My Twitter Feed

1 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στις σημαντικές πόλεις το Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

ΑΣΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Φεύγει από Πολύκαστρο η 33η ΤΑΞ; -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Οι εκλογές στον Εμπορικό Κιλκίς -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Και 5 κρούσματα ιού Δ. Νείλου -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να μην απολυθούν οι καθαρίστριες -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να εγκριθούν και τα ολιγομελή των ΓΕΛ -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Μέτρα για τα προσφυγόπουλα -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Στο ίδιο κόλπο θεατές…

pantelakis-giannisΤου Γιάννη Παντελάκη.


Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από την ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος! Σίγουρα δεν πρόκειται για θέμα μικρής σημασίας· αφορά και τον καταναλωτή και τον παραγωγό. Ωστόσο, το μέγεθος και η ένταση του διαλόγου είναι μάλλον δυσανάλογα συγκριτικά με άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ίδιο ακριβώς πολυνομοσχέδιο όπου υπάρχει και η διάταξη για το γάλα. Στο ίδιο αυτό σχέδιο υπάρχει η περαιτέρω ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, υπάρχει ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (με δημόσιο χρήμα), υπάρχει η νέα φορολογική λαίλαπα, υπάρχουν αρνητικές ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι όμως, επί δεκαπέντε ημέρες σχεδόν κανένας δεν μιλάει για όλα αυτά. Η συζήτηση περιορίζεται στο γάλα και στις ενστάσεις που έχουν για τη συγκεκριμένη ρύθμιση βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. Τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων φιλοξενούν καθημερινά τις διαμαρτυρίες παραγωγών, τις δηλώσεις βουλευτών της περιφέρειας με αρκετούς γαλακτοπαραγωγούς, τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών για το θέμα. Ολα τα υπόλοιπα απουσιάζουν. Σαν να μην υπάρχουν.

Την Πέμπτη το βράδυ, ως διά μαγείας βρέθηκε η… χρυσή τομή για το γάλα. Αλλαξαν τις λέξεις της ρύθμισης χωρίς να αλλάξουν την ουσία. Αυτό ήταν αρκετό για τους δεκάδες «αντάρτες γάλακτος» να σταματήσουν τις ατέλειωτες φλυαρίες. Στις περιφέρειές τους, θα λένε ότι τα κατάφεραν, κάποιοι εν δυνάμει ψηφοφόροι θα το πιστέψουν και όλα θα κυλήσουν όπως πριν.

Κάνοντας μια μικρή πρόβλεψη, πιστεύω πως την Κυριακή το βράδυ το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι «αντάρτες», για μια ακόμα φορά, θα ψηφίσουν τις σκληρές διατάξεις. Και η κυβέρνηση θα έχει ένα διπλό λόγο να είναι ικανοποιημένη γι’ αυτό. Οχι απλώς πέρασε άλλο ένα πακέτο σκληρών μέτρων, αλλά δεν άνοιξε και ρουθούνι για μια σειρά από ρυθμίσεις που πλήττουν βάναυσα την ήδη χειμαζόμενη κοινωνία.

Ετσι, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσιο χρήμα και όρους που θα επιβάλουν οι πρώην ισχυροί μέτοχοί τους, τα εργασιακά δικαιώματα θα έχουν υποστεί ακόμη ένα γενναίο πλήγμα, οι φόροι που θα επιβάλλονται από τη νέα χρονιά θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι απ’ όσους ήδη πληρώνουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο με κατάρρευση μετά την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Ολα αυτά, όμως, το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θα τα πληροφορηθεί πολύ αργότερα, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Και σίγουρα αυτός ο χρόνος θα είναι μεταγενέστερος των εκλογών.

Το ίδιο ακριβώς κόλπο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, σε όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια. Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις έφερναν ένα πακέτο επώδυνων ρυθμίσεων, ο δημόσιος διάλογος επικεντρωνόταν σε μία μόνο από αυτές. Ενδεικτικό παράδειγμα, η φορολόγηση στις στάνες. Το θέμα τότε πήρε τεράστιες διαστάσεις, ανάλογες με αυτές που έχει πάρει το θέμα με το γάλα. Βουλευτές της περιφέρειας εμφανίζονταν ως… αντάρτες, περιφέρονταν σε κανάλια και ραδιόφωνα δηλώνοντας τις αντιρρήσεις τους και τα μέσα ενημέρωσης κατέγραφαν τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης επειδή αρκετοί βουλευτές της δεν θα ψήφιζαν τη διάταξη. Οπως τώρα, έτσι και τότε ο δημόσιος διάλογος εξαντλήθηκε στη φορολόγηση των μαντριών.

Η διάταξη για τις στάνες τελικά αποσύρθηκε, οι βουλευτές ηρέμησαν και μαζί με αυτούς ηρέμησε και η κυβέρνηση. Η οποία είχε πετύχει να ψηφίσει την άγρια φορολόγηση σε κατοικίες και αγροτεμάχια χωρίς να ανοίξει μύτη. Η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιούσε το κόστος των μέτρων που πέρασαν από τη Βουλή (αλλά ποτέ δεν συζητήθηκαν δημόσια με τον τρόπο που έπρεπε) όταν θα καλούνταν από την εφορία να καταβάλει τους νέους αυξημένους φόρους για κάθε είδους ακίνητα ή χωράφια. Εως τότε, η κοινωνία, όχι με δική της ευθύνη, είχε μάθει πολλά για τις στάνες και λίγα για τη φορολόγηση των σπιτιών.

Το παλιό αυτό κόλπο επαναλαμβάνεται σήμερα με το γάλα. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» (απορώ γιατί θεωρείται «ατύχημα» η καταψήφιση ενός νομοσχεδίου), είναι σχεδόν βέβαιο πως αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να ψηφιστεί το νέο αυτό πακέτο μέτρων που συμφώνησε με την τρόικα. Και δεν θα καταφέρει μόνον αυτό. Με την (σκόπιμη ή όχι) αρωγή των μέσων ενημέρωσης, θα έχει καταφέρει να μην υπάρχει στην κοινωνία η πληροφόρηση που της πρέπει. Ολοι θα γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τις ημερομηνίες λήξης του φρέσκου γάλακτος, αλλά όχι για όλα τα υπόλοιπα…

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε