My Twitter Feed

27 Ιανουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Για εκσυγχρονισμό της ύδρευσης -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Απαξίωση της Ειδικής Αγωγής -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εργασίες στη γέφυρα του Αξιού -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Η επίσκεψη Κουτσούμπα στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Με Κ. Αρβανίτη η πίτα του ΣΥΡΙΖΑ -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Πάϊκο: Προβλήματα από βροχοπτώσεις -

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2023

Με φωτοβολταϊκά τώρα η ΔΕΥΑΚ -

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023

Παγκόσμια πρωτιά για τη Doppler! -

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2023

Τονικίδης: Κίνδυνος να επανέλθουμε στη δεκαετία του `50!

Για κίνδυνο “βιβλικής καταστροφής του επιχειρηματικού ιστού του νομού Κιλκίς, που θα επανέλθει στη δεκαετία του 1950 με μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν τους συντοπίτες μετανάστες προς το εξωτερικό”, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, σ` επιστολή του προς τους υπουργούς, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Τονικίδης ζητά την επιστροφή μέρους, έστω, του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, το οποίο παρακρατείται απ` την πολιτεία επί διετία, μ` αποτέλεσμα αυτές ν` αντιμετωπίζουν μια δραματική μείωση της ρευστότητάς τους και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εντός των επομένων εβδομάδων!

Κάνοντας λόγο για “ανεπανόρθωτη εθνική καταστροφή” σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕ τονίζει στην επιστολή του τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Το Επιμελητήριό μας τις τελευταίες ημέρες γίνεται αποδέκτης δραματικών μηνυμάτων από τις εγκατεστημένες στο νομό Κιλκίς επιχειρήσεις σχετικά με το θέμα της επιστροφής οφειλόμενου από το Δημόσιο ΦΠΑ. Ως γνωστόν οι εναπομείνασες στον ακριτικό νομό επιχειρήσεις, προκειμένου να αντισταθμίσουν την δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους στο εσωτερικό, έχουν στραφεί επιθετικά στις εξαγωγές παρουσιάζοντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα συνεισφέροντας και στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Τούτο όμως συνεπάγεται γι’ αυτές προκαταβολή μεγάλων ποσών Φ.Π.Α, το οποίο θα έπρεπε να τους επιστρέφεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει για  χρονικό διάστημα πέραν των δύο ετών, με αποτέλεσμα οι εξωστρεφείς αυτές επιχειρήσεις να βιώνουν μία δραματική μείωση της ρευστότητάς τους, για την οποία είναι ανυπαίτιες, αλλά αποκλειστικά ευθύνεται η σιωπηρή κήρυξη στάσης πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου προς το εσωτερικό. Ταυτόχρονα οι εταιρίες αυτές αντιμετωπίζουν, αφενός συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια από τις Τράπεζες για τις ήδη υφιστάμενες δανειακές τους υποχρεώσεις, αφετέρου την αδυναμία των τελευταίων να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε σχεδόν δραστηριότητα.

Από τις 30/6/2012 όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν οπωσδήποτε τους τόκους εξαμήνου των υφιστάμενων συμβάσεων τους, οι οποίοι είναι καταβλητέοι μέχρι 30/7/2012. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν με καταγγελθείσες συμβάσεις στον Τειρεσία και εκτός τραπεζικού συστήματος, με αναπόδραστο αποτέλεσμα την διακοπή λειτουργίας τους εντός του 2012. Ταυτόχρονα η μερική έστω επιστροφή του Φ.Π.Α, το οποίο πέραν κάθε νομοθεσίας και χρηστής διοίκησης τους παρακρατείται, θα αποτελούσε άμεση λυτρωτική ενέργεια, που θα απέτρεπε την κατάρρευσή τους εντός των επομένων εβδομάδων. Εάν τυχόν παρέλθει άπρακτη η σύντομη προθεσμία θα ομιλούμε για Βιβλική καταστροφή του επιχειρηματικού ιστού του νομού Κιλκίς, που θα επανέλθει στις δεκαετίες του 1950 με μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν τους συντοπίτες μετανάστες προς το εξωτερικό. Παρακαλούμε όπως τις αμέσως επόμενες ημέρες προχωρήσετε σε άμεση αντιμετώπιση του θέματος, είτε με επιστροφή του οφειλόμενου Φ.Π.Α, είτε με νομοθετική εκχώρηση τους προς τα Τραπεζικά ιδρύματα, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχετε εν τοις πράγμασι στερηθεί των σχετικών περί την ανάπτυξη αρμοδιοτήτων σας, διότι πολύ απλά δεν θα υφίστανται επιχειρήσεις στο νομό Κιλκίς. Είμαστε σίγουροι ότι η αίσθηση Εθνικού καθήκοντος, που σας διέκρινε και σας διακρίνει, θα οδηγήσει στο να εισακουσθούν οι εκκλήσεις μας προ μιας ανεπανόρθωτης εθνικής καταστροφής.”

Σχόλια
2 Σχόλια to “Τονικίδης: Κίνδυνος να επανέλθουμε στη δεκαετία του `50!”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Ολα αυτά αποτελούν σωστές επισημάνσεις για τις επιχειρήσεις αυτού του τύπου, αλλά το γεγονός οτι υπάρχουν και εμπορικά καταστήματα τα οποία πλήττονται εδώ και χρόνια απο την αθρόα μετανάστευση του αγοραστικού κοινού και των τζογαδόρων Ελληναράδων προς τα μέρη των Σκοπίων και δεν υπάρχει ούτε μία πρακτική πρόταση εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κιλκίς για την αναχαίτιση του τραγικού αυτού φαινομένου, αυτό δεν είναι παράδοξο; Να σας πώ εγώ ένα άμμεσο μέτρο; Για ημερήσια επίσκεψη στην γείτονα, επιβολή βίζας 50€. Κόβεται ή δεν κόβεται η φόρα; Ορίστε;;; Δεν μπορούμε να το κάνουμε ως κράτος;; Και βέβαια μπορούμε, όχι μόνον στο όνομα των τοπικών πληττόμενων καταστηματαρχών, αλλά και στο όνομα της απώλειας δισεκατομμυρίων για το κράτος και στα πλαίσια της εξεύρεσης πόρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεδομένου οτι η γείτονα δεν είναι μέλος της ΕΕ ώστε να δεσμεύεται το Ελληνικό κράτος απο κοινωνικούς όρους. Αλλά κι’ αν υπάρχει κάτι δευτερευόντως δεσμευτικό, τί στο καλό, δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε για τους ίδιους παραπάνω λόγους; Εξάλλου η συνεχής εχθρική στάση με σωρεία προκλήσεων της εθνικιστικής κυβέρνησης των Σκοπίων απέναντί μας, μας δίνει το ηθικό δικαίωμα να καταφεύγουμε σε μέτρα που να προστατεύουν τα συμφέροντά μας. Αν οι διοικούντες στο Επιμελητήριο Κιλκίς δεν είναι απλοί διεκπεραιωτές μιάς τυπικής υποχρέωσης απέναντι στα μέλη του, αλλά αληθινοί υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους, επιτέλους ας διεκδικήσουν τα αυτονόητα, ακόμα και με δυναμικούς τρόπους και όχι μόνο με εύηχες, σποραδικές, ευγενικές και κολακευτικές επιστολές προς τα Υπουργεία της αδιαφορίας.

Σχολιάστε