My Twitter Feed

3 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Aλλαγές συμβάσεων στην ALUMIL -

Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία των αγροτών μας -

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

“Πλημμελής έλεγχος για Ελλ. Χρυσός”

toxikaΈκθετη αφήνουν τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, για το περιστατικό με τη διαρροή επικίνδυνου φορτίου από εμπορευματοκιβώτιο της «Ελληνικός Χρυσός». Όπως υποστηρίζουν σε επιστολή τους, με την οποία αναλύουν το πρόβλημα, μπορεί να είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος.

«Εχουμε ήδη επισημάνει με δηλώσεις μας στα ΜΜΕ ότι πράγματι στην ΟΛΘ Α.Ε. δεν αποθηκεύονται ούτε επεξεργάζονται και συσκευάζονται τέτοιου είδους επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και η διακίνησή τους γίνεται με τήρηση του κώδικα ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Τα φορτία αυτά φτάνουν στο λιμάνι όταν πραγματοποιείται η φόρτωσή τους στο πλοίο (fly, σύμφωνα με τη λιμενική ορολογία), αφού έχουν περατωθεί οι τελωνειακές διατυπώσεις, που αφορούν εκτός των άλλων στην ταυτότητα του φορτίου και καθορίζουν το είδος και τα μέτρα ασφαλείας. Θυμίζουμε ότι για τους εργαζόμενους στο λιμάνι η τήρηση κάθε κανόνα ασφαλούς διακίνησης αποτελεί προτεραιότητα που αφορά στην κυριολεξία τη ζωή μας και ότι κατά το παρελθόν, με παρεμβάσεις των εργαζόμενων του λιμανιού, αποφεύχθηκε ακόμη μία “κερδοφόρος αναπτυξιακή επένδυση” της Νεοχημικής του κ. Λαυρεντιάδη, αυτήν της εγκατάστασης μόνιμων δεξαμενών αποθήκευσης επικίνδυνων χημικών ουσιών στη βάση του 6ου προβλήτα, δηλαδή σχεδόν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, καθώς και πολλές άλλες παρεμβάσεις για τη διαχείριση επικίνδυνων φορτίων», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι η επικέντρωση της συζήτησης στο κομμάτι της φόρτωσης, στο πλοίο δεν αναδεικνύει το συνολικό και πραγματικό πρόβλημα, που είναι ο έλεγχος για την πλήρη τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

«Μπορεί να είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο, η περιβαλλοντική νομοθεσία και ο κώδικας ασφάλειας για τη διαχείριση επικινδύνων και τοξικών ουσιών και αποβλήτων, με την ενσωμάτωση πάντα των ευρωπαϊκών οδηγιών και… αρκετά “ακριβό” λόγω της επιβολής προστίμων από Ε.Ε., υπολείπεται όμως το σύστημα ελέγχου περί την τήρησή του και την επιβολή ποινών για την καταστρατήγησή του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, με διαφανείς διαδικασίες ο ελεγκτικός μηχανισμός να προχωρήσει σε πλήρη “έλεγχο”, απόδοση ευθυνών και επιβολή ποινών. Να ενεργοποιηθεί δηλαδή ο αυστηρός έλεγχος του τρόπου αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων που παράγουν, διαχειρίζονται και διακινούν επικίνδυνα και τοξικά υλικά και απόβλητα».

Με νόημα, επίσης, επισημαίνουν ότι… «δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι η “πώληση” του λιμανιού, που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση, δυστυχώς θα γίνει εκτός των υπολοίπων η θρυαλλίδα για την απώλεια κάθε ελεγκτικού ρόλου σε ζητήματα περιβάλλοντος και ασφάλειας, με απρόβλεπτες συνέπειες».

• Αλλη μία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ χθες βράδυ ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, στην περιοχή των Σερρών από κατοίκους της Νιγρίτας και του Αγκίστρου, στο Παλιό Δημαρχείο – Μέγαρο Μελίνας Μερκούρη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης.

Η Πρωτοβουλία ενάντια στον Χρυσό Αγκίστρου και Νιγρίτας συνεχίζει τις ενημερωτικές της δράσεις γιατί, όπως αναφέρει, «η αξιοποίηση–“ανάπτυξη” του εδάφους και του υπεδάφους του τόπου μας είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας και είναι ώρα να πάρουμε θέση στις αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς και να έχουμε λόγο σε ό,τι αφορά τον τόπο μας».

efsyn.gr

Σχολιάστε