My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματική κατάσταση με φάρμακα -

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Φραγγίδη -

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΠΣΚ: Λαμπρή επάνοδος γιορτής -

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ευρωπός στο κέντρο της Ευρώπης -

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Κ. Αρβανίτης: Εμείς θα νικήσουμε -

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

“Όχι συγκάλυψη των υποκλοπών” -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Φτάνει πια ο εμπαιγμός στην Υγεία -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Διμέτωπη επίθεση Κουτσούμπα -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Τέχνη: Τα βραβεία του Διαγωνισμού

1o brabeioΣε μια λιτή, όμως συγκινητική και υποβλητική, γεμάτη ποίηση και συναίσθημα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες ποιητές και ποιήτριες του φετινού Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού”, που διοργάνωσε για 19η χρονιά η “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς.

Της απονομής προηγήθηκε αφιέρωμα στους ποιητές και ποιήτριες -μέλη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, που έχουν τιμηθεί με διάκριση από το θεσμό κατά τις προηγούμενες διοργανώνεις.   Στο αφιέρωμα με τίτλο “Η ποίηση είναι κόρη της σιωπής”, διαβάστηκαν από μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ, ποιήματα των κάτωθι 2o brabeioδημιουργών: Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη,  Παναγιώτη Αργυρόπουλου,  Άννυς Κουτροκόη, Χρήστου Ντικμπασάνη, Ελένης Μερκενίδου, Εύας Λιάρου-Αργύρη, Μελίτας Τόκα- Καραχάλιου,  Χαράς Χρηστάρα, Αλεξάνδρας-Ευτυχίας Λουκίδου και Καλλιόπης Εξάρχου. Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο σκηνοθέτης Παύλος Δανελάτος.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις: Το 1ο Βραβείο έλαβε η κ. Ανδρονίκη Γωγοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, για την ποιητική συλλογή της με τίτλο “Κλέφτες ονείρων και Ληστές Αναμνήσεων”.

Το 2ο Βραβείο η κ. Αλίκη Συμεωνάκη από τη Θεσσαλονίκη για την ποιητική συλλογή της με τίτλο “Ατοπήματα” και το 3ο Βραβείο ο κ. Μηνάς Θεοδώρου από την Αθήνα, για την 3o brabeioποιητική συλλογή με τίτλο “Συναισθηματική Ανταρσία”.

Αντίστοιχα,  επαίνους έλαβαν η κ.  Έλλη Φρεγγίδου  από το Κιλκίς, ο κ. Γεώργιος Κουλιανός από τα Γιάννενα και η κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου από τη Λάρνακα της Κύπρου για την ποιητική συλλογή της με τίτλο ”24 γράμματα για 1 καθρέφτη”.

 Σημειώνεται ότι σε όλους τους διακριθέντες δόθηκε από ένα αγαλματίδιο, ομοίωμα του “Κούρου του Ευρωπού”. Όλοι ανεξαιρέτως, εμφανώς συγκινημένοι, ευχαρίστησαν την Κριτική Επιτροπή για τη διάκρισή τους, αλλά και την ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, που ως θεματοφύλακας του πολιτισμού και των τεχνών, επιμένει να δίνει το βήμα στα ανήσυχα πνεύματα να εκφραστούν με τον ποιητικό λόγο, την σπουδαιότερη μορφή του λόγου και να ακουστούν στο πανελλήνιο.

DSC_0136Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΤΕΧΝΗΣ κ. Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου ευχαρίστησε όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του φορέα με τη συμμετοχή τους, τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση αλλά και υπερηφάνεια το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος θεσμός του ακριτικού Κιλκίς, συμβάλλει στην ανάδειξη των νέων εκφραστών της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Το δύσκολο έργο της κρίσης των 105 συνολικά έργων, που εστάλησαν από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, από Κύπρο, αλλά και Γερμανία και Ιταλία, ανέλαβε 7μελής Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από την Πρόεδρο Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και τα μέλη Κούλα Αδαλόγλου, ποιήτρια-πεζογράφο, Δημήτρη Γουνελά, DSC_0189Νεοελληνιστή, Κική Δόγια-Πλόχουρα, φιλόλογο, Σόνια Λευκίδου, φιλόλογο, Μαρία Λιτσαρδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Αφροδίτη Σιβετίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Και τη φετινή διοργάνωση στήριξε το ΥΠ.ΠΟ., η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας και το Επιμελητήριο Κιλκίς.

Σχολιάστε