My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Στις 17-18 Μαρτίου οι αποφάσεις

Χωρίς οριστική συμφωνία, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα έπειτα από 16 ώρες συνεδρίασης η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου.

ee-synodosΟι 25 ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν τις προτάσεις της Τουρκίας για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, με την Άγκυρα να ζητά απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες, άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ με τη φόρμουλα «ένας προς ένα» (για κάθε Σύρο που θα δέχεται η Τουρκία, άλλον έναν να δέχεται η Ε.Ε από την Τουρκία), εκταμίευση των 3 δις και επιπλέον χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες και δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί ικανοποίηση, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι επετεύχθη:

  • Η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων και υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε.
  • Στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, όσων δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.
  • Κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

Την ανάγκη να βοηθηθεί η Ελλάδα σε κάθε επίπεδο, επισήμανε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο Φ.Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ η Α.Μέρκελ μετά τη σύνοδο υπογράμμισε: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή όσων προσφύγων που δεν δικαιούνται άσυλο».

Όσο για τις χώρες του Βιζεγκραντ, διατήρησαν τη σκληρή γραμμή, δηλώνοντας ότι δεν δέχονται την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας του άσκησε βέτο.

 

 

 

Σχολιάστε