγλικά, βουλγάρικα και ρώσικα, που θα μοιράζεται στις πύλες εισόδου των Ευζώνων και της Δοϊράνης. Τόσο απλό ή τόσο δύσκολο;

9. Αποτελεσματικές δημοτικές υπηρεσίες

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτει ο Δήμος το κατάλληλα οργανωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και των συλλογικών του οργάνων, με προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση των πολιτών αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και περιλαμβάνει:

H πρότασή μας:

· Την εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων οργάνωσης και διοίκησης

· Την εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού

· Τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού

· Τη μη εμπλοκή των πολιτικά προϊσταμένων (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι) στην καθαρά διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών.

· Τη συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς

10. ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Οι νέοι λένε “η πολιτική, οι εκλογές δεν μας τραβούν το ενδιαφέρον γιατί ότι και να πούμε και να κάνουμε τίποτα δεν θα αλλάξει. Η γνώμη μας δεν μετράει και δεν υπάρχει αποτέλεσμα”. Γιατί αφήνουμε τους νέους και τις νέες έξω από τις πολιτικές για όσα τους αφορούν; Ο Συνδυασμός «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη» θέλει να δώσει βήμα στη νεολαία γιατί η νεολαία πρέπει να είναι παρούσα. Πρώτο βήμα δημοκρατίας η μη αποχή, η ψήφος στις 26 Μάη για το μέλλον της Ευρώπης, για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση με σύγχρονες προοδευτικές και ριζοσπαστικές λύσεις.

Μπορεί μία πόλη να είναι φιλική για τους νέους;

Τι προτείνει ο συνδυασμός μας;

• Καθιέρωση Τοπικών Συνελεύσεων Νεολαίας, με συμβουλευτικό χαρακτήρα για ζητήματα καθημερινής ζωής που απασχολούν τους νέους αλλά και για τη συλλογή προτάσεων για τη χρηματοδότηση δράσεων νεανικής έκφρασης και συμμετοχής. Οι Τοπικές Συνελεύσεις Νεολαίας θα οργανώνονται με ευθύνη των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου τα οποία θα είναι άλλωστε αρμόδια να εισηγηθούν τα ζητήματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και ευελπιστούμε οι Τοπικές Συνελεύσεις Νεολαίας να αποτελέσουν το ζωντανό κύτταρο συμμετοχής των νέων στη τοπική κοινωνία.

• Δημιουργία σύγχρονων έξυπνων εφαρμογών για την ενημέρωση της νεολαίας σχετικά με τα δικαιώματά τους και για δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται στη νέα γενιά.

• Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση της νέας γενιάς για το φαινόμενο του φασισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

• Σχεδιασμός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνέργεια με άλλους φορείς..

• Δημιουργία Στεκιού νεολαίας (με νεανική βιβλιοθήκη, χώρο διεξαγωγής πνευματικών παιχνιδιών, χώρο έκφρασης και πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ομαδικών εκθέσεων και δράσεων).

• Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Ανάπτυξης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας για νέους και νέες. Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων δράσεων αλλά και των νεανικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

• Καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ νεολαίας στην λίμνη Δοϊράνη

Ενίσχυση των αθλητικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και εναλλακτικών που προωθούν την οικολογική αναβάθμιση της πόλης (ΠΟΔΗΛΑΣΊΑ, bazaar με παλαιά επιδιορθωμένα αντικείμενα ή αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά κοκ).

• Δημιουργία εθελοντικών συλλόγων νεολαίας για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Ως επίλογο τονίζουμε ότι τα προβλήματα του Δήμου είναι πολλά και μεγάλα. Για να αντιμετωπισθούν απαιτείται συνεργασία και συντονισμός όλων των τοπικών δυνάμεων και φορέων, αφού πρώτα συμφωνήσουν στις βασικές προτεραιότητες και στην κατεύθυνση αξιοποίησης πόρων και δυνάμεων για την ανάπτυξη του Δήμου, την βελτίωση της καθημερινότητας και την κοινωνική συνοχή.

 

Σχολιάστε