My Twitter Feed

24 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ζεστάθηκαν οι σχέσεις τους! -

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Μ. Ξενογιαννακοπούλου -

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Με 56 καθηγητές λιγότερους -

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ξεκίνησε το έργο της υδροδότησης -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Εγκρίθηκαν τα ολιγομελή στο νομό -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ερώτηση για το ατύχημα σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Τιμωρητική στάση για παιδιά ΑμεΑ -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

SOS για τη μεταδοτικότητα σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Το ΚΙΝΑΛ για τα βοσκοτόπια και τη νέα ΚΑΠ

Η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με το Βουλευτή Γιώργο Φραγγίδη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ.Λιβανό με θέμα: Υπαρκτός κίνδυνος να μείνουν σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός της νέας ΚΑΠ με ζημιά στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς από ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ερώτηση

«Κύριε Υπουργέ

Με ερωτήσεις μας από τις 6.10.2020 έχουμε θέσει τα ερωτήματα σχετικά με τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων που η χώρα μας έπρεπε από το 2020 να τις έχει ενσωματώσει στις επιλέξιμες εκτάσεις .

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει ολιγωρήσει τραγικά σε αυτό στο θέμα. Αυτό γιατί μετά την ψήφιση 2393/2017- OMNIBUS και τις δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020 (Φεβρουάριο και Απρίλιο) που δέχθηκε την ερμηνεία των ελληνικών αρχών, ότι στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας μπορεί πέρα από την ποώδη και θαμνώδη βλάστηση (που είναι συνηθισμένη στις βόρειες χώρες) να περιλαμβάνεται και η ξυλώδης βλάστηση(μεσογειακός βοσκότοπος) που συνοδεύτηκε και από την επιστροφή στη χώρα το ποσό των 460 εκ ευρώ καταλογισμών που είχε επιβάλει για τα έτη 2009-2013 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε συνδυασμό με τον κανονισμό OMNIBUS είναι η ενσωμάτωση αυτόματα επιπλέον 9,6 εκ εκτάσεων στρεμμάτων βοσκοτόπων που είχαν εξαιρεθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πληρωμή ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους που τυχόν δεν είχαν καταβληθεί απο το 2015 και μετά.

Η μη έγκαιρη αλλά και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση αυτών των εκτάσεων έχει ως συνέπεια, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, τον κίνδυνο αυτές να μείνουν εκτός νέας ΚΑΠ 2021-2027, η διαπραγμάτευση της οποίας μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε. Έτσι η χώρα και οι κτηνοτρόφοι κυρίως θα χάσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού φυσικού πόρου, τόσο όσον αφορά τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν, αλλά και όσον αφορά την προσμέτρηση των σημαντικών ποσοτήτων CO2 που δεσμεύουν οι βοσκότοποι, δίνοντας θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο στην ελληνική γεωργία. Όλα όσα αφορούν την νέα πράσινη στρατηγική (Green deal) από το χωράφι στο πιάτο (From Farm to Fork) δεν θα μπορούν να εφαρμοσθούν εύκολα χωρίς την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων . Το ίδιο ισχύει και για τις με θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον δράσεις (Eco schemes)

Επιπρόσθετα αυτή η σημαντική ολιγωρία και παράλειψη που συνοδεύτηκε τελευταία με αποσπασματική ενσωμάτωση κάποιων δημόσιων βοσκοτόπων στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει οδηγήσει σε σημαντικές καταστρατηγήσεις στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και την συνέχιση της εφαρμογής της «τεχνικής λύσης» για την κατανομή των δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων.

Η καθυστέρηση αυτή τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρότατο, υπαρκτό πλέον κίνδυνο, η αλλαγή του κανονισμού OMNIBUS του 2017 και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μείνουν «γράμμα κενό» για την χώρα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο κίνδυνος όμως για τη μη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων της χώρας στην Νέα ΚΑΠ προκύπτει και από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των μελετών των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που προέβλεπε ο νόμος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια με την συμμετοχή και των οργανώσεων των κτηνοτρόφων. Η μόνη πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε αυτό το θέμα είναι ότι με νόμο του 2015 εξαιρέθηκαν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι από την συμμετοχή στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Οι ελληνικοί βοσκότοποι αποτελούν τον φυσικό παραγωγικό πόρο με βάση τον οποίο παράγεται η ξεχωριστή ΠΟΠ Ελληνική φέτα και σημαντικά άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και παραγωγής με φιλο-περιβαλλοντολογικό τρόπο. Για αυτό και η ανησυχία των κτηνοτρόφων και των οργανώσεων τους είναι μεγάλη και ζητούν η αβεβαιότητα αυτή να εκλείψει άμεσα ενόψει της έναρξης της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ πριν να είναι αργά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Με ποιο τρόπο θα ενσωματώσετε άμεσα και με διαφάνεια τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να αξιοποιηθούν υπέρ των κτηνοτρόφων με την Νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027;

2) Με ποιο τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην κατανομή και παραγωγική αξιοποίηση των βοσκοτόπων;

3) Με ποιο τρόπο θα επιταχύνετε την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.»

Σχολιάστε