My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Κουτσούμπα στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Περιοδεία Κ. Αρβανίτη στο νομό μας -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Από το Κιλκίς στο Μίτσιγκαν -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μάλγαρης: “Παρών” για Δήμο Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Μονάδα λυματολάσπης με 6,8 εκατ. -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Πληρώνονται κι οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις

Διαθέσιμα στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων είναι από σήμερα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου τα χρήματα των προκαταβολών (50%) της ενιαίας ενίσχυσης, με βάση τις σχετικές οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ προς την Πειραιώς – ΑΤΕbank. Το θέμα αφορά και πολλούς Κιλκισιώτες αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί με τους υπόλοιπους αγρότες τις επιδοτήσεις τους.

Οι προκαταβολές πιστώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης στα βιβλιάρια των 6.000 δικαιούχων κτηνοτρόφων, μετά την υπαναχώρηση των αρμοδίων υπηρεσιών στο θέμα της απόστασης που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην έδρα της κτηνοτροφικής μονάδας και την έκταση που δηλώνεται ως «βοσκότοπος». Το όριο διευρύνεται, μέχρι νεοτέρας, από τα 10 χιλιόμετρα στα 50 χιλιόμετρα, όπως ίσχυε και παλιότερα.

Εν τω μεταξύ μεγάλος αριθμός παραγωγών παραμένουν απλήρωτοι λόγω της μη έγκαιρης «ψηφιοποίησης- ταυτοποίησης» των αγροτεμαχίων από τις κατά τόπους Ενώσεις. Όπως όλα δείχνουν, οι περιπτώσεις αναμένεται να τακτοποιηθούν οικονομικά πριν από τα Χριστούγεννα λαμβάνοντας το 100% της ενιαίας ενίσχυσης (όταν οι άλλοι θα εισπράττουν το υπόλοιπο μισό), αφού βέβαια «θεραπευθούν» μετά από συνεργασία με τις ενώσεις και τα παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι διαδικασίες «ψηφιοποίησης».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεραπεύοντας τα ειδικά προβλήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή περίπου 6.300 δικαιούχων (απόσταση στάβλου – βοσκοτόπου και μη έγκυρη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων) και αποδεσμεύοντας κατόπιν ελέγχων την πληρωμή περίπου 1000 δικαιούχων, ανακοινώνεται η πρόσθετη πληρωμή προκαταβολής (50%) Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012 με ποσό πληρωμής περίπου 22.050.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά πληρωμής θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η Νοεμβρίου 2012. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για το καταβληθέν ποσό και μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://www.opekepe.gr/sdip.asp).
Επιπρόσθετα, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4061 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων − Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» που ισχύει από τις 23 Μαρτίου 2012 και συγκεκριμένα το άρθρο 26 παρ. 22 οφείλουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να διαβιβάζουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την πράξη χαρακτηρισμού έκτασης που κρίνεται τελεσίδικα δασική ή κηρύσσεται αναδασωτέα. Τα αγροτεμάχια που εμπίπτουν στις ζώνες αυτές δεν μπορούν να επιδοτηθούν καθώς με τις παραπάνω πράξεις δεν ισχύει η αγροτική τους χρήση.
Για τους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια εμπίπτουν στις περιοχές αυτές υπάρχουν τα ακόλουθα ενδεχόμενα:
Να απευθυνθούν αρχικά στις πύλες εισαγωγής (ΕΑΣ), οι οποίες γνωρίζουν τα πολύγωνα των ζωνών αυτών και μπορούν σε περίπτωση εσφαλμένης ψηφιοποίησης να προβούν σε σχετική διόρθωση που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να πληρωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Αν η ψηφιοποίηση είναι σωστή, τότε ο παραγωγός δύναται να πληρωθεί μόνο και εφόσον οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες κοινοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχες κανονιστικές πράξεις που θα επιτρέπουν την αγροτική δραστηριότητα αίροντας τυχόν απαγορεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει στους παραγωγούς άμεσα την δικαιούμενη επιδότηση. Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ μεριμνούν για την τάχιστη διευθέτηση του εν λόγω θέματος.

Πηγή: agronews.gr

Σχολιάστε