My Twitter Feed

20 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΓΝΚ: Καταγγελίες ενόψει εκλογών! -

Κυριακή, 20 Σεπτέμβριος, 2020

Δυο νέα κρούσματα στο νομό Κιλκίς -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

Ενίσχυση παραγωγών στις λαϊκές -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

ΚΝΕ: Μ` επιτυχία το Φεστιβάλ σε Κιλκίς -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

Ένα χαρούμενο Πολιτιστικό Καλοκαίρι -

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος, 2020

Κλειστά δυο σχολεία σε Γουμένισσα -

Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος, 2020

Σπανίζουν οι σχολ. καθαρίστριες -

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος, 2020

Λύση για τους δασικούς χάρτες -

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος, 2020

Προβλήματα εκκρεμή για δεκαετίες

«Η κατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς από κτιριολογικής πλευράς σίγουρα δεν είναι η επιθυμητή» και το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα και στο εκθεσιολογικό πλαίσιο του Μουσείου, παραδέχεται ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, απαντώντας στην πρόσφατη (30-4-2018) επερώτηση της επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινας Χαραλαμπίδου. 

Κάνοντας λόγο για προβλήματα που παραμένουν εκκρεμή για δεκαετίες, ο κ. Βεργίδης εκφράζει την αισιοδοξία του για εκσυγχρονισμό του κτιρίου και «επανέκθεση του αρχαιολογικού υλικού σε νέο, σύγχρονο και ελκυστικό Αρχαιολογικό Μουσείο» μέσω της ένταξής του στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση-απάντησή του, ο περιφερειάρχης Κιλκίς αναφέρει και τα εξής:

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα του νομού μας βρήκαν στέγη στη δεκαετία του 1960 σε ένα χώρο που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του ως Μουσειακός το 1972. Οι μεγάλες ανασκαφές που ακολούθησαν στη δεκαετία του 1980 ( Π. Γυναικόκαστρο, Ευρωπός, Παλατιανό κ.α.) ανέδειξαν εξ αρχής το πρόβλημα του Μουσείου Κιλκίς το οποίο, παρά την άρτια κτιριολογικά υπόστασή του ως νεόδμητο, άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα χωρητικότητας. Προβλήματα που, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των τότε τοπικών αρμοδίων παραγόντων , παρέμειναν εκκρεμή για δεκαετίες. Παράλληλα όμως οι συνεχιζόμενες ανασκαφές, έφεραν στο φως νέα ευρήματα με αποτέλεσμα το πρόβλημα του αρχαιολογικού Μουσείου να διογκώνεται.

Στην εκκρεμότητα των προβλημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου, σημαντικό ρόλο σίγουρα διαδραμάτισε το γεγονός ότι στο νομό δεν υπήρχε αυτόνομη Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το Αρχαιολογικό κομμάτι του Νομού ανήκε στην ΙΣΤ΄ Εφορεία (ΕΚΠΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Από το 2014 ιδρύθηκε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς. Το σκηνικό άλλαξε άρδην, τουλάχιστον στον τομέα της επισκεψιμότητας και των εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων στο χώρο του Μουσείου. Η κτιριολογική του κατάσταση όμως, παρά τα συνεχή διαβήματα και παρεμβάσεις μας κατά καιρούς προς το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμενε η ίδια.

Από τον Φεβρουάριο του 2018 σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς τέθηκε ως κομβική και απόλυτη προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου και η επανέκθεση του αρχαιολογικού υλικού σε νέο, σύγχρονο και ελκυστικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ήδη έχει αποσταλεί στις κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η νέα μουσειογραφική μελέτη. Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει ανάθεση μίας σειράς άλλων μελετών (μουσειογραφική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική ) οι οποίες θα κατατεθούν για τελική έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με την έγκριση των μελετών αυτών η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς θα είναι δυνητική υποψήφια με την υποβολή του Σχετικού Τεχνικού Δελτίου Πράξης εντός της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής (30-12-2018) στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 για την διεκδίκηση της υλοποίησης του έργου «Κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς», προϋπολογισμού περίπου 600.000 €.

Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγκειται στη δέσμευση χρημάτων στο τρέχον ΕΣΠΑ για δράσεις πολιτισμού. Για τον σκοπό αυτό στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα έχουμε δεσμεύσει ποσό 11.000.000 € για επεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια συναινούμε και υποστηρίζουμε το αίτημα της εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την ένταξη του έργου κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς προς το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο είναι αρμόδιο για την τελική επιλογή των υποψηφίων προς ένταξη έργων.»

Σχολιάστε