My Twitter Feed

1 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στις σημαντικές πόλεις το Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

ΑΣΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Φεύγει από Πολύκαστρο η 33η ΤΑΞ; -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Οι εκλογές στον Εμπορικό Κιλκίς -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Και 5 κρούσματα ιού Δ. Νείλου -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να μην απολυθούν οι καθαρίστριες -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να εγκριθούν και τα ολιγομελή των ΓΕΛ -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Μέτρα για τα προσφυγόπουλα -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

ΠΚΜ: Όχι hot spot στην ΠΕ Κιλκίς

Κατά της δημιουργίας κέντρου ταυτοποίησης και διαλογής μεταξύ προσφύγων και μεταναστών (hot spot) στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς τάχθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στο Πολύκαστρο, έδρα του Δήμου Παιονίας, που πραγματοποιήθηκε μετά από επίσκεψη των μελών του Συμβουλίου στην Ειδομένη.

dimos-paionias-001Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος, η ταυτοποίηση και διαλογή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να ξεκινάει από την πύλη εισόδου τους στη χώρα και να ολοκληρώνεται στο σημείο αποβίβασής τους και μάλιστα στο κεντρικό σημείο του λιμανιού του Πειραιά.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλοι οι εθελοντές ήταν παρόντες στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη και έδειξαν μεγάλο ανθρωπισμό καθώς οι περισσότεροι στην περιοχή είναι απόγονοι προσφύγων και εκείνο που επικράτησε ήταν το συναίσθημα και η ελληνική ψυχή.

Τονίζοντας ότι «ο δήμος επιθυμεί αυτή τη στιγμή να περιφρουρήσει την ακεραιότητα των κατοίκων και της περιοχής, κυρίως από πλευράς υγιεινής και καθαριότητας», ο κ. Γκουντενούδης πρόσθεσε:

» Επέκταση του καταυλισμού δεν πρόκειται να γίνει ούτε μία στο εκατομμύριο. Δεν πρόκειται να αφήσω να αγανακτήσουν οι κάτοικοι και να αφήσουν το χωριό τους. Όπως είπα, θα με κρεμάσουν ανάποδα. Αν φτάσουμε σε τέτοια σημεία, δυστυχώς θα φτάσουμε και σε ακρότητες»!

Όπως είπε ο δήμαρχος Παιονίας, από την περιοχή έχουν περάσει ως τώρα ένα εκατομμύριο άνθρωποι, με τον δήμο να έχει αντιμετωπιστεί ως ανύπαρκτο μέρος και να γίνεται γνωστός μόνο όταν οι οικονομικοί μετανάστες έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή προς την Ευρώπη.

Αιτήματα

Να υπάρξει λύση από την κεντρική εξουσία ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, ενώ ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης επισήμανε ότι το πρόβλημα κορυφώθηκε επειδή «δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι που απαγορεύουν την παραμονή των οικονομικών μεταναστών στους νομούς Αχαΐας, Θεσπρωτίας και Κιλκίς».

Εξ` άλλου, ο κ. Αηδονόπουλος ζήτησε να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο για το είδος των δαπανών που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και τη διεξαγωγή διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες του σχεδίου που θα καταρτιστεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Γιάννης Ιωαννίδης, εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινή επιχείρηση στην Ειδομένη, κάποιοι πάλι θα επιστρέψουν εκεί, γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα.

«Δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα με 400 άνδρες των δυνάμεων καταστολής να μαζεύουν και να ανεβάζουν στα πούλμαν, άγνωστο για πού, αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα.

Σφράγισμα συνόρων και απέλαση όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα ζήτησε ο Φώτιος Γραικός από την «Ελληνική Αυγή», ενώ ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» σημείωσε ότι στην αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγινε καμία αναφορά στα γενεσιουργά της αίτια.

«Χθες διαπιστώθηκε ότι τα κέρδη είναι σαφώς πάνω από τον άνθρωπο» είπε ο Γιάννης Ζιώγας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια για τη χώρα τη διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής για ένα 20ήμερο.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» εκτίμησε και αυτός ότι θα πρέπει να θεραπευτούν τα αίτια του προβλήματος και ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» είπε ότι η κυβέρνηση αποκάλυψε το αυταρχικό της πρόσωπο όταν έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να επιτεθούν στους μετανάστες και να τους μεταφέρουν με τη βία στην Αθήνα.

Σχολιάστε