My Twitter Feed

11 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Συναπάντεμα: Ορατή η διάσπαση!

Pontiako-synapantema

Η απουσία από το 3ο Συναπάντεμα αρκετών Ποντιακών Συλλόγων του νομού ήταν το στοιχείο που σίγουρα συνετέλεσε στην αισθητά μικροτέρα προσέλευση στο κλειστό γυμναστήριο Κιλκίς.

Η μη συμμετοχή συλλόγων όπως οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς, οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου, οι Σύλλογοι Χωρυγίου, Φιλυριάς, Παλατιανού, Αγ. Μάρκου κ.α. επέδρασε ώστε η γενική εικόνα του 3ου «Συναπαντέματος» να μην έχει τον παλμό των δύο προηγούμενων σχετικών εκδηλώσεων, όπου συμμετείχαν σύσσωμοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι του νομού.

Εννοείται ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και εξακολουθεί να συζητείται, όχι μόνο από Πόντιους Κιλκισιώτες. Οι γνωστές πλέον ενδοομοσπονδιακές και ενδοσυλλογικές διενέξεις προκαλούν αλγεινή εντύπωση στους απλούς πολίτες.

Οι διοργανωτές του 3ου Συναπαντέματος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Η όλη εκδήλωση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών με θεματολογία που συνιστούσε ποικιλία και προκάλεσε συγκίνηση.

Το «Συναπάντεμα» ξεκίνησε με χαιρετισμό του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου δια του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Κιλκισιώτη κ. Τσαλικίδη. Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στην κ. Μ. Τσιραμπίδου εκπαιδευτικό, π. πρόεδρο του ΟΠΟΝΓΑ του δήμου Κιλκίς. Η κ. Τσιραμπίδου υποβοηθούμενη από οπτικοακουστικό υλικό, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα 2.700 χρόνια της ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου. χρησιμοποιώντας στοιχεία εντυπωσιακά όπως ο μύθος του Χρυσόμμαλου Δέρατος και της Μήδειας.

Ακολούθησε η εντυπωσιακή σε όγκο, χρώματα και μουσικές, εμφάνιση των χορευτικών των συλλόγων που ξεσήκωσαν και καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές. Τα χορευτικά και η μουσική είχαν να καλύψουν μεγάλο τμήμα της εκδήλωσης προκαλώντας τις επιδοκιμασίες του κοινού.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η εμφάνιση της πομπής με επικεφαλής τον ιερωμένο. Ήταν η αναπαράσταση της ελεύσεως των ταλαιπωρημένων προσφύγων από τον Πόντο στο Κιλκίς. Των προσφύγων που καμμιά ταλαιπωρία δεν τους πτόησε ώστε να μεταφέρουν πρώτα τα Ιερά και τα Όσια των πατρογονικών Εστιών, με κυρίαρχη την τεράστια καμπάνα του Καρς.

Σύντομο αλλά συναρπαστικό ήταν το βίντεο που ήταν αφιερωμένο στην πυρπόληση των τριών χαρτιών των Κρουσσίων (Κοτσολάρ, Μούρσαλη, Μούσγαλη) από τους Γερμανούς το 1941. Το ιστορικό ντοκουμέντο πλαισιώθηκε από τον χορό Σέρρα, που απέδωσαν καταπληκτικά οι χορευτές.

Στο 3ο Συναπάντεμα πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα στον σπουδαίο Πόντιο, λαογράφο και συγγραφέα Στ. Ευσταθιάδη όπως και στον παλιό μουσικό από τη Σάντα Χαρ. Ευφραιμίδη.

 

Πηγή: Πρώτη Σελίδα

Σχολιάστε