My Twitter Feed

9 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Έφυγε ο ηγούμενος Χρυσόστομος

*Συλλυπητήρια από Γ. Γεωργαντά, Γ. Φραγγίδη, Δ. Κυριακίδη, Κ. Σιωνίδη, Ανδρ. Βεργίδη, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γουμένισσας.

Εκοιμήθη χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου σε ηλικία 74 ετών, ο ηγούμενος της μονής Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο του Δήμου Παιονίας, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσαβδαρίδης, μετά από πολυήμερη νοσηλεία –από τις 25 Δεκεμβρίου- στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντα θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών στη μονή.

Γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός από τον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα στις 6 Μαΐου 1970 σε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Χαλκιδική. Την επομένη ημέρα χειροτονήθηκε διάκονος και στις 28 Αυγούστου 1973 Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη. Από το 1970 μέχρι το 1979 διακόνησε στην Μητρόπολη Λαγκαδά.

Το 1979 έλαβε απολυτήριο για τη Μητρόπολη Πολυανής, Γουμενίσσης και Κιλκισίου. Με την ευλογία του τότε μητροπολίτου Αμβροσίου (1974-1991 και μετέπειτα Παροναξίας 1991-2004) ίδρυσε το 1981 το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Πεντάλοφο της Γουμένισσας του Κιλκίς, στο οποίο εγκαταβιούν σήμερα 30 περίπου αδελφοί.

Το Ιερό Κοινόβιο εξ αρχής υπήχθη διοικητικώς εις το Άγιον Όρος ως μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με την έκθυμο ευλογία του μητροπολίτου Αμβροσίου και τη σύμφωνο γνώμη του τότε Ηγουμένου και πλέον μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Παράλληλα με την ανοικοδόμηση και την επάνδρωση της ανδρικής Μονής, ο π.Χρυσόστομος συνέστησε αδελφότητα μοναζουσών, πνευματικώς εξαρτημένη από το Ιερό Κοινόβιο.

Η αδελφότητα αυτή αρχικώς εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου στο χωριό Μοναστηράκι της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου με την ευλογία του οικείου μητροπολίτου μακαριστού Ιωάννου. Παρέμεινε εκεί το χρονικό διάστημα 1998-2008.

Από το 2006 με πρόσκληση και ευλογία του μακαριστού μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος, ο Γέροντας Χρυσόστομος άρχισε την ανέγερση ενός ακόμη μοναστηριού, του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία Άξιόν Εστιν» στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης.

Ο μετέπειτα μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ήδη πλέον μακαριστός Ιωάννης ευλόγησε εξ αρχής ολόθυμα την προσπάθεια αυτή. Η γυναικεία αδελφότητα (20 περίπου μοναχές σήμερα) εγκαταστάθηκε από το 2008 στο Ιερό Ησυχαστήριο, υπαγόμενη πάντοτε στην πνευματική καθοδήγηση του π. Χρυσοστόμου καθώς και του εκάστοτε Καθηγουμένου του Ιερού Κοινοβίου.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Από τον υφυπουργό Γ. Γεωργαντά

Σήμερα αποχαιρετούμε για τελευταία φορά τον πολυσέβαστο Γέροντα Χρυσόστομο, Ηγούμενο του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας.

Το έργο του αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας, υψώνοντας έναν μεγάλο πνευματικό φάρο στο Πάικο.

Τα πολυάριθμα πνευματικά παιδιά του αλλά και όλοι εμείς, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ της ψυχής και του σώματος.

Από τον βουλευτή Γ. Φραγγίδη

Θλιβερή απώλεια της πανδημίας. Η κοίμηση του Γέροντα Χρυσόστομου ανήμερα της εορτής της Παναγίας της Παραμυθίας, που τόσο αγαπούσε. Το έργο του μεγάλο και σημαντικό.

Καλό Παράδεισο να έχει. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους άφησε πίσω του στο Ιερό Κοινόβιο.

Από τον δήμαρχο Κιλκίς Δ. Κυριακίδη

Για το ταξίδι της Βασιλείας των Ουρανών κίνησε ο Γέροντας Χρυσόστομος, ιδρυτής του Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη στον Πεντάλοφο.

Ο μοναχός της εγκαρτέρησης και του ελέους διακόνησε με ανιδιοτελή θυσιαστική αγάπη τις μοναστικές Αδελφότητες, που λειτούργησαν υπό την ευθύνη του, και ξεδίψασε με το ύδωρ το ζων πολλά από τα πνευματικά του παιδιά.

Η σεβάσμια μορφή και το πνευματικό του έργο θα ακολουθεί και θα κατευθύνει τα βήματα της ζωή τους.

Καλή Ανάσταση.

Από τον δήμαρχο Παιονίας Κ. Σιωνίδη

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Γέροντα Χρυσοστόμου, Καθηγούμενου του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου. Η εκδημία του μας γεμίζει θλίψη, καθώς υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην Παιονία.

Η αγάπη του Γέροντα Χρυσοστόμου για την περιοχή μας ήταν μεγάλη. Με την ευγένεια, τη σεμνότητα και την πνευματικότητα του προσέφερε πάντα αγάπη και καλοσύνη.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Από τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρ. Βεργίδη

Η απώλεια του Γέροντα Χρυσόστομου, Ηγούμενου του ιερού κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας, βυθίζει την περιοχή μας στο πένθος, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και έντονα συναισθήματα ειλικρινούς θλίψης και πόνου στη ψυχή μας.

Ποιμένας «γινώσκων τα εαυτού και γινωσκόμενος υπ’ αυτών», κοντά στις χαρές και στις λύπες του ποίμνιου του, καλλιέργησε ψυχές, έγινε ο πατέρας που εγέννησε εις Χριστόν τέκνα άξια, αφιερωμένα στον Θεό και στην Εκκλησία. Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο, το οποίο ακούραστα, όλα αυτά τα χρόνια, προσέφερε στους συνανθρώπους μας που το είχαν τόσο ανάγκη.

Τον αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του και ας δώσει κουράγιο και παρηγοριά στους οικείους του, στους οποίους εκφράζουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γοθμένισσας

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους και σε όσους άφησε πίσω του στο Ιερό Κοινόβιο με την κοίμησή του ο Γέροντας Χρυσόστομος, Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου.

Αγαπήθηκε από τον κόσμο της περιοχής για το πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό του έργο που προσέφερε πάντα με αγάπη και καλοσύνη τόσα χρόνια.

Σχολιάστε