My Twitter Feed

29 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Να εγκριθούν και τα ολιγομελή των ΓΕΛ -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Μέτρα για τα προσφυγόπουλα -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Τα προσφυγόπουλα είναι τα μισά! -

Σάββατο, 26 Σεπτέμβριος, 2020

Κυριακίδης: Άδικη απόφαση! -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

ΓΝΚ: Σε εργολάβο η καθαριότητα -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Κλείνουν τώρα και τα περίπτερα! -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

«Δίνουν τα δικαστικά σε ιδιώτες» -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Έπιασαν 63χρονο για «οπλοστάσιο» -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

ΠΚΜ: Προτάσεις για εξορύξεις

Σαφείς αναφορές στην εξορυκτική δραστηριότητα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πλαίσιο προτάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

skouries-metalleia-001Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε χθες Πέμπτη το «πράσινο φως» ώστε οι προτάσεις αυτές να σταλούν, στη συνέχεια, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την οριστικοποίηση των μελετών που έχουν εκπονηθεί και του αντίστοιχου Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης.

Στις παρατηρήσεις της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης δεν αναφέρεται σε ποιες περιοχές και έναντι ποιών άλλων επιλογών «προκρίνεται» η προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων. «Τίθενται θέματα συγκρούσεων χρήσεων γης και προτεραιοτήτων ανάπτυξης» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει:

-να υπάρξει χαρτογραφική απεικόνιση των προστατευόμενων περιοχών ώστε να γίνει φανερή η γειτνίασή τους και η επικάλυψή τους με τους χώρους εξόρυξης,

– η πρόκριση ή μη της εξόρυξης έναντι των υπόλοιπων χρήσεων γης να προκύπτει ως αποτέλεσμα οικονομικοτεχνικής διερεύνησης, αφού προηγουμένως διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της περιοχής μέσω περιβαλλοντικής μελέτης

-να προβλεφθεί η λειτουργία ανεξάρτητου φορέα ελέγχου για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων».

Έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος έδωσε από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ο Στέλιος Βαλιάνος. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης τουλάχιστον των πιο προκλητικών «μνημονιακών» κατευθύνσεων του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το ερώτημα αν θα υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο έθεσε ο Νίκος Χρυσομάλλης από την «Ελληνική Αυγή». Από την παράταξη «Συμμετέχω» ο Δημήτρης Μούρνος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός του χωρικού σχεδιασμού με το νέο ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Γιάννης Ζιώγας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκτίμησε ότι στον χωροταξικό σχεδιασμό αποτυπώνεται η αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας τάξης, ενώ τη δημιουργία υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη ώστε να γνωρίζει πώς να κινηθεί στο νέο χωροταξικό πλαίσιο πρότεινε η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά». Γενικόλογες χαρακτήρισε τις προτάσεις ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική ανάπτυξης τη στιγμή που το «κεφάλαιο» επιβάλλει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό μέσα από τα μνημόνια.

Αλλάζει ο τρόπος δημοπράτησης έργων αποκατάστασης ζημιών λόγω πλημμυρών

Την αλλαγή του τρόπου δημοπράτησης έργων αποκατάστασης ζημιών λόγω πλημμυρών ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή του συνεδρίαση. Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη υποδομών και Δικτύων, Στάθη Αβραμίδη, οι αλλαγές αφορούν πέντε έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους Δήμους Βόλβης, Χαλκηδόνας και Δέλτα καθώς και έργα καθαρισμού κοιτών ρεμάτων από φερτά υλικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και δράσεις αποκατάστασης ζημιών στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχολιάστε