My Twitter Feed

21 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΓΝΚ: Καταγγελίες ενόψει εκλογών! -

Κυριακή, 20 Σεπτέμβριος, 2020

Δυο νέα κρούσματα στο νομό Κιλκίς -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

Ενίσχυση παραγωγών στις λαϊκές -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

ΚΝΕ: Μ` επιτυχία το Φεστιβάλ σε Κιλκίς -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

Ένα χαρούμενο Πολιτιστικό Καλοκαίρι -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

Κλειστά δυο σχολεία σε Γουμένισσα -

Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος, 2020

Σπανίζουν οι σχολ. καθαρίστριες -

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος, 2020

Λύση για τους δασικούς χάρτες -

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Πλαστές οι υποσχέσεις σε αγρότες

agrotes-trakterΓια πακέτο ημίμετρων και πλαστών υποσχέσεων στους αγρότες, κάνει λόγο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε ανακοίνωσή του, που έχει ως εξής:

Το υποτιθέμενο «πακέτο παροχών» που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Μνημονιακής συγκυβέρνησης και εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν απαντούν ούτε στο ελάχιστο στην επιτακτική ανάγκη των αγροτών να μείνουν στη γή τους και να συνεχίσουν να παράγουν.

 Στο αίτημα για καταβολή αποζημίωσης των καταστροφών από το «πράσινο σκουλήκι» σε βαμβακοκαλλιέργειες, απαντούν με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που έτσι κι αλλιώς θα τους δινόταν και μάλιστα φέτος μειωμένη, λόγω της λαιμητόμου του  προστίμου συνυπευθυνότητας.  Η αποζημίωση έπρεπε να καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, του οποίου τον δημόσιο χαρακτήρα κατήργησαν, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές.

 Όσον αφορά την ενεργοποίηση του Κανονισμού «de minimis» για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 0,20€-0,30€ ανά ζώο, αντιστοιχούν σε 1 κιλό καλαμπόκι το χρόνο για την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές, ενώ η  μερίδα του λέοντος θα δοθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αφήνοντας τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο έλεος της κρίσης που τους πλήττει εδώ και χρόνια.

 Η πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών είναι υποχρέωση των μεταποιητικών βιομηχανιών που έχουν ήδη εμπορευτεί τα προϊόντα και κερδίζουν αφήνοντας απλήρωτους τους παραγωγούς επί μήνες. Το χάρισμα σε μια νύχτα της ΑΤΕ στην Πειραιώς ήταν προφανές ότι θα κορυφώσει την έλλειψη ρευστότητας και θα στραγγαλίσει την αγροτική οικονομία.

 Επιμένουν στη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 5%, παρακρατώντας  χρήματα που έχουν προπληρώσει για ΦΠΑ μέσω συναλλαγών τους, κλέβοντας στην ουσία τα αγροτικά νοικοκυριά. Επιπλέον, επικαλούνται τις εικονικές επιστροφές ΦΠΑ και με «μπακαλίστικους» υπολογισμούς ρίχνουν στάχτη στα μάτια των αγροτών πως δήθεν θα επωφεληθούν από την αναδιανομή των χρημάτων από τους μη δικαιούχους.

Η συνταξιοδότηση είναι ένα κρίσιμο θέμα και αφορά χιλιάδες αγρότες. Η πρόωρη σύνταξη όπως προτείνει ο Υπουργός εξυπηρετεί ελάχιστους και δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με όλους αυτούς που αξίωναν σύνταξη στα 65 έτη το 2013.

Τα μέτρα για την εξασφάλιση της υποθηκευμένης αγροτικής γης είναι αν μη τι άλλο σκόπιμη παραπλάνηση. Οι αγρότες όπως και όλοι οι δανειολήπτες έχουν δικαίωμα με απλή αίτηση να ζητήσουν την απομείωση της υποθήκης τους στο 120%, οπότε για το 80% των αγροτών δεν γίνεται καμιά ιδιαίτερη εξυπηρέτηση. Όσον αφορά το 20%  των δανείων που διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην απειληθούν οι υποθηκευμένες περιουσίες των αγροτών και όχι να αφεθεί στα χέρια του εκκαθαριστή

Το αγροτικό πετρέλαιο έπρεπε να είναι αφορολόγητο και η αυτονόητη κρατική υποχρέωση της επιστροφής του ΕΦΚ  εντός του 2013, σαν μέτρο δήθεν ανακούφισης είναι άλλη μια παραπλάνηση.

Η καθιέρωση νυχτερινού ηλεκτρικού ρεύματος έτσι γενικόλογα και μόνο για θερινούς μήνες εξυπηρετεί μόνο μερίδα αγροτών και συγκεκριμένες καλλιέργειες και όχι το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα εξαιρέθηκαν από προηγούμενα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και ότι η τύχη του  ΤΕΜΠΜΕ αγροτών αγνοείται, οπότε η γραφειοκρατική «τακτοποίηση»  για επενδυτικά σχέδια σχεδίων βελτίωσης, αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου και όχι κάποιο επιπλέον μέτρο.

Σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας οι αγρότες διεκδικούν λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα επιβίωσης τους, που είναι το ψηλό κόστος παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και η ψαλίδα τιμών από το χωράφι και τον στάβλο μέχρι το πιάτο των καταναλωτών, η ασυδοσία των μεσαζόντων, των καρτέλ και των super  market, η τοκογλυφική πρακτική και η ασυδοσία των τραπεζών, το στράγγισμα της χρηματοδότησης των αγροτικών νοικοκυριών.  Σε αυτά τα αιτήματα, καμιά λύση δε δόθηκε., από το δήθεν «πακέτο παροχών» του Υπουργού ΑΑΤ και της Μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Το αγροτικό κίνημα που δυναμώνει και συμπαρατάσσεται με τους λαϊκούς αγώνες, θα δώσει την αποφασιστική απάντηση.

 

 

Σχολιάστε