My Twitter Feed

24 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διπλάσια σε μας η μεταδοτικότητα -

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Γιορτάστηκε η απελευθέρωση -

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Δωρεάν τεστ στο Δήμο Κιλκίς -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Γιορτάζει την απελευθέρωση -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Μεγαλώνει η ανησυχία -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Απάντηση Θωμαΐδη σε μειοψηφία -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Προσφορά τεστ από το Δήμο Παιονίας -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ποιους αφορούν οι μειώσεις τελών -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Πολλά τα κρούσματα εργαζόμενων

*Ερώτηση ΚΚΕ για διασφάλιση της υγείας στους χώρους δουλειάς – Η περίπτωση της Αλουμίλ.

Την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύει το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία «Alumil» στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς, όπου τα κρούσματα των τριών τελευταίων εβδομάδων του Νοέμβρη αθροίζονται σε πάνω από 50, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται μέτρα ιχνηλάτησης και μείωσης του συγχρωτισμού, γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής, που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες.

Οπως επισημαίνουν, όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, εμφανίζοντας δυσανάλογα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Τα κρούσματα μάλιστα δεν μειώνονται με τους ρυθμούς που περίμεναν ακόμα και οι ειδικοί.

Αναφέρονται στην πρόσφατη αναφορά της εκπροσώπου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που παρουσίασε ως βασική εξήγηση για το συνεχιζόμενο δεύτερο κύμα το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, με αποτέλεσμα τη διασπορά και στις οικογένειες των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας αυτό που καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, αντιδρώντας στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Στην Eρώτηση παρατίθενται στοιχεία τα οποία κατέθεσε αντιπροσωπεία εργατικών σωματείων στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας.

Με τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, όπως:

— Συχνές απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς.

— Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με έξοδα της κάθε εταιρείας.

— Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

— Αδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται άδεια με πλήρεις αποδοχές και διεξαγωγή τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.

— Υπαρξη γιατρού Εργασίας σε μόνιμη βάση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

— Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τις επιχειρήσεις, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Πηγή: rizospastis.gr

Σχολιάστε